Sant eller falskt

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6009
  AvatarLimp
  Deltagare

  Jag skaffade ju en sådan där anlysvåg ett tag sedan och har använt den flitigt för att kolla hur min muskelmassa förändras. Den räknar även ut mängden ben i kilo. Under resans gång har jag märkt att benmassan påverkas också av min viktnedgång… mängden ben sjunker med ett hekto i taget, sakta. Vad kan det bero på ?

  Jag har tidigare avfärdat det som felmariginal, men har börjat fundera utifrån en del spekulationer på nätet angående vad som håller de sura ketonerna i schack i blodet. Jag har hittat skriverier om att kalcium från benstommet alt. kalcium från maten används av kroppen att hålla ketonerna under kontroll… överflödet alltså. Någon som har mer info ang. detta eller handlar det infot som jag hittat om desinformation i vanlig ordning ?

  Någonstans läste jag om, utan att hitta tillbaka att hjärna använder sig varken av ketoner eller glukos, utan kroppen omvandlar dessa engång ytterligare innan energin når hjärnan… till ATM?… har jag för mig det hette. Någon som vet mer om detta ?

  #91676
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Att benmängden sjunker tillsammans med vikten är förmodligen ett led i att den bygger på tabellvärden, och beräkningar, alltså inget som direkt kopplat till verkligheten. Jag skulle gissa på att din benmassa inte förändras nämnvärt, om den minskade vore det dåliga nyheter, men jag tror som sagt inte det. Att det är kopplat till nivåerna av ketoner ser jag som mycket osannolikt, men jag kan inte dementera det heller.

  Det är inte så att det är ATP du tänker på, alltså den energiform som används i muskelcellerna?

  #91678
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  ATP, Adinotriphosphor? Nu är det något år sedan jag läste naturvetenskap, men ATP, ADP och AMP (Adinotriphosphor, Adinoduophosphor och Adinomonophosphor) är väl en energiprocess som ständigt sker i kroppen, och är väl den process som omvandlar glukos och ketoner till ”ren” energi? Om jag minns rätt så har vi dessa ATPmolekylerna i kroppen och ”förbrukar” dem vid kraftansträngningar, det vill säga alla former muskelinvolverande handlingar som är medvetna (t.ex; att ta ett steg, att lyfta din arm, and vända på huvudet, etc,etc).

  #91677
  AvatarMarcus
  Deltagare

  Jo, precis, vi tänker på samma sak. Fast, jag ser ATP som en energiform som mynnar ut ur en energiprocess, där tex kretinfostat eller glukos omvandlas till ATP. ADP bildas väll när ATP förbrukas, typ? AMP kan jag däremot inte minnas alls.

  #91679
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  Vill minnas att benämning trio, duo och mono avser mängden energi som finns i molekylen. Trio (tre) stycken ”block”, duo (två) och ”mono” (endast ett).

  Med reservation för att jag är helt från vettet, alternativt minns fel.

  #91680
  AvatarSlacktivisten
  Deltagare

  I princip är det mängden energi beroende på hur många fosforgrupper det sitter på adenosinmolekylen.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Adenosintrifosfat

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.