Nybörjare med några frågor och funderingar.

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Nybörjare med några frågor och funderingar.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3531
  AvatarAnonym
  Gäst

  Hej alla!

  Jag är helt ny när det gäller LCHF. Jag har bestämt mig för att börja med denna nya livsstil den 27:e, alltså efter midsommarafton.

  Det känns spännande men samtidigt nervöst med den nya maten. Jag, som så många andra, är ju uppväxta med att fett är dåligt för en, så det känns jätteskumt och jättefel att jag snart ska börja vräka i mig grädde, fet ost, kokosfett, smör, bacon m.m.
  Men nu måste jag göra detta då jag har varit överviktig hela mitt liv, ingenting annat har hungerat och så har jag ett sockerberoende på köpet.

  Jag har ju några frågor till er som kan detta 🙂

  1) Hur många kolhydrater ska man få i sig som mest? Och hur har jag koll på detta?

  2) Kan man äta för mycket fett (grädde, kokosfett osv)? Eller kan jag äta så mycket som jag orkar?

  3) Vad finns det för goda alternativ/recept till bröd och godis (mina största laster) utan att det ska vara en trigger för mig som är sockerberoende?

  4) Är kokosnöts- och mandelmjöl verkligen okej?

  5) Går man upp i vikt direkt om man råkar få i sig lite för mycket kolhydrater samtidigt som man proppar i sig en massa fett? Har för mig att jag har hört att kombinationen socker och fett är den värsta kombinationen.

  Sen vill jag bara avsluta med att säga att jag är lite nervös inför den här livsstilen då jag som sagt bara har fått höra att fett är dåligt, så jag är rädd att jag ska bli jättefet när jag börjar äta fett.
  Någon här som kanske kan få mig att komma på andra tankar? 🙂

  #54089
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  1. Rekomendationen för viktnedgång från mej är max 10/dag, bara att räkna, tex så har 1 dl(ca 100g)vispgrädde (40%) 3g kh… det står på det mesta. Kött fisk fågel ägg och skaldjur med smör kan du äta fritt (men kanske inte till kräkmätt)

  2. Smör kan du äta fritt (igen inte till kräkmätt), men grädde creme fraiche o dyl bör du räkna kh på

  3. Jag skulle säga skippa ersättningar 2-4 veckor för att komma in i allt från början, sen kan du söka, finns massa goda recept=)

  4. Kokos och mandelmjöl är ok, men bör räknas på då det oxå innehåller kh

  5. Socker och fett i kombination är troligen orsaken till att du är här, men är det enstaka få tillfällen är viktuppgången mycet temporär.

  Jag var oxå mycket skeptisk när jag började, men tog en test vecka och är kvar ännu… har gått ner drygt 20 kg sen mitten på september och är totalt frälst=))

  #54083
  AvatarAnonym
  Gäst

  Okej! Då får jag helt enkelt väga, mäta och räkna ut saker och ting innan jag stoppar in det i munnen (eller äta 100g av allt så står det direkt på förpackningen) 😛 Det låter jobbigt, men det är värt det om jag nu kan bli fri från sockerberoendet och övervikten 🙂
  Jag har aldrig räknat kolhydrater så det känns just nu som en tuff uppgift (då jag är usel på matematik!), men det kanske inte är så svårt som det verkar 😛

  Jo, förstår att jag är överviktig pg a kombinationen socker och fett 😛 Men jag är bara rädd att jag ska räkna kh fel eller glömma bort att räkna dom som gör att jag kanske fått i mig mer kh än vad jag borde och då går upp i vikt.

  Wow! Vad duktig du är som har lyckats så bra med din viktnedgång 🙂 Jag tror att 20 kilo är vad jag skulle behöva gå ner i vikt.

  #54095
  Avataralfons
  Deltagare

  Om du äter kött fisk kyckling skaldjur med smör ägg när du är hungrig tills du är mätt så behöver du inte räkna. Vill du ha sallad får du räkna på det

  #54082
  AvatarAnonym
  Gäst

  Hur vet jag hur mycket kh sallad innehåller per 100g och även annat som inte kommer förpackade med innehållsförteckning? ???

  Jag tror nästan att jag får sätta mig ner och göra några veckomatsedlar där jag redan har räknat ut hur mycket kh det innehåller så att jag slipper stå och väga, mäta och räkna varje gång jag vill stoppa någonting i munnen som inte är kött och smör :/

  Måste jag även räkna på kokosfett? Har läst i boken ”Sockerbomben” att det ska vara bra att ta 1 msk till mellanmål.

  #54094
  AvatarSase
  Deltagare

  Jag har aldrig vägt eller mätt min mat – utan kör helt sonika på att läsa på alla livsmedel o så köper jag dem med MAX 5 kh/100g – jag har i princip gått ner varje vecka (med undantag för en enda) i 24 veckor så jag tror inte man behöver mäta o väga maten egentligen bara man kommer in i rätt tänk – eller så har jag bara en jäkla tur som slipper krångla 😉

  #54093
  AvatarSase
  Deltagare

  Välkommen hit glömde jag ju skriva – och lycka till! 🙂

  #54081
  AvatarAnonym
  Gäst

  Sase: Det var ungefär det jag hoppades på med denna livsstil. Att bara köra på utan en massa krångel. Men självklart kan man ju kasta ett öga på hur många kolhydrater produkten innehåller och sen gissa lite och använda det sunda förnuftet 🙂

  Usch, 1 vecka kvar tills jag kör LCHF och jag är nervös! 😛 Är rädd att allt bara är påhitt. Det låter ju nästan lite för bra för att vara sant 😛
  Sen hoppas jag också på att jag kommer att få i mig tillräckligt med fett. Hur håller jag egentligen koll på det, jag som aldrig har ätit mycket fett och aldrig varit ett stort fan av det? 😛

  Förresten, är det någon som vet något majonäs som inte innehåller kolhydrater? Eller gör kanske alla det som man köper?

  #54080
  AvatarAnonym
  Gäst

  Måste jag komma upp i en viss fett-nivå eller räcker det att jag äter så mycket fett jag orkar eller känner för? 🙂

  #54084
  AvatarFranke
  Deltagare

  Ät minimalt med kolhydrater, sen får du addera fett på känn. Blir du hungrig efter ett par timmar har du för lite, mår du illa har du för mycket :).

  #54102
  AvatarMynlen
  Deltagare

  t.ex. på fineli kan du söka på kh halt av livsmedel.

  andra har säkert bättre länkar men den här är vad jag hittade just nu
  http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2034&fuclass=vegfresh&specdiet=none&items=200&from=bottom&portion=100g&lang=sv

  #54103
  AvatarKickili
  Deltagare

  Välkommen hit och LYCKA TILL! ;D ;D

  #54106
  AvatarAnna_
  Deltagare

  Grattis till ett bra val! 🙂 Jag är också ny här på forumet, började med lchf för ca 1 månad sen och mår toppen! Började lägga om kosten mest för att jag ville gå ner i vikt, men det känns inte lika akut längre. Även om jag såklart fortfarande vill ner i vikt, men nu har jag fått en annan livskvalitet! Hade ett enormt sötsug förut som är borta nu, det känns helt underbart. Vilken befrielse! Har även blivit bättre i huden då jag har eksem, brukade vara rödflammig och jättetorr i ansiktet, men nu är jag jättebra! Är så lycklig! 😀

  #54079
  AvatarAnonym
  Gäst

  Anna_: Grattis till dina framgångar 🙂 Jag har också lite eksem på armar och ben och hoppas på att det ska försvinna. Men det känns som att om insidan är såpass insmord av all fett som man äter så borde det påverka huden också 😛

  Jag vill också gå ner i vikt och hoppas på att this is it 😛 Ja och sockerberoendet såklart, att bli av med den måste ju verkligen kännas som en befrielse då man känner sig som en fånge pg a den.

  Ungefär hur äter du om dagarna? Jag är väldigt nervös då jag är rädd att jag ska lyckas göra fel och bli fet istället. Jag är liksom rädd att jag ska äta för mycket då jag just nu inte äter så stora mängder mat 😛

  #54101
  AvatarMynlen
  Deltagare

  varför skulle du bli fet? Läs runt litet, sten sture skaldemans böcker är tror jag ganska inspirerande och så finns ju matrevolutionen av kostdoktorn. Läs den, den ger så mycket insikt i hur det fungerar. Sen har du litet mer kött på benen (ist för fett hahahaha) och förstår dig bättre på valen du kan göra.

  lycka till!

  Läs matdagböckerna, så ser du vad ”vi” äter. Det hjälper.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.