Ska man må så här?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #641
  AvatarHannibal
  Deltagare

  Har ätit hyggligt strikt LCHF i två veckor nu. Förra hösten levde jag till stor del på omeletter och bacon (mest pga att jag inte orkade laga nån krånglig mat, blir så när man är själv). Jag har alltid varit en sockergris, men inget sötsug längre, och kläderna började hänga lite löst. Sen kom julen. Ja, ni vet… rutiner och vettig kost for åt pipan. Så jag tänkte att nu testar jag LCHF fullt ut…

  Två veckor har gått på hyggligt strikt kost. Första veckan gick jag som en zombie, allt som orkades med var att fixa med maten. Huvudvärk på kvällarna. Groteskt trött och efter en vecka en ohygglig andedräkt. Magen har krånglat hela tiden. Fortfarande väldigt trött. Känner mig svullen, och jag tror banne mig jag har lagt på mig runt midjan. Jag vet inte hur länge man ska kämpa vidare, jag mår ju verkligen inte bra!!

  Hjälp… ska jag börja äta mindre strikt eller ska jag hålla ut ett tag till?

  #10931
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Låter väldigt jobbigt med dina besvär.. Vet inte varför det blir så men kanske behöver du variera kosten lite mer? För kroppen behöver ju få i sig en massa vitaminer och mineraler… Försök att äta lite annat också, det behöver inte vara så svårlagat (tex kycklingfilé, om du delar den i bitar är det hur lätt som helst att steka, sen kan du ha på grädde så blir det en sås… Lite salt och peppar och för att variera såsen, ha tex brieost, mögelost, körsbärstomater, rosépeppar+grönpeppar eller så köp typ indiska ”påsar” som är färdigkryddade. Annars kan du bara steka en köttbit och göra lite kryddsmör till (smör och blanda med typ grillkrydda eller så kan du köpa färdigt smör) och till det kan du tex göra en enkel sallad på isbergssallad… Eller varför inte lite vitkål… Ju mer man lagar desto mer lär man sig… 🙂
  Jag hoppas att dina problem försvinner!

  #10934
  AvatarHannibal
  Deltagare

  Det var bara under hösten jag var omelettfreak. Nu äter jag faktiskt ganska varierat, blomkål, vitkål, broccoli, ostar av olika slag, ägg i alla varianter… yoghurt, grädde. Animalier blir mest älgkött och bacon, eller fisk. Jag vet inte riktigt vad som skulle saknas. Det är underligt att jag ska lägga på mig av kolhydratsnål kost när jag hållit vikten eller tom gått ner förrut när jag totalt struntat i vad jag stoppade i mig. Och den ständigt svullna magen. Kanske jag inte tål den mängden fett?

  #10924
  AvatarAngelica83
  Deltagare

  jag tycker du ska fortsätta! det kan vara en svår omställning för magen att plötsligt börja ta hand om så mycket fett och protein. men om du bara fortsätter så är jag säker på att de flesta av dina besvär försvinner.

  #10930
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Okej… Sorry om jag lät taskig när jag tyckte att du skulle laga mat… Men det kanske är som Angelica skrev, att det är omställningsbesvär.. Hmm, det är inte något annat du gör annorlunda nu då? Äter du dig mätt?
  Svårt att veta och låter som riktigt jobbiga besvär… Hmm, det var ju i fredags du skrev förra inlägget, det har inte blivit nåt bättre än?

  #10933
  AvatarHannibal
  Deltagare

  Lite bättre nu, men jag är fortfarande fruktansvärt trött. Och jag har lagt på mig ännu mer kring midjan. Kan ha varit omställningsbesvär för magen, den är bättre, men inte bra. Fast jag har aldrig haft en väl fungerande mage.

  Jag äter väldigt regelbundet och ordentliga portioner, ägg grönsaker kött/fisk och extra fett på det. Måste säga att jag nästan tycker det är lättare att komma på vad jag ska äta när en massa saker är uteslutna, förrut hade jag middagsbeslutsångest nästan jämt.

  Det känns ändå som jag måste kämpa vidare ett tag till oavsett tröttheten och trasslet, har svårt att tänka mig att gå tillbaka till 'vanlig' kost. Känns lite äckligt nästan…

  Men kan det vara så att jag inte får i mig tillräckligt med energi? Finns det någon tabell nånstans över hur mycket fett/protein man bör äta per dag?

  #10929
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Jag har ingen tabell men det finns säkert nånstans… 🙂
  Däremot har jag länken till den här sidan http://www.minmat.net/counter.php som ganska bra stolpar upp näringsinnehåll i typ allt.. Det blir ganska så lätt att se fördelningen på det man stoppat i sig då.

  #10936
  AvatarCewe68
  Deltagare

  Fett kan du äta hur mycket du orkar 😉
  Protein däremot ska du helst hålla dig till 0,8-1 gr per önskad kg kroppsvikt.
  Dvs vill du väga 70 kg så bör du hålla dig mellan 56-70g per dag. En köttbit på 100 gr innehåller ca 20 gr protein.
  Räkna med att det kan ta någon-några veckor till innan omställningsbesvären släpper, så håll ut.
  Vissa har mer omställningsbesvär andra mindre, grymt orättvist eller hur?

  #10926
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Protein däremot ska du helst hålla dig till 0,8-1 gr per önskad kg kroppsvikt.Dvs vill du väga 70 kg så bör du hålla dig mellan 56-70g per dag.

  Är det Livsmedelsverkets rekommendationer?
  Äter man mer animaliska livsmedel än vad dom rekommenderar (t.ex vid LCHF) får man i sig mer protein, kanske uppåt 100 g/dag. Det gör inget, du kan äta över 300 g protein/dag utan problem.

  #10935
  AvatarCewe68
  Deltagare

  Det trixiga med proteinet är att överskottet omvandlas till glukos.

  Dessutom 300 g protein är ungeför 1,5 kg kött. Hur många äter så mycket på en dag?

  #10925
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Jag rekommenderar inte 300 g protein om dagen ;D
  Det är nog inte så många som äter 1,5 kg kött om dagen, därför sanerar proteinintaget sig själv (men är du muskelbyggare o experimenterar med proteintillskott kanske du får se upp)
  Men att hålla sig till dina rekommenderade 0,8-1 g per kg kroppsvikt kan vara nog så svårt vid en diet som är så koncentrerad till proteinrika livsmedel som LCHF; en diet vars populäraste livsmedel är kyckling (30-35 g protein/100 g) lövbiff (29 g) griskött (28-29 g) o ost (28 g)
  Om din försöksperson på 70 kg skulle äta halv grillad kyckling (=300 g rent kött) skulle det innebära 108 g protein o ingen mer mat alls den dagen!
  När man äter LCHF har man nog besvär med att räkna kolhydrater o fett, proteinerna får bli vad dom blir. Dom är inte speciellt trixiga; så länge kroppen har fett o kolhydrater som energi bryr den sig inte om proteinerna utan använder dom som byggnads-o reparationsmaterial. Det är jobbigt för kroppen att lagra protein så det gör den inte i brådrasket.

  #10932
  AvatarHannibal
  Deltagare

  Nu är det snart en hel månad på LCHF, och jag är fortfarande väldigt trött och magen vill inte anpassa sig. Vaknar varje morgon av att den leker torktumlare.

  Jag är ju inte i första hand ute efter viktminskning, det handlar mer om mitt sockerberoende. Dessutom har jag både fibromyalgi och ADD, bägge tillstånden sägs kunna bli bättre med denna kost. Men om mina perceptionsstörningar ska lindras med hjälp av trötthet vet jag inte om det är att föredra.

  Har funderat om jag ska vända mig mer mot GI-kosten istället, vet inte om jag tror på att vi inte behöver en enda kolhydrat. Och våra kroppar är olika, och det optimala bränslet är knappast lika för alla…

  Men det är svårt, det är som att jag blivit kolhydratskrämd nu. Vad händer i kroppen om jag sätter till
  något riktigt grovt surdegsrågbröd lite då och då? Får en känsla av att nåt skulle förstöras om jag bröt dieten, men det är lite skum tanke, för jag ser inte att jag fått några fördelar av LCHF heller, förrutom att jag numera tycker att grädde smakar underbart sött.

  #10938
  AvatarSnow
  Deltagare

  Hej Hannibal!

  Jag har på flera sajter läst att man vid denna kost kan må precis så som du beskriver att du gör under flera månaders tid efter start, vilket ju inte var någon rolig läsning då jag mår precis som du gör. Jag känner mig helt utslagen, alla krafter är som bortblåsta, både kropp och knopp går i slowmotion.

  Jag har läst mycket om magproblem, så även det är normalt, allt från uppblåsthet, gaser och att inte kunna gå på toa. Det finns några slags fibrer på apoteket(kommer inte ihåg namnet nu) som du kan köpa mot det. Du får även äta liite vetekli/dag, vilket ska hjälpa. Jag har tvärt om fått en bättre mage, det kunde gå en vecka för mig mellan toabesöken innan, nu 1-2ggr/dag även om jag är betydligt hårdare imagen.

  Jag har tidigare gått på GI-metoden och kan tala om för dig att jag då mådde exakt likadant, så tvivlar på att det skulle bli bättre. Det är nog att hålla ut som gäller, om man orkar. Jag ska försöka ge detta en ärlig chans, men inte alltid superstrikt.

  Lycka till!

  #10928
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Jag tycker verkligen synd om er som har så långvariga problem och jag förstår att det kan göra att man inte känner sig så peppad längre. Själv var jag väldigt skonad från detta och övergångsbesvären försvann efter tre dagar. Jag äter en del fibrer som kanske är en av anledningarna? (tänkte på det du skrev om att det fanns något på apoteket). Jag har köpt vanligt fibrex och kruskakli på affären (finns vid bakgrejer) och använder det till tex kesoplättar, pannkakor, bröd etc… Det håller iaf igång magen på mig.

  #10937
  AvatarSnow
  Deltagare

  Ahh, kesoplättar lät intressant! Likaså fibrex och kruskakli, detta måste jag kolla upp! Har ännu inte engagerat mig i en massa recept, men nu är det nog dags:)

  Tack för råden!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.