Rårivna Morötter

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5300
  AvatarAdirfS
  Deltagare

  Hej!

  Rårivna morötter som tillbehör till maten, vad tror ni om det?

  Jag gjorde en så god röra igår med bacon, purjo, creme fraiche och sambal… åt rårivna morötter till det mest för att min tröga mage skulle få liten skjuts .. sen var det skitgott också!

  Input tack!

  #82038
  Avatarbimmerboy
  Deltagare

  Morötter tillhör det som växer under jord och rek oftast inte, KH innehållet är högt dessutom (olika källor pratar om 5-15Kh/100g )

  EDIT: Livsmedelsverket säger 8.7g KH/100g

  #82042
  Avatarerica
  Deltagare

  Det beror på hur strikt du vill vara. Jag tycker att det för mig är helt okej att äta morötter, medans andra tycker att det drar upp deras kolhydratsintag för mycket.

  Rent kolhydratsmässigt jämför man ibland morot med hallon, dock ska man passa sig lite för det eftersom att man vanligen äter mer morot än hallon, mängdmässigt.

  Min input till dig är att du ska testa dig fram, når du dina mål om du äter på det sättet du vill? Hur reagerar magen? Hur reagerar hjärnan? Morot är ju ganska sött och kan trigga igång andra sug. Du får testa dig fram!

  Du kan ju blanda ihop riven vitkål och riven morot för att få ner mängden riven morot som du äter =)

  Som svar på att käka morötter för en trög mage tror jag att det finns bättre sätt… ”Äta 1-2 msk kokosfett eller smör i te eller varmt vatten på morgonen. Det smörjer tarmarna och hjälper dem att transportera tarminnehållet på ett bra sätt.” skriver Annika Dahlqvist!

  #82039
  Avatarbimmerboy
  Deltagare

  @erica 380964 wrote:

  Rent kolhydratsmässigt jämför man ibland morot med hallon

  Jämför man deras direkta KH värden verkar inte detta stämma.

  Morot 8.7
  Hallon 4.1

  Med andra ord en vital skillnad om man har en tigth KH budget, för precis som du är inne på kan det bli lite vikt på morötter.

  #82043
  Avatarerica
  Deltagare

  ja, men jag har sett att det ofta jämförs.. man får ju fram så olika resultat beroende på var man tittar =)

  http://www.lchf.se/Mat/Kolhydratlista/tabid/146/show/M/Default.aspx

  morot 5,6
  hallon 4,1

  Du ser va olika det visar…

  #82044
  Avatarerica
  Deltagare

  men man kan väl säga så att om det ger en väldigt mycket glädje att få äta morötterna så kan man ha det som ett litet tillbehör vid sidan av, då gör det nog mer nytta än skada för iallafall själen! mat ska vara gott och kul!

  #82040
  Avatarbimmerboy
  Deltagare

  Gällande avvikelser i värden så tycker jag livsmedlesverkets lista har stämt bäst hitills. och dessa är plockade därifrån. Sen gäller det ju oxå att man hittar rätt sorts hallon, inte frysta, insyltade,sockrade eller anant utan bara precis bäret och det samma gällande moroten. annars blir det tokigt.

  För övrigt håller jag med föregående talare till fullo!

  #82036
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Bara att räkna på morötterna och lägga in de i din dagsbudget. Vill du fortsätta att vara i ketos så är det en smart idé att ligga under 50 gram kolhydrater/dag och om dessa kommer från morot eller tomat spelar ingen roll.

  #82041
  Avatarbimmerboy
  Deltagare

  Bara av ren nyfikenhet, skulle man kunna säga att man kan äta vad som helst bara man ligger under 50g kh/ dag och komma i Ketos som i sin tur förhoppningsvis påbörjar viktminskningen?
  Och isåfall kan man då ursäkta uttrycket strunta i LCHF ”regler” och som sagt bara fokusera på dom där 50g?

  Jag ställer frågan för att jag är nyfiken på att veta hur det funkar.

  #82037
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Äter du mindre än 50 gram kolhydrater/dag och dessutom aldrig mer än 20 gram per tillfälle som kolhydrater intas så ska det inte spela någon roll för din kestos, nej.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.