Problem med gallan??

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #2566
    Avatardisab
    Deltagare

    Jag har nu i ett par dagar haft stickningar och småvärk till höger högt upp i buken (ej blindtarmsområdet) och jag antar att det är gallan som spökar. Är detta vanligt vid övergång till LCHF? Går det över av sig självt?

    #40724
    AvatarMsHisingen
    Deltagare

    När jag hade gallsten (efter en pulverbantning) var det mer av en nära döden-upplevelse 😮 än lite småvärk.

    Har läst att om man har gallsten så kan det ställa till problem i början med lchf (stenarna kan täppa till gallgången och blockera gallan som frigörs när man äter fett), men efter ett tag ska stenarna luckras upp av gallsaften. Du kan alltid prova med att öka fettmängden successivt. (Svårstavat ord det där??)

    #40720
    Avatarmctrollet
    Deltagare

    Tydligen vanligt om man har stenar att dom vill ut med fettet=)

    #40729
    Avatarandersl
    Deltagare

    Bumpar den här tråden lite.
    MsHisingen: Skulle du kunna länka till någon källa på det? Eller någon annan kanske vet? Tack!

    #40721
    Avatarmctrollet
    Deltagare

    är ganska säker på att kostdoktorn skrivit om det…

    #40730
    Avatarandersl
    Deltagare

    Japp, här http://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/#galla
    Men fler källor skulle vara uppskattat!

    Har problem själv och pratade med vårdcentralen som prompt sa åt mig att sluta med lchf.

    Disab: Hur gick det för dig?

    #40726
    AvatarAmi
    Deltagare

    Jag har gallstenar enigt ultraljud och hade smärtor under höger revbensbåge som strålade ut mot högra skulderbladet.
    Smärtorna ganska måttliga, eller så är jag tålig. Framför allt ägg har gett mig kraftigaste reaktionerna, smör och grädde funkar vanligen bra.
    Min spanska doktor anser att man opererar, men jag tror jag avvaktar om jag fortsätter såhär.
    kostdoktorn.se hade en del om gallbesvär.

    #40722
    AvatarVeronicaS
    Deltagare

    Jag har opererat bort min gallblåsa för ca två år sedan, hade en tre centimters sten som gick ut den naturliga vägen då jag fick vänta på operation. Hade några månader efter op en sten som fastnade i gallgångarna men som försvann. Efter jag börjat med lchf har jag någon gång haft känningar, fast färre än innan lchf..

    #40725
    AvatarMsHisingen
    Deltagare

    andersl: Kommer inte ihåg om det var precis det här jag hade läst (läser alltid mycket när jag ska börja ngt nytt, sen fastnar en del, men jag vet sällan varifrån det kommer), men hittade det här på Doktor Dahlqvists blogg:

    Gallstensproblem

    Eftersom man kan ha fått stenar i gallblåsan av den tidigare fettsnåla kosten, finns det risk att man får gallstensanfall när man äter fettrik kost. Gallan spolas ut i tarmen för att spjälka fett. Gallstensanfall får man när en gallsten kommer från gallblåsan ut i stora gallgången och täpper till den så att det blir gallstas bakom stenen.

    Gallstensanfallet går över när den inkilade stenen har passerat gallgången och kommit ut i tunntarmen. Sen är man av med den stenen. Om man har många eller stora stenar kan man bli tvungen att operera bort gallblåsan. En möjlighet finns att när galla flödar runt gallstenarna, vid fettrik kost, dessa med tiden minskar i storlek och försvinner. De har ju en gång bildats av sedimenterande gallsalter, och kan möjligen lösas upp igen av gallvätska.

    En fruktad komplikation av gallsten är gallpankreatit, bukspottkörtelinflammation, som orsakas av irritation av en gallsten i gallgångens mynning. Gallgången mynnar strax bredvid bukspottkörtelns utförsgång.

    Risk för denna komplikation finns givetvis vid LCHF-kost likväl som vid annan kost.

    När alla människor i framtiden äter hög andel naturligt fett i kosten kommer det förhoppningsvis inte att bildas några gallstenar, och därmed inte heller bli någon risk för gallpankreatit.

    (I samband med att jag började läste jag Matrevolutionen och en bok vardera av Dahlqvist, Skaldeman, Litsfeldt och Hexeberg – kan hända att det står mer i ngn av deras böcker.)

    #40723
    AvatarVeronicaS
    Deltagare

    Stämmer inte på mig i allafall….

    #40728
    Avatareqqoboy
    Deltagare

    Jag hade ganska ont efter ett par veckor och var ofta illamående, men känner inget av det nu

    #40727
    AvatarCeleric
    Deltagare

    Om man har ätit fettsnål kost tidigare så kan man ha grus, stenar liggande i gallblåsan i värsta fall stora stenar och det måste man få bort. Det bästa rådet är en succesiv anpassning till LCHF så ska du se att det kommer gå bra med gallblåsan. Om man däremot gör en tvärvändning från riktigt fettsnålkost till fettrik är det inte så konstigt att det får sina konsekvenser. LCHF sätter fart på gallan så det grus som man har kommer spolas ut. De som känner att de får ont i gallan bör göra en gradvis anpassning till LCHF som sagt.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.