Platåbrytare

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2140
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Nog är det retfullt när viktnedgången går som på räls, livet leker o så…platå! Enveten, långvarig, stillastående platå. Man sköter sig perfekt o tar till alla små knep man kan, men nej, vikten står orubbligt stilla. Det verkar som om alla hamnar där förr eller senare. En del krånglar sig förbi o ner, men många ger upp o återvänder besviket ut i kolhydratträsket igen.
  Här behövs en radikal platåbrytare. Något som ruskar om kroppen som har blivit van vid den dagliga lunken. Tydligen ska man då chocka kroppen genom att drastiskt förändra mängden energiämnen d.v.s kolhydrater, protein o fett.

  Kolhydrater kan man förändra mängden på genom att ösa in en massa godis. Det låter ju frestande för dom som inte kommit över sitt sötsug än. Men med tanke på hur våldsamt dålig man kan bli när blodsockerkurvan sjunker efteråt gör ju att man tvekar. Dessutom triggar kanske kuren till fortsatta dumheter. Ingen bra kur alltså.

  Protein kan man förändra genom att äta mer kött (o inget annat) Donaldsons o Skaldemans bantarbiffar är ett exempel på den kuren. Där äter man enbart kött o höjer proteinet till 33E% o sänker fettet till 66E% (LCHF:s önskevärden är annanrs protein 20E% o fett 75E%)
  Förutom proteinhöjningen kan Donaldsons osaltade biffar o förbud mot ”kolsyrat vatten” (Ramlösa o annat bordsvatten är rätt salt) orsaka en viktnedgång; salt binder ju vätska i kroppen.

  Fett kanske man redan provat att öka på med. Men äter man redan en kost med 75E% fett kan det vara svårt. Då får man dra till med fettökning + energireduktion o det för oss fram till Atkins fettfasta. Det är en kur som bör användas av ”vana” bantare där kroppen envist vägrar ge ifrån sig några kilon. Det är inte en quick fix för folk som lätt går ner i vikt, Atkins varnade för en alltför hastig viktnedgång.
  Kuren går ut på att man äter 1000 kcal om dagen fördelat på fem tillfällen á 200 kcal. Fetthalten ska ligga runt 90E%. Detta går helt emot gamla LCHF-vanor; att man inte ska räkna kalorier o att man ska äta när man känner för det. Trots det har den fungerat bra i alla fall för mig.

  De olika metoderna har olika förespråkare. Ja, godiskuren vet jag inte vem som gillar, men proteinkuren (att äta fakir) beskrivs noggrant i den här tråden:
  http://www.lchf-forum.se/index.php?topic=1569.0

  Själv tänkte jag beskriva fettkuren; bakgrund, utformning o mina egna bravader. Kommer snart i en tråd nära dig ;D

  #33540
  AvatarMIXA
  Deltagare

  Precis vad jag behöver läsa. 🙂 Står still nu en vecka. Skall överväga vad jag tar mig till, men godis är helt uteslutet. Är glad att jag är godisfri. 😉

  #33539
  Avataralfons
  Deltagare

  Något jag hört ska vara bra är att äta ett par rejäla feta frukostar det ska få fart på fettbrasan har inte prövat men ska vid nästa platå har haf t vid ca 10 kg och vid 15 stog still där ca 3 mån nu är jg på g igen

  #33541
  Avatargunilla m
  Deltagare

  Läste om det där med platåer någonstans… och som jag minns det kan man t ex börja med att hoppa över frukosten och kanske ta en promenad. Urtidsmänniskan fick ju ge sig ut och jaga så att säga innan man kunde äta och det gör att viss svält tål man.
  Kanske en variant? Själv är jag inte igång med förbränningen ännu så jag längtar efter den platå som förmodligen infinner sig när jag närmar mig målet…

  #33538
  Avataralfons
  Deltagare

  jag äter aldrig frukost förän vid 11,30 så jag rör mig alltid mycket innan jag äter. Jag slutade att gå ned men fick igång fettbrasan genom att äta srörre portioner till frukost

  #33537
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Urtidsmänniskan fick ju ge sig ut och jaga så att säga innan man kunde äta och det gör att viss svält tål man

  Tveksamt om det där stämmer :- Jo, lite svält tror jag att vi klarar galant, men varför tro att ”urtidsmänniskan” (vilken tidsålder menas med det?) skulle vara dummare än oss o inte ha frukostmat hemma? För en grupp på 25 personer räckte en älg 5 dagar. Alltså fanns det ingen anledning att ränna ut varenda morgon o jaga. Även om det skulle smaka med en liten mjäll ekorre till frukost slösade man inte bort sin energi på sånt. Det var ont om mat=energi, man satt alltså still o åt troligtvis ägg, bär o nötter som kvinnorna samlat eller torkat kött/fisk från tidigare jakt. VI däremot behöver inte spara på energin, vi kan ut o röra på oss o rör man sig före frukost sätter ämnesomsättningen fart från 0-100 i ett kick ;D

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.