Nybörjare som behöver ny kunskap

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3568
  AvatarDavild
  Deltagare

  Som rubriken lyder är jag en nybörjare när det gäller LCHF och all dess vetenskap, men jag har troligtvis INGA nya frågor att ställa. Så jag hoppas ni har överseende med att jag kanske ställer en fråga som redan besvarats i en annan tråd. Jag har försökt mitt bästa att läsa om LCHF, men det är möjligt att jag sökt och forskat på fel sätt. Jag har haft andra intressen i livet än att hålla mig uppdaterad inom olika bantningsmetoder och dieter. Det kändes som att inget skulle funka för mig ändå. Men när jag fick nys om LCHF så kändes den så radikalt tvärtemot den traditionella ”åsikten” om kost, att jag bestämde mig för att ge den lite av min uppmärksamhet.

  Om jag ska vara ärlig så är jag ännu tveksam att den kommer att funka för MIG. Så fram till nu har jag mest försökt att hitta olika alternativ inom LCHF så att jag kan förhandla med LCHF-kosten och mina gamla matvanor. Så att det verkligen kommer att passa mig. För jag tänker INTE ge mig in i ett (till) projekt, där jag hängiver mig själv till något i en månad UTAN något som helst resultat. Så därför har jag ett par frågor jag vill ställa. För jag vill inte upptäcka efter en månad att jag ätit fel sorts smör eller bacon, eller att jag druckit för lite av det ena eller för mycket av det andra eller att jag INTE borde tagit det kosttillskottet osv.

  Jag har egentligen en hel del frågor, men eftersom jag är ny på forumet så börjar jag lite lätt.

  1) Jag har läst lite här och var att det finns ”bra” och ”dålig” bacon. Jag läste att ”Bra bacon behöver inte vägas”. Men när jag försöker hitta någon information om vad som är bra och vad som är dålig bacon så hittar jag ingenting.

  2) Min kost har fram till idag bestått av MYCKET pasta och ris, samt ca en liter (mellan) mjölk per dag. Jag har även varit mycket förjust i Jokk Tranbärs juice. Men som jag förstått så är Tranbärsjuice nyttigare än Coca Cola, men inte bra för LCHF. Så min fråga är: Är det vatten som gäller framöver?

  Det kan hända att min introduktion verkar lite dramatisk med tanke på att jag bara ställde två frågor. Men jag ville i alla fall introducera mig själv i hopp om att folk förstår att jag är seriös att testa LCHF ”på riktigt”.

  Tack på förhand

  #54613
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Välkommen! 🙂

  Vad gäller bacon så har jag ingen aning, och jag tror inte att det är så viktigt vilken baconsort man väljer faktiskt. Jag äter den jag gillar (icas), väger den inte och går ner i vikt ändå. 🙂

  Ja, jag skulle säga att det är vatten som gäller. Man får lätt i sig alldeles för mycket kolhydrater om man dricker annat; vill du gå ner i vikt så brukar man rekommendera under 20 gram kh per dag = tex. 4 dl ekologisk mellanmjölk. På Jokks hemsida står:

  JOKK bärdrycker innehåller små mängder fett och protein. Kolhydraterna i JOKK består dels av tillsatt socker, dels av fruktos från bären.

  …vilket borde innebära att största delen faktiskt är kolhydrater eftersom bara små mängder av fett och protein finns. Som att dricka socker.

  Kolla gärna in det här inlägget i min blogg om att börja med lchf, kanske kan det ge svar på några frågor?

  #54615
  AvatarMynlen
  Deltagare

  bra och dåligt bacon handlar nog mest om hur mycket socker och tillsatser det är i den. ”riktig”bacon har ju inget sådant och är naturellt men det man köper i affären har så gott som alla en del tillsatser. Dock tror jag den lilla mängden tillsats i baconet inte gör så mycket på det hela.

  Vatten, te, kaffe, det är det som gäller första tiden framöver. Allt med socker och fruktsocker är inte så bra för det håller även sötsuget igång. Vatten kan du smaksätta litet på olika sätt, men det blir inte som juice. Jag vet inte om tranbär går att ha litet som smakarom i vattnet. Som man kan göra med t.ex. hallon, citron, gurka mm. Själv dricker jag just nu jordgubbsvatten, det är stavmixtrade jordgubbar med vatten som jag frusit i iskubspåsar och lägger några i en literkanna med kallt vatten. ger ca 2.5 kh per liter. Och idag upptäckte jag att några blad basilika och mynta i är mums!

  #54617
  Avatarpischla
  Deltagare

  Jag blev faktiskt förvånad över att baconet som jag hittills ätit innehåller druvsocker efter närmare studie av innehållsförteckningen. Har iofs. fungerat, men nu väljer jag bacon utan.

  Vatten dricker jag automatiskt mycket av eftersom maten är såpass salt.

  #54618
  AvatarDavild
  Deltagare

  Tack för alla svar. Jag har på senare tid funderat på att köpa en stavmixer och nu är det nog dags. Så man har möjlighet att bl.a testa broccolimoset jag läst om.

  Lillnettan: Din guide var en utmärkt summering av vad jag bitvis har läst om på olika håll och kanter, blandat med ny information med.

  Mynlen: Jag ska definitivt testa att smaksätta vatten. Ska införskaffa mig en stavmixer först =)

  Pischla: Det lät lite som överkurs det du nämner. Men vem vet, dagen kanske kommer då jag måste ”nolla” och verkligen hålla koll på vilken sorts bacon jag köper.

  #54616
  Avatarpseu
  Deltagare

  Som jag förstår det är de flesta vakuumförpackade baconsorterna injicerade med saltvatten eller dylikt. Den enda sort jag sett med druvsocker än så länge är Garant, så den kan man ju akta sig för. Själv köper jag numera mitt bacon i lösvikt över disk från en butik i saluhallen här i Göteborg och tycker det är attans så gott.

  #54614
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Det är nog jag som skrivit om ”bra” och ”sämre” baccon… är nog ingen fara att äta ”sämre”, men ”riktigt” baccon/sidfläsk är sååå mycket godare… det är bra att lära sej läsa innehållsförteckning… Välkommen och lycka till!!

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.