Nybörjare, hjälp!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1501
  Avatarsoisarma
  Deltagare

  Hallå där!

  Startade med detta idag, efter en graviditet. Väger 80 kilo, vägde 60 kilo ..

  Har några frågor:

  1. Kolhydrater, hur många kan man äta per dag? totalt alltså och ändå gå ner i vikt.

  2. Tex en förp bratwurst innehåller 3 korvar och per 100g är det 4 kollisar, så då ska jag alltså väga korven för att bara få i mig då max 4 eller kanske väga och bara äta en mängd korv så att det blir 2 kollisar? Tips tack ..

  3. Keso? Jag har ett recept som ser ur såhär: 1½dl keso, 3msk vispgrädde, 6 hallon, mandelspån .. Är det riktigt det? enligt LCHF?

  4. Juice, tomater, paprika, kaffe och te?

  #21280
  AvatarSolile
  Deltagare

  Har förstått att fördelningen på kolisar, fett och protein per dag bör vara: fett: 75%, protein 20% och kolisar 5%
  Ett tips på korven där… Det brukar stå på förpackningen hur många gram det är i. Om t ex hela förpackningen väger 480 gram, då delar du ju bara det med antalet korvar i paketet, så får du fram vad en korv väger (4 korvar i mitt exempel skulle då innebära 120 gram per korv) 🙂

  Jag har hört att man ska vara försiktig med keso, men om man tar lite ibland kan ju inte skada. Jag gör det nån gång i veckan. Så jag tycker det är enligt LCHF. Likaså lite hallon funkar, tar det till mina LCHF-våfflor på helgerna.

  Här kan du ha koll på kolisarna i livsmedlen: http://www.lchf-kost.se/kolhydrattabell.aspx

  Lycka till!

  #21283
  AvatarEgon
  Deltagare

  Hej
  Jag har också reggat mig i dag och läser och läser och börjar förstå lite av det här. Trodde jag skulle se upp med kalorierna men det verkar vara upp o nervända världen här. Ursäkta att jag bara hoppade in i en tråd men jag ville bara säga hej och kolla om min ticker funkar.

  #21277
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Jag försöker hålla mej till 10/dag… funkar bra… glöm inte fettet=)). Korvarnas uträkning är precis som Solile skriver, inte svårt alls;) Kram och lycka till!!

  #21282
  Avatarsoisarma
  Deltagare

  Tack för tips 🙂

  Det är lite förvirrande i början såklart men snart får jag väl kläm på det, skönt att ni finns tycker jag!

  Nu ska jag äta en ägg och majonäs frukost, åh så lite brie på det, Mmmmm

  #21276
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  nice=)). Här blir det baccon och äggröra om en stund…

  #21269
  AvatarKarla
  Deltagare

  Man brukar börja med att försöka hålla sig till under 20 GRAM kolhydrater per dag, så det är bara att plussa. 😉 Kolhydraterna bör helst läggas på grönsaker och inte på mejeriprodukter. Ät så kolhydratsfri frukost som möjligt, så kroppen fattar att det är FETT den ska bränna idag. 8) Den där kesoefterrätten bör du spara ett tag, och bara ta till som just efterrätt när det ska till något extra. Alltså inte varje dag, helst inte heller varje vecka, utan mer sällan.

  Utvärdera inte förrän efter minst en månad. Om det då inte har hänt något, är det dags att se över vad du egentligen har ätit och om det har blivit något fel någonstans. Men det kommer vi till då. 😉

  #21267
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag brukar tjata om att det är bra att ha som mål att ligga under 10g för då ”har man råd” att råka gå upp till 20. Men att gå från 20 till 30 tror jag är sämre… Sen kan det vara tufft att ligga under 10, men det går. Jag snittar i princip alla veckor under 5g per dag utan att för den delen äta tråkig mat.

  #21272
  AvatarAnettan
  Deltagare

  Ja man ska ju ligga på max 20g/dag. Jag ligger på ca 5. Förutom nu efter jul nu ligger jag på 8-10 kanske tom 12… Har det små kämpigt efter att jag ”unnade” mig lite på julafton… På ett sätt ångrar jag mig nu men inte dagen efter. För tyvärr så kom socker suget tillbaka rätt snabbt igen 🙁 Så nu kämpar jag mot det. Gick dessutom upp 1 kg som är på väg bort igen. Men men…
  Undvik även alla light produkter fast det ligger på 0. Den kan hämma viktnedgången… På mig gör det…

  Lycka till

  #21281
  Avatarsoisarma
  Deltagare

  Inte keso efterätten alltså .. vet inte hur många dagar det gått men det har inta hänt nå på vågen iaf 🙁 jag kämpar på ändå såklart, jag ger mig ej! Tycker det är lite knepigt med att hålla koll på kolhydraterna som man får i sig per dag dock, oroar mig för att jag får i mig mer än 10 per dag, men jag följer ju recepten som finns osv ..

  Nå tips på det där med kolhydraterna? Hur man får mer koll liksom? Jag kollar ju alltid bak på förp, antalet kolhydrater per 100g osv

  #21275
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Fineli.fi har mååånga produkter inlagda…

  #21279
  AvatarMallgan
  Deltagare
  Quote:
  Nå tips på det där med kolhydraterna? Hur man får mer koll liksom? Jag kollar ju alltid bak på förp, antalet kolhydrater per 100g osv

  Enda sättet att ha ”koll” är faktiskt att väga och sätta sig ner och räkna.
  Jag tycker att jag är ganska tuff med kolhydraterna och jag tappar i vikt men det går väldigt långsamt så jag har börjat fördjupa mig i näringsinnehållet och proportionerna för att se om jag gör något fel.
  Jag är trots allt nybörjare så det är inte helt omöjligt att jag missuppfattat något. 🙂
  Därför har börjat att väga ingredienserna i mina vanligaste maträtter för att se hur mycket jag egentligen får i mig av fett, protein och kolhydrater.
  Siffrorna för jag in i ett Excelark och kan sedan snabbt räkna ut hur mycket jag fått i mig samt hur fördelningen av energiprocenten ser ut.
  Jag har precis börjat med ”fördjupningen” men har redan sett att det verkar som att jag har fel proportioner i vissa rätter.

  Det kanske är överkurs att göra så här men jag rekommenderar det ändå just för att man lär sig massor och upptäcker ”misstagen” tidigt.
  Efter ett tag har man koll och har fått in känslan för det hela.
  Jag önskar att jag för 2 månader sedan visste lika mycket som jag vet idag…

  #21268
  AvatarKarla
  Deltagare

  I stället för att krångla med excel 8) kan man lägga in det man äter på http://www.minmat.net och där se fördelningen av näringsämnen.

  #21278
  AvatarMallgan
  Deltagare
  Quote:
  I stället för att krångla med excel 8) kan man lägga in det man äter på http://www.minmat.net och där se fördelningen av näringsämnen.

  Helt riktigt. 😀
  Jag krånglar för att lära mig hur allt hänger ihop. 🙂

  #21285
  Avatardjudjie
  Deltagare

  Jag började imorse… hoppas verkligen att jag kan hålla mig… behöver gå ner 10-15 kg… är lite skeptisk med att äta fett fett men det är väl så man blivit programmerad?

  lycka till, till oss alla
  😀

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.