Nybörjartankar + totalt kaloriintag?

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Nybörjartankar + totalt kaloriintag?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4516
  Avatarmiffo_
  Deltagare

  Hej!

  Vilket himla fint forum!

  Började med LCHF i tisdags. Har varit skeptisk mot det förut men nu känns det som att polletten har trillat ner 🙂 En kompis har kört det ett tag och hon hyllar det verkligen. Jag köpte boken ”LCHF för kvinnor” och läste lite på kostdoktorn.se. Ju mer jag läste desto bättre kändes det! Hade tänkt att göra ett uppehåll från godis, fika, snacks osv i en månad men så bestämde jag mig i måndags att jag lika gärna kan köra all-in och testa LCHF när tillfället är passande och motivationen är hög.

  Har haft diverse omställningsbekymmer… lätt huvudvärk, trötthet, men det jobbigaste var nog hjärtklappning light som gjorde att jag inte kunde sova, somnade typ kl 2 två nätter i rad och började tidigt i skolan dagen därpå… INTE KUL. Sen har mina ben somnat flera gånger på föreläsningarna (brukar de aldrig göra annars), kan det har med detta att göra också?

  I övrigt är jag jättenöjd med det jag fått äta den här veckan. Har känt mig väldigt stabilt mätt och behöver inte mellanmål på förmiddagen nu, vilket jag behövde förut.

  Har tagit hjälp av appen Shapelink (jättebra!) för att lägga in vad jag äter och ha lite koll på kolhydraterna.

  Men nu undrar jag… hur stort bör det totala kaloriintaget vara? Har ingen koll på sånt. Jag är normalviktig men vill minska fettprocenten och gå ner några extra trivselkilon.

  Jag är 160 cm lång och vägde 56 kilo vid start. De första dagarna har jag ätit såhär (ca):

  Dag 1. 1506 kcal, varav 46 g kolhydrater
  Dag 2. 1469 kcal, varav 49 g kolhydrater
  Dag 3. 1664 kcal, varav 47 g kolhydrater
  Dag 4 (igår) 1552 kcal, varav 103 g kolhydrater. (Drack ett glas rödvin igår… hm, tur att det inte blev 2?)

  Är 1500 för lite? Är 1500 + 100 g kolhydrater sämre än 1700 + 40 g kolhydrater?

  Är det främst mängden kolhydrater som avgör? Hur äter andra som är i min längd & storlek och vad fick/får ni för resultat?

  #67935
  Avatarpoeta
  Deltagare

  Du kommer gå ner mycket snabbare om du skär bort cirka 20 gram eller fler kolhydrater. annars är det helt rätt! Du kan äta lite mer ä 1500 kalorier om du käkar under 20 gram kolhydrater.. och gå ner i vikt!

  #67929
  AvatarFranke
  Deltagare

  Enligt mig är lagom mängd kalorier den mängden mat som precis gör att du inte går mer hungrig än du kan tolerera i långa loppet. Äter du mindre än så är chansen större att du skiter i dieten och köper godis eller en pizza. Som poeta nämner är det nog mer intressant för dig att se på mängden kolhydrater du får i dig än antalet kalorier, att sänka intaget från 50g per dag till runt 20g kan nog göra mer än att minska kalorierna. Dock är det väldigt svårt att säga säkert om så är fallet, finns inga undersökningar som provat saken så pass detaljerat som jag hört talas om.

  Rödvin innehåller f.ö väldigt lite kolhydrater!

  #67939
  Avatarmiffo_
  Deltagare

  Då kanske man får strama åt lite mer då med andra ord! Såg nåt om ett riktmärke på 100, att så länge man låg under det var det OK.

  Har tidigare erfarenhet av ”vanligt” kaloriräknande, att (det du stoppar i dig) – (det du gör av med) = det som ansamlas! Det tänket borde väl fortfarande gälla.

  Hm… det var 14% och enligt appen som jag har skulle ett glas ca 2 dl 14%-igt rödvin innehålla 152 kalorier varav 40-50 g kolhydrater om jag inte minns fel ??? Tyckte att det lät mycket för om det skulle bli 2-3 glas med de måtten vore det ju riktigt illa. Har hört folk säga att ”med LCHF kan man dricka hur mycket vin som helst” men det är ju fortfarande kaloririkt.

  Tack för era svar! 😀

  #67933
  AvatarMynlen
  Deltagare

  kalorier in – kalorier ut stämmer inte till 100%. Då hade jag gått ner på vanliga bantningskurer och det har jag aldrig gjort.

  Det är visserligen inte dumt att tänka litet på hur mycket man stoppar i sig men man behöver inte tänka så mycket på det. Det är viktigare att räkna kh när man äter LCHF.

  Jag vet inte exact hur mycket kalorier jag får i mig, men säkert lika mycket eller t.om. litet mer än innan jag åt LCHF men jag går ner ändå, just för att jag ligger runt 15 g kh per dag.

  Om du äter socker och stärkelse går dina insulinnivår upp och hormonet leptin som då kommer fram ”lagrar” energin som fett. Om du inte äter kh stannar din insulinnivå låg och energin du tar i dig används. Fettet du äter ser till att du håller dig mätt längre så att du på sikt äter mindre också, minder kalorier. Men räkna dom annat än globalt är inte nödvänligt alltså. (enligt mig :))

  #67938
  Avatarmiffo_
  Deltagare

  OK så det är alltså mängden kh (får väl ta och lära mig internspråket nu då!) som spelar den avgörande rollen! Skönt att man inte behöver räkna det andra så noga… ännu en klar fördel med LCHF!

  Tack tack 🙂

  #67936
  AvatarSweet
  Deltagare

  Gud ja,, man blir lite förvirrad när man varit en kalori tänkare.
  Jag börjar få grepp om det och är inne på vecka 5 tror jag.

  Det mest spännande har varit att läsa innehålls förteckningen på allt jag intagit innan.
  ur mycket kolhydrater det innehållit.
  Galet.
  Tänkte innan på vad jag serverar mina barn och tänker nog ännu mera nu!

  #67943
  AvatarMamma Scan
  Deltagare

  Hej, första inlägget på forumet 🙂

  Jag har kört väldigt strikt (<20 gr kolhydater/dag) i exakt två månader. Mina erfarenheter så här långt säger att jag har extremt svårt att få mig fler kcal än vad jag gör av med vilket får mig att fundera på om det verkligen är den ökade fettförbränningen som LCHF ska föra med sig, eller om det helt enkelt är så att jag äter mindre kcal än vad jag gör av med som gör att jag rasar i vikt...

  Jag har fuskat två gånger (godis) och har inte tyckt att det varit gott någon av gångerna, det smakar ALLDELES för sött, så sött att jag får avsmak, till saken hör att jag älskat godis i hela mitt liv.

  Trots dessa snedsteg har jag ändå inte märkt av någon platå, så jag antar att ett snedsteg/månad är helt ok för min del.

  #67930
  Avatarulfons
  Deltagare

  Håller fullständigt med, nåt enstaka ”snedsteg” nån gång måste man kunna unna sej. Kan man inte det med måtta så blir det slaviskt och då tröttnar man, man måste leva också. Sen måste man kunna ha karaktär dess i mellan om det här är det man verkligen vill.

  #67942
  AvatarMamma Scan
  Deltagare

  Eller hur? Det tråkiga (eller roliga) i kråksången är ju att man suktar efter något som man anser att man måste försaka, bara för att göra ett snedsteg för att upptäcka att smaken inte alls motsvarade förväntningarna.

  Jag är nyfiken på hur pass mycket en pizza (ej hemmagjord) skulle störa ketos. Innehåller ju mycket fett vilket är bra, men samtidigt många kolhydrater. Det är ju kombinationen som är farlig om jag förstått saker rätt.

  #67932
  AvatarMynlen
  Deltagare

  At annars sa mycket du kan av palagget, det ar ok. Sa fett tror jag inte pizza ar, kanske osten om man har mycket ost.

  #67934
  AvatarAmi
  Deltagare

  Det lär finnas dom som tar en calzone extra allt och gör en roadkill av den, äter innehållet men lämnar degen… Själv litar jag inte på att jag skulle göra det om jag hade en varm doftande pizza på tallriken.
  Spansk pizza inte samma frestelse, dyr på restaurang dessutom, man får vara glad.

  #67941
  AvatarMamma Scan
  Deltagare

  Tack för responsen.

  Jo det är ju sant att man skulle kunna äta bara fyllningen, men då tycker jag inte att det är pizza man äter. Skulle inte heller kunna motstå att äta degen om den låg framför mig.

  På tal om hur mycket fett det är i en pizza kan man ju betänka att pizzaosten som används är 80%-ig just för att den ska smälta ordentligt och för att 80%-ig ost är bra mycket billigare än mer fettsnåla diton.

  Vad brukar ni sukta efter?

  #67937
  Avatarmiffo_
  Deltagare

  Välkommen till forumet 🙂

  Jag har kört sen i tisdags och minus 2.0 kg, craazy! Trodde att det skulle vara svårare om man inte har så mycket övervikt… men det mesta är ju vätska såklart. Drack rödvin förra helgen (1 glas) så visst verkar det finnas utrymme för en del ”snedsteg”. Men ska tilläggas att jag har legat i med träningen. Tror stenhårt på morgonpromenader.

  Skulle vara intressant att veta hur mycket folk tränar också… har fått uppfattningen att många endast lägger om kosten och att det är tillräckligt nog. Men om man tränar samtidigt borde det ju gå fortare nedåt.

  Jag har inte suktat efter så mycket fram tills idag… Men idag år jag kryddig korv till lunch och middag… och har rapat det hela kvällen vilket har gjort att jag blivit sugen på dricka för att få bort det ”starka”. Men ska ta en bit gurka innan jag lägger mig. Hembakt fika suktade jag även efter när det serverades mitt framför näsan på mig…

  #67931
  AvatarMynlen
  Deltagare

  förmodligen innehåll korven glutamat, smakförstärkare. Jag går igång på den också… blir sugen på ”allt som går att hitta i skafferiet” då…

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.