Nytt fett kontra gammalt fett

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6118
  Avatarhippiegirl
  Deltagare

  Hej,
  Jag har en fråga om fett. När man äter enligt lchf så sägs det ju att kroppen använder fett som bränsle ist för kolhydrater. Hur gör kroppen avvägningen mellan det ”gamla” fettet (dvs det jag vill bli av med) och det nya (dvs det som jag nu stoppar i mig)?
  /C

  #92484
  AvatarLimp
  Deltagare

  Förenklat… äter du mer än kroppen bränner, gör ju inte kroppen av med ”gammalt” fett, utan vikten står still. Ökat fett i maten gör dock att du blir lättare mätt och kommer äta automatiskt mindre. När sedan ditt dagliga intag ligger under ditt totala energibehov, bränner kroppen din först det nya fettet och fortsätter sedan med det gamla. Det påstås också att LCHF som sådan ökar fettbränningen jämfört med om du ätit motsvarande mycket/litet kolhydrater.

  #92487
  Avatarhippiegirl
  Deltagare

  Men kan det verkligen stämma?
  Det finns ju massor med människor (inkl mig själv) som äter massa grädde, ost osv och jag är ganska övertygad om att många av oss drar i sig mer energi än om vi åt ”normalt”. MEn ändå går många ner i vikt.

  #92485
  AvatarLimp
  Deltagare

  Jag har faktiskt aldrig sett en enda beräkning eller bevis som stödjer att överätning skulle medfört viktnegång. Min egen erfarenhet är också att äter jag för mycket om så LCHF-mat, stoppar jag viktnedgången. Är man extra stor som t.ex jag varit, är det faktiskt extemt lätt att gå ner, bara man klarar av och hantera hungret och inte fuskar. Man äter faktiskt automatiskt mindre och vips sjunker vikten.

  Studerar vi t.ex mitt fall, så är mitt kaloribehov just nu med nuvarande vikt ca. 2500 klal och jag blir mätt med ca. 1800 kcal när jag äter LCHF. När jag var större, behövde jag över 3000 kalorier för att behålla vikten. Eftersom jag kommit underfund med hur mycket behöva äta för att gå ohungrig, har jag kaloriunderskott och går stadigt ner i vikt.

  #92486
  AvatarLimp
  Deltagare

  Jag glömde nämna att teorin om ökad förbränning tack vare LCHF kost har också lanserats, men det går inte hitta uppgifter hur mycket det skulle handla om. Så gissningsvis är effekten rätt så mariginell. Andra effekter som lågkolhydratkost medför är att utsöndning av insulin är betydligt mindre och därmed lagras inte nytt fett, utan kroppen bränner gammalt som bränsle istället för kolhydrater.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.