Religionsfrihet

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6067
  AvatarLimp
  Deltagare

  Har LCHF blivit religion ?

  Ja, det tycker jag faktiskt… och speciellt inom bantningsmaffian ! Det finns många olika trossamfund och grundläggande teser och budskap tolkas fritt. Kakor och bakelser tycker en del är LCHf och andra pratar om naturlig kost. Finns det naturliga kakor ? Knappast, men religionen lämnar ju också utrymme buga åt vilket håll man själv önskar. Dock verkar dessa bugningar medföra att magen tar emot och de blir inte så djupa. Ty lika ofta som man läser om kakrecept, läser jag också om problem att gå ner i vikt. Vikt… vikt… uppenbarelsen aka. möjligheten att nå skeva skönhetsideal sprider sig som löpeld och apostlarna reser runt och sprider budskap.

  Jag själv är hardcore… mer åt det fundamentalistiska hållet, om jag ska kategorisera mig själv. Jag äter allt som jag gillar och är gott enligt mitt eget tycke och exkl. kolhydrater och mjöl. Helst så nära noll gram av dem, om jag får välja. Jag har ju banlyst dem i min strävan efter min egen reinkarnation. Jag köper inga kokböcker och följer absolut inga recept. Varför skulle jag göra det ? De innehåller ju bara en massa frireligöst tänkande och speciellt mat som jag inte gillar. Jag käkar faktiskt hellre piller att täcka mina ev. mineral- och vitaminbrister, än stoppar något i munnen som jag inte tycker om. En riktig taliban är jag… jag tycker mig följa högre ideal som hälsa och må bra. Men propagandan gör sig ständigt påmint och människoköttet är svagt. Jag har också köpt en ny personvåg för att kontrollera min vikt löpande och jag börjat undra om jag äter ensidigt. Men jag vill inte äta enligt någon modell som någon annan tycker är rätt… jag ska äta det som jag… bara jag tycker är gott. Inget ska få rubba min inre bild om framtiden. Jag ska förbli den jag är. Någon annan, som jag också varit, tillhör en förgången tid…

  Vem är du ?

  #91993
  AvatarSlacktivisten
  Deltagare

  😀

  Även om jag kan ta en pubrunda någon gång i månaden och en pizza till lunch lika sällan räknar jag mig som hardcore. Till skillnad mot de religiösa LCHF-talibanerna med köket fullt av böcker med recept på ”lchf”-bakverk så lever jag efter överstepräst Skaldeman och dito livsstil. Jag tillber inte altaret prytt med en steviasötad tårta. Jag dricker endast kaffet på tillställningar med grunkor med ingredienser från Hin Håle självt. Några avsteg från Den Rätta Smala Vägen tillåts inte vad gäller så kallade substitut till Den Breda Vägens förbaskade ”fusk”. Begrepper ”men bara en bit” ingår inte i min bok. Jag unnar mig inget, snarare bestämmer jag mig för att smaka på en pepparkaka och inte mer.

  Nog finns det tendenser till sekterism inom LCHF. Själv predikar jag inte utan var och en får själva bilda sig en uppfattning. Folk som löjlar sig över min kosthållning ignorerar jag bara. Är de påstridigare ber jag dem hålla käften och sköta sitt.
  🙂

  #91992
  AvatarTessan88
  Deltagare

  Hahaha vilken rolig tråd!

  LCHF människa rakt igenom. En sådan människa som glor ner i folks kundvagnar på ICA och tänker i mitt huvud ”Om ni bara visste…” Är sparsam med att berätta om dieten till folk jag verkligen inte tycker om utan ger dem tips på light prod och grovt bröd. De jag tycker om får veta massor om de frågar.

  Är ”strikt” i andras ögon med återfall några gånger per år.

  Sitter ofta framför tallriken och tycker synd om mig själv som gått ned snart 30 kg genom att äta gott och mycket. Aldrig behövt varit hungrig och kan nu ej heller besöka de snälla tanterna på apoteket där jag hämtade ut mina mediciner mot astma, pollen, bronkiten. Tråkigt då min sociala krets minskat pga att läkarbesöken och drastiskt minskat till noll.

  Saknaden efter att bära lätta kassar med mat som innehåller chips och marshmallows , dessa har blivit utbytta mot ett riktigt träningspass då det är kött, smör och ägg som ska bäras.

  Garderoben med kläder som ser ut som tält är oxå borta – det gav mig innan en känsla av camping året om, som ett enmans tält! Jag älskar friluftslivet! Nu är kläderna normalstora och jag får inte gå till speciella butiker och handla kläder längre…Ingen snäll expedit som hjälper en att kränga på sig kläderna över valkarna.

  Sen har vi det här med kvisslor mellan låren. Ni vet de där små röda prickarna som dyker upp efter en promenad, som gör så fruktansvärt ont?!? Låren skavde emot varandra på ett obehagligt vis.
  Ja det beviset som man glatt kunde visa upp som ett tecken på att man faktist rört på fläsket finns inte heller. Så nu måste man har med sig telefonen med appen Runkeeper för att man ska komma ihåg sist man var ute…

  😉

  #91991
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Jag ser inte LCHF som en religion, och tycker inte att man ska göra det heller. Jag vet inte om jag gillar att använda begreppet LCHF för att beskriva en livsstil heller. Om man ska tala om min livsstil så är det ur ett ännu mer holistiskt perspektiv, alltså där man väver in både kost, träning, sömn och stress. Folk brukar säga att jag är ett ”hälsofreak”, eller att jag är ”disciplinerad till tusen”. Vad jag själv vet är att jag lätt tenderar att bli extrem i det jag sysslar med, och går ofta inte in i något halvhjärtat.

  Anledningen till att jag började med LCHF var att jag ville se om jag kunde förbättra allmänhälsa, kroppskomposition, styrka och uthållighet. Jag är inte överviktig, och LCHF för mig handlar således om andra saker än viktreduktion. Till saken hör också att jag gillar statistik, vilket innebär att jag har stenkoll på vad jag äter, och räknar på i princip allt. Det blir betydligt lättare då att utvärdera saker då man försöker minimera antalet okända faktorer. Vidare jobbar jag dagligen med forskning, dock inte inom kostområdet. Kanske delvis pga detta så vill jag veta hur saker och ting hänger ihop, inte bara att det gör det. Av den anledningen har jag läst en hel del böcker som behandlar näringsämnen och kost i allmänhet, och LCHF i synnerhet. Genom jobbet har jag också tillgång till nästan alla vetenskapliga tidsskrifter och kan därmed läsa en hel del forskning på områden jag är intresserad av, vilket inkluderar kost och träningsrelaterad forskning.

  Det här leder rent krasst till att jag generellt inte uttalar mig om saker som jag inte sett något ”vetenskapligt” stöd för. Exempelvis rekommenderar jag inte folk att hålla sig ifrån mjölkprodukter med högt fettinnehåll (ex grädde) eller nötter då jag inte ser någon anledning att detta skulle bromsa viktnedgång eller överstimulera insulinutsöndring om man ser till att hålla nere mängden och därmed kolhydratintaget. Ett annat exempel är så kallade ”svälttillstånd” som i princip inte dokumenterats vetenskapligt, men som många talar om i sådana här sammanhang.

  Slutligen vill jag säga att jag inte tycker att det är fel att hänvisa till erfarenheter, som tex att hålla sig undan mejeriprodukter. Det finns ännu otroligt mycket kunskap som man ännu inte kunnat visa i vetenskapliga undersökningar. Däremot tycker jag att man ska vara försiktig att skapa sanningar av saker som faktiskt inte är rigoröst undersökta.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.