Slacktivistens anteckningar

Visar 166 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5715
   Slacktivisten
   Deltagare

   Hej

   Gubbe 55+. Startat med LCHF sedan slutet av februari 2012. Ej ”fakir” utan ligger på c:a 20g kolhydrater per dag varav minimalt med lättsmälta sådana. Till skillnad mot de flesta som äter LCHF är inte mitt huvudsyfte att minska i vikt utan snarare att undvika att utveckla diabetes typ 2. Detta efter att förra året mätt upp ett fasteblodsocker på 6,6 mmol/l vilket är alarmerande men ännu inte patologiskt. Nu i börjag av april mättes det till 6,1 så det verkar vara på rätt väg. Vikt försvinner ändå lite långsamt men jag ser det som en bonus. Jag ser denna inledande tid som inkörningsperiod för att kroppen ska bli van vid LCHF.

   Jag har tidigare erfarenhet av Atkins som jag körde i en sexmånadersperiod 2004. Det resulterade i en viktförlust på 18 kg. Övergav det då det blev för tråkigt. Jag var tillbaka på samma startvikt nu i vintras som då 2004. Det tog alltså 8 år att gå upp alla 18 kg igen. När jag började med blodtrycksbehandling för 3 år sedan accelererade viktuppgången. Sedan starten i år har jag backat c:a 4 kg. Exakt hur mycket vet jag i morgon då jag brukar mäta på söndagar för att få pålitlighet. Jag kan samla på mig ett par liter vätska under veckorna som försvinner under lördagen, troligen ett resultat av behandlingen.

   Startvikt 110 kg feb 2012. Start-BMI 30,6.

   Jag lägger inte upp en ticker då jag inte har ett mål.

  • #88482
   elinos
   Deltagare

   Välkommen och lycka till! 🙂

  • #88484
   mctrollet
   Deltagare

   Du har ett fin fint mål!! (att inte utveckla sockersjuka;) Välkommen och lycka till=))

  • #88478
   Lillnettan
   Deltagare

   Välkommen hit! 🙂

  • #88507
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ibland får man experimentera lite. Jag saknar currysåsen till den kokta kycklingen så jag försökte helt frankt ersätta vetemjölet med psylliummjöl. Det blev intressant. För första gången har jag fått dela såsen med kniven i portionsbitar. 😳

   Jag ska nog pröva med betydligt mindre nästa gång. :tongue-smiley:

  • #88502
   Hantverkarn
   Deltagare

   Haha 🙂 man lär sålänge man lever 😉

  • #88508
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det var i alla fall lätt att diska, bara att dra loss såsen från kastrullen.

  • #88479
   Lillnettan
   Deltagare

   Åh, ja det brukar bli hyfsat slemmigt/gummiaktigt av det pulvret. 😀 Testa att reda av såsen med en äggula i stället, eller gör en kall currysås på creme fraiche?

  • #88509
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jo jag ska köra äggulemetoden nästa gång 🙂 Bra karl reder sig själv.

   Hur som haver så är det söndag.

   Vikt 106,1 kg. BMI 29,1.

   Idag blir det bacon med skramlade ägg till lunch och rostas med gräddsky till kvällen efter en liten whisky samt ett glas vin till maten.

   Jag köper inte de där småpacken med bacon. Det finns kiloförpackningar med lite tjockare baconskivor att köpa. Här säljer Coop Forum Tulip och City Gross säljer en rulle på dryga kilot av ett märke jag inte kommer ihåg just nu. Jag delar upp förpackningen i lagom portioner och virar i aluminiumfolie och lägger i frysen. Det är lite druvsocker i dem tyvärr men det hittar man i 95% av all chark idag.

   Bland det tråkigaste som finns är att stå i kassakö bakom överlastade kundvagnar på stormarknaderna när jag själv sällan handlar mer än en halv korg. Jag har därför skaffat kort från ICA, Coop och City Gross så jag kan pinna in med en tygkasse och en scanner. Tygpåsen med scanner på vänster arm och hand och plockar med höger. Kryssar snabbt mellan alla felparkerade överlastade vagnar till utcheckningen som sällan har någon kö. :cool-smiley:

  • #88503
   Hantverkarn
   Deltagare

   Det där lät inte helt fel .. Stör mig hela tiden på köerna med fulla kundvagnar när ja i princip aldrig ens tar en korg utan handlar det ja kan hålla i famnen.

   Vad krävs för att man ska få självscanna? Kostar det?

  • #88510
   Slacktivisten
   Deltagare

   ICA och City Gross kostar inget. Coops MedMerakort kostar en hundring. Jag använder inget av dem som betalkort. Därefter anmäler man sig i varje butik man vill scanna i.
   På ICA Maxi och City gick jag till kundtjänsten och fick ett temporärt kort och kunde använda det samma dag. På Coop sa jag till i en kassa där man betalar hundringen, sedan kommer kortet senare och därefter anmäler man sig för scanning i kundtjänsten.

  • #88511
   Slacktivisten
   Deltagare

   Över långhelgen ska jag prova alkoholfritt för att se hur det påverkar. Jag misstänker att det bromsar viktnedgång mer än man tror.

   På torsdag ska kyckling med currysås testas igen, denna gång utan psylliummjöl :matnu::cool-smiley:

  • #88512
   Slacktivisten
   Deltagare

   Mätt och belåten men inte på currysåsen. Trots 3 äggulor blev den bara marginellt tjockare. Jag kanske har fått ägg från konstiga hönor, vad vet jag. EN rejäl klick smör och fräser ner någon msk curry, i med 2 dl av kokspadet och 1 dl grädde. Kokar ihop en aning, drar av och kör i gulorna. Såsen blev vansinnigt god men alldeles för tunn. Jag trodde inte Kockens fulcurry kunde smaka så bra.

   Får labba vidare.

  • #88513
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag skriver vi 106,2 kg. Ingen förändring således. Gör inget, det är i alla fall ingen signifikant förändring uppåt.

   Det beror antagligen på att jag inte gillar att lämna mat på tallriken. Denna veckan har jag känt en sak jag inte känt någon gång tidigare, jag kände mig mätt innan tallriken var tom. Kanske kroppens signalsystem är på väg att återställas? Jag borde lyda dessa signaler och sluta äta. Tydligast var detta i torsdags när jag ugnsbakat två laxfiléer (ni vet de frysta man köper i fyrpack) med salt, peppar och parmesan på och åts med hollandaisesås. Efter en och en halv filé kom mättnadskänslan men jag åt upp i alla fall, kanske var dumt.

  • #88514
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag fick jag hem gratisblodsockermätaren så jag kan kolla fastesockret lite då och då. Den här modellen kan även mäta ketoner i blodet men då får jag köpa mätstickor först. Lustigt att tillverkarna bara ger bort mätare. De tjänar väl på det på något sätt.

   På spisen puttrar en köttfärssås men med några skivor strimlad lövbiff i stället för färs. En del kolisar i men det handlar ju om totala mängden man sätter i sig.

  • #88515
   Slacktivisten
   Deltagare

   Igår gjorde jag det jag inte borde göra. Värmde det av köttfärssåsen som var kvar, c:a en och en halv portion. Råkade äta upp allt :w00t-smiley:

   Kände ingen vidare mättnad trots detta vilket är varningssignalen #1, för mycket kolisar.

  • #88516
   Slacktivisten
   Deltagare

   Nåväl, det är söndag 🙂 och jag är lite mer glad än vanligt :biggrin-smiley:

   Idag skriver jag 105,6 på vikten men det är inte därför jag 😀 utan för en helt annan sak, mitt mål. Fasteblodsockret. Idag mätte jag 4,4 och målet var under 6. Häsigt :w00t-smiley: :thumbup-smiley:

   Det ni. Alla tendenser till typ 2 diabetes bortblåsta :flapper-smiley: Om jag nu bara kunde övertyga min äldre bror som har fullt utvecklad typ 2 och har haft 2 infarkter och en bypass efter första. Jag har alltså haft högst personliga skäl att försöka få stopp på utvecklingen. Förra året mätte jag 6,6 vilket klassas som prediabetes :ohmy-smiley:

   I alla fall, ett helt kilo försvann denna veckan. Det är ju inte så illa pinkat av en gammal flodhäst. Jag satt i fredags och kollade igenom vad jag hittills har ätit och upptäckte att jag ätit för lite fett. Så denna helgen är inte bara fakir utan även fettfrossa :drool-smiley: Middagen igår var en avokado med räkor och olivolja och en dryga 200g ryggbiff med en tredjedels burk erikbea. Det märktes, jag började bränna ordentligt och satt och småsvettades hela kvällen till Bondfilmen (ingen ESC för mig). Dagens frukost kommer att bli ett par ägg med 3 skivor falu med rejäl klick bregott på. Jag räknar inte kalorier, bara kolhydrater (det blir 2-3g från falun).

   När jag läser era dagböcker här slår det mig hur lite ni äter och att ni räknar kalorier som den värsta jojon, det är inte LCHF. Ni svälter och kroppen drar ner förbränningen. Ät fett och strunta i kalorierna. Formeln kalorier in -> kalorier ut stämmer men det folk glömmer är att en kropp i ketos läcker kalorier som ett såll till omgivningen och resultatet blir underskott i alla fall. Att man läcker märks, metallsmaken, acetondoften, mörkröd ketostix m.m.

   Jag ska skaffa ketonmätstickor till min blodsockermätare. Kan bli intressant då maxvärde som kan mätas är 8 mmol/l. :glare-smiley: Jag kommer nog att sätta myror i huvudet på min läkare.

   Ladies and gentlemen, eat fat :thumbsup-smiley:

  • #88501
   Tessan88
   Deltagare

   Fy fan va HÄRLIGT!!!! Grattis i massor till 4.4! Levande bevis på att det verkligen fungerar – håller med dig ”Mer FETT till folket!” 😉

   Keep up the good work Slaktivisten! 🙂

  • #88500
   poppiloppan
   Deltagare

   Häftigt med dina värden – grattis!

  • #88517
   Slacktivisten
   Deltagare

   Tackar. Hoppas verkligen jag har lyckats stoppa utvecklingen mot typ 2.

   Idag var en sån där ”teamdag” annorstädes och då blev det den mat som fanns. En vegetarian och en LCHF i teamet. Det var omöjligt. Det blev för min del LCLF i form av en ost- och skinksallad där jag petade undan ett berg av majs. Enda fett som fanns var Lätta, något jag vägrar äta, inte bara för att det är dåligt fett utan för att det smakar illa. >:(

   Hemma nu och har kompensationsätit 6 ostskivor rullade med en klick bregott i varje. :drool-smiley:

  • #88518
   Slacktivisten
   Deltagare

   Nu har jag satt upp ett mål efter att jag nått det första, blodsockret. Målet blir BMI under 25.

  • #88519
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag skriver vi 105,3 kg. Hela 3 hg ner :rolleyes-smiley: Segt femte kilo detta. Antagligen har jag inte fått riktig fart på fettbrasan ännu. Jag misstänker att jag trots försiktighet får i mig för mycket kolisar på lunchrestaurangen. Får försöka göra något åt det. Öltunnan har i alla fall krympt 2 cm. 🙂

   Helgen har varit fakir med mejerier borttagna men ett och annat glas rödvin slinker ner :blushing-smiley:

   Nu redigerar jag till 105,0. Jag var tydligen inte helt utrensad vid första vägningen. Andra vägningen efter att jag ätit en 200g färsbiff med 2 msk bea dessutom :w00t-smiley:

  • #88520
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det verkar som om jag fick rejäl snurr på fettbrasan denna helgen. Ställde mig nyss på vågen för skojs skull, 104,7 kg :ohmy-smiley: vilket summerar veckan till -0,9 kg.

   Lite väl snabbt men jag får nog i mig okända kolisar i veckan.

  • #88521
   Slacktivisten
   Deltagare

   Bakslag. I veckan fick jag ånyo problem med vätskeansamling i benen, ni vet när man trycker med tummen på smalbenet så blir det en grop. Jag vet därför inte riktigt vad jag egentligen väger just nu. Idag visade den 105,5 men det är i morgon det gäller.

   Min balkonginglasning har kommit på plats så jag kan sitta och njuta trots att det spöregnar. :cool-smiley: Dax fixa blommor (och kryddväxter) att ha där. Saknar egen färsk persilja som är ett måste i bean. De där ”färska” i plastlåda på ICA smakar inte riktigt som på riktigt. >:(

   Enligt beräkningar ska jag sätta i mig mellan 2200 och 2500 kcal dagligen för att hålla vikten. Det är faktiskt svårt med LCHF, när jag kollat landar jag på 1800. Det är antagligen därför jag har lite svårt att få kroppsfettet att släppa ordentligt. :unsure-smiley:

  • #88613
   ITArkitekten
   Deltagare

   @Slacktivisten 391794 wrote:

   Enligt beräkningar ska jag sätta i mig mellan 2200 och 2500 kcal dagligen för att hålla vikten. Det är faktiskt svårt med LCHF, när jag kollat landar jag på 1800. Det är antagligen därför jag har lite svårt att få kroppsfettet att släppa ordentligt. :unsure-smiley:

   Fast om det är viktnedgång så skall du ju äta mindre och för ungefärlig nedgång på 0,5 kg/veckan då innebär det ca 500 kcal/dag mindre. Det du skriver låter ju då ganska rimligt.

  • #88522
   Slacktivisten
   Deltagare

   Kroppen ökar förbränningen om det mesta av energin kommer från fett. De flesta behöver inte snåla på kalorierna utan de går ner ändå, kroppen läcker ut en del oförbrukade kalorier.

   Hur som haver så är det söndag och en lagom dag att ställa sig inför skranket och avslöja allt. Jag skrev igår om problemen med vätska men idag har jag lyckats driva ut den. Vågen stannade på 104,3. Troligen lite vätska kvar men -0,4 på 2 veckor är i alla fall en framgång, i synnerhet som jag slarvade med en pizza för dryga veckan sedan.:blushing-smiley:

   Ännu så länge klarar jag att äta på lunchrestaurangerna. Jag väljer den mat som känns bäst att göra LCHF av. Ibland lägger den thailändska tjejen på en köttbit till när jag frågar efter en utan potatis. Mycket sallad med en liten skvätt dressing med okänt innehåll, 3 portionsförpackningar bregott and that’s it. Snart är det semester och då kommer jag att ha bättre kontroll över intaget.

   Skriver detta med en mugg starkt Blue Java från Zoegas med en rejäl klick kallpressad kokosolja i.:drool-smiley::thumbsup-smiley:

  • #88641
   Xanti
   Deltagare

   Hej.
   Är ny här inne.
   Vill bara berätta att era bitar i detta forumet ger mig mycket tips och ideer.
   Det tackar man för. Har suttit och råläst sedan igår.
   Tack för din tråd.
   (Bara lite ledsamt man känner sig ensam här inne.)

  • #88612
   Zoolo
   Deltagare

   @Xanti 391847 wrote:

   Hej.
   Är ny här inne.
   Vill bara berätta att era bitar i detta forumet ger mig mycket tips och ideer.
   Det tackar man för. Har suttit och råläst sedan igår.
   Tack för din tråd.
   (Bara lite ledsamt man känner sig ensam här inne.)

   Joina FAcebook och ”LCHF i mitt hjärta! som gruppen heter…Där är det mer liv o du kan få svar direkt…

  • #88642
   Xanti
   Deltagare

   @Zoolo 391851 wrote:

   Joina FAcebook och ”LCHF i mitt hjärta! som gruppen heter…Där är det mer liv o du kan få svar direkt…

   Jag har ej facebook…Tyvärr vill vara anonym pga. mitt arbete.
   Jättestort tack för att du ville bjuda in mig..
   Mvh Susanne.
   (hoppas jag svara i rätt tråd nu…man e lite osäker vart meddelande åker iväg..jag lär mig.)

  • #88523
   Slacktivisten
   Deltagare

   Du svarade i min dagbok men jag har inget emot det 🙂

   Jag är själv restriktiv med fejjan, jag är lite gammaldags och vill hellre köra i verkliga livet.

  • #88524
   Slacktivisten
   Deltagare

   I helgen blir det ”slarv” :blushing-smiley: Svårt att motstå världens mest typiska midsommarmat, matjessill med gräddfil och gräslök med färskpotatis till och en nubbe. :drool-smiley::love-smiley::blushing-smiley:

   Får repareras efter midsommar. Om dryga veckan börjar min 5 veckor långa semester, utmärkt tillfälle att komma på banan.

  • #88525
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag är allt åt skogen. Mätte just fasteblodsocker till 6,8 och vikten åkte upp dryga kilot. Jag anade det i och för sig då jag denna veckan efter midsommarslarvet gått och småätit. En ölkorv här, några salamiskivor där. Dessutom en eller två skivor finncrisp om dagen. Tecken på att något är stört.

   Dax att analysera. Någonstans finns det dolda kolhydrater. Någon innehållsförteckning ljuger. Leverpastejen (6% kh)? Finncrispen (3,7%)? Ölkorvarna (1%)? Salamin (0%)? Kalvsyltan (0,5%)? Eller för mycket proteiner?

   Det blir att undvika processat igen ett par veckor så får vi se.

  • #88504
   krysopras
   Deltagare

   Jag har en närstående med diabetes typ 1. Ibland reagerar han med högt blodsocker på t ex köttsoppa på burk. Nånstans i tillsatserna finns det nåt som får blodsockret att stiga långt mer än vad man kan läsa sig till av näringsdeklarationen. Det är tråkigt. Men man får laga mat från scratch. Man kan göra egen leverpastej av bara goda grejor, med lite husk/mandelmjöl ist för skorpmjöl/vetemjöl och sen frysa och ta fram efter hand. Kanske inte direkt nåt man ställer sig och gör en het sommardag, men det kommer ju alltid regniga dagar också =) Om man gör av kycklinglever så kan man riva den (kokt) på ett rivjärn, så man behöver ingen köttkvarn.

  • #88526
   Slacktivisten
   Deltagare

   Har spanat lite på nätet och en tillsats som tydligen måste hållas ett öga på är maltodextrin. Det har GI=105 (!) och fungerar dessutom som smakförstärkare. Undrar hur mycket det finns av det utan att det angetts som annat än ”socker”. En produkt som angett det är Eriks bea. :thumbdn-smiley: F-n. Blir att göra kryddsmör med dragon istället.

  • #88527
   Slacktivisten
   Deltagare

   Lite mellanuppdatering då jag tycks ha hittat banan igen. Har kört i det närmaste fakir och dessutom dragit ner proteinerna lite och varit lite försiktig med mjölkprodukter. Tydligen har jag ändå bränt fett utan att det synts så mycket av vikten på senare har varit uppbunden vätska. Ställde mig nyss på vågen och den sa 103,1 kg så till söndag blir det väl att uppdatera tickern igen 😀

   Blodsockret mäter jag inte förrän i slutet av månaden. Det är ingen idé att mäta långtidssocker oftare. Däremot har jag fått ett bevis för att jag är predestinerad för typ 2 så det är ett starkt motiv för att fortsätta med LCHF. Hippokratesfolket anser att man har typ 2 vid blodsocker över 7,0. Normalt är mellan 4,0 och 6,0.

  • #88505
   krysopras
   Deltagare

   Predisponerad, inte predestinerad.

  • #88528
   Slacktivisten
   Deltagare

   Justja, tack :blushing-smiley:

  • #88529
   Slacktivisten
   Deltagare

   Sådärja. Det funkade till slut. En veckas nästanfakir med nedjustering av proteinmängden och förra söndagens 105,4 blir 102,8 idag. Allt det där är givetvis inte fett utan det mesta var nog vätska. Gissningsvis var 1kg fett med tanke på nästanfakiren. Troligen åt jag för mycket protein men de där finncrisparna var nog inte heller bra. (Jag skrev fel innan, de har inte 3,7% kh utan 3,7g per skiva.)

   Jag är alltså på banan igen. Vid månadsskiftet testar jag blodsockret igen, ingen idé testa oftare när det gäller fasteblodsocker.

   :thumbsup-smiley:

  • #88530
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ännu en vecka. -0,6kg vilket är precis lagom. Jag kanske rent av blir tvåsiffrig innan semestern är slut.

   Köpte ett fempack ölkorv igår, någon chiliaktig. Får nog slänga de kvarvarande, magen fick tuppjuck av den. Capsaicinet ska inte bara in, det ska ut oxå :blink-smiley:

  • #88480
   goamarie
   Deltagare

   Hej hej 🙂

  • #88531
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ingen förändring av vikten denna gång. Vätskebalans igen. Det hjälper inte heller att fredagskvällen spenderades på en pub med hamburgare och ett par kalla. Fullt medvetet val, jag tycker det finns utrymme för en och annan slarvkväll. En sak förvånade mig en hel del, normalt smäller jag i mig en pubburgare med all pommes utan tvekan. Så inte denna gång, efter en tredjedel av pommesberget var jag proppmätt. Något har alltså förändrats under resans gång.

  • #88481
   goamarie
   Deltagare

   Man blir ju mätt på mindre volym för fettet man får i sig mättar ju dubbelt så mktper gram 🙂

  • #88532
   Slacktivisten
   Deltagare

   Någorlunda ordning igen men sega kilon för närvarade. Kanske blir bättre när sommaren är över och det börjar svalna ute. Sista dagen på semestern, i morgon blir det gruvan.

  • #88533
   Slacktivisten
   Deltagare

   Nyss roade jag mig med att mäta mitt blodketon och det hamnade på 3,3 mmol/l. Enligt någon snubbe är ”optimal” ketos mellan 1,5 och 3,0. Nu är ju detta före frukosten så jag tar en ny mätning framåt kvällen för att se hur det förändras efter dagens måltider men före natten. Vad som är skoj är att detta är efter 3 jobveckor med lunch i restaurangerna nära jobbet. En av dem är förvisso com.inn här i Linköping som är den enda som serverar LCHF som en modifierad GI. De har verkligen lyckats med smaken, så pass att jag fått med mig kollegorna som gärna mumsar i sig GI-varianten. Inte fått med mig dem i LCHF dock men jag missionerar inte och de respekterar mig så pass att vi väljer restaurang med mat jag kan snickra ihop LCHF av. Det blir lite ströbröd här och vetemjöl där men det verkar funka.

   Igår åt jag dock lunch hemma då jag skulle förbi stora sjukhuset och få en långtids-EKG kopplad som ska sitta på i 24 timmar och leta extraslag. Lunchen blev en omelett med 3 XL-ägg, 1dl vispgrädde, pepparsalami och kryddor. Middagen blev en ölkorv till vitvinet som apetirif, 2 Reinert bratwurst i elgrillen med en tredjedels burk Eriks pepparsås och en tredjedels halvmåne Bavaria Blu ost. Kvällssnack ytterligare en tredjedels Bavaria.

   Ta nu inte detta på fel sätt, detta är av ren nyfikenhet och jag tänker inte föra någon ketondagbok 😀 Stickorna är alldeles för dyra för det. Abbot verkar ha reagerat på ketonmätarflugan och ger inte längre bort just Freestyle Precision, den som kan mäta keton. Beställ dock gärna en av de andra mätarna för blodsocker, det skadar absolut inte att hålla koll på det då det finns massor av oupptäckta typ 2 eller förstadiet bland befolkningen.

  • #88614
   Limp
   Deltagare

   Jag beställde förra veckan en Freestyle Precision då den fortfarande var beställningsbar på Abbots hemsida, men har inget fått än. Vi får se om jag får något över huvudtaget. Får väl i så fall be vårdcentralen hemma ge mig nya stickor till min gamla blocsockermätare. Synd, ty det skulle vara skoj och följa upp även ketoner och försöka maxa dieten.

  • #88615
   Limp
   Deltagare

   Idag anlände paketet från Abbott… så jag han precis innan de slutade med gratis utdelning av modellen.

  • #88534
   Slacktivisten
   Deltagare

   Kul. Tänk på att ketonstickorna vill ha dubbla mängden blod jämfört med sockerdito. Ett snäpp till på lansetten.

  • #88535
   Slacktivisten
   Deltagare

   Står still i vikt nu sedan ett bra tag. Kanske är det så att man stöter på en seg platå just 6 månader efter start?

   Även jag mäter blodketoner nu mest för att jag är nyfiken. För mig är det inte speciellt svårt att ligga i det så kallade optimala intervallet 1,5 till 3 mmol/l (morgonvärde). Jag har mätt enbart på helgerna. Förra helgen blev 3,3 och 1,6, denna blev 0,9 och 2,7. Då syndade jag i onsdags med pubrunda med hamburgare och ett par öl. Eller synda, lite fel att säga så och illvilliga missuppfattar säkert det medvetet. Jag njöt snarare 🙂 Jag har upptäckt att jag kan göra det utan att rasera vad jag åstadkommit och om det inte blir för ofta. Men det är jag det, andras körsträcka varierar som jänkare säger.

   Nyss blev det ett experiment. 1dl vispad grädde med 7-8 hallon och ett 20-tal blåbär. Blodsocker alldeles innan 6,2 och en timme efter 5,8. Helt okej (ingen whisky inblandad :biggrin-smiley:).

  • #88536
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag fyllde jag i enkäten Sverige Nu 2012 från SIFO. Jag hade blivit utvald. Undrar vad de kommer att säga om den, kanske kontaktar de mig och frågar om jag fyllt i den korrekt. Det fanns nämligen hundratals frågor om vad jag köpte för livsmedel och valen var Aldrig, Ibland och Ofta. Jag svarade Aldrig på mer än 95% av produkterna. Det mesta var halv- och helfabrikat och massor av lättprodukter. SIFO gör annars samma misstag som SLV och slår ihop frukt med grönsaker, för en LCHF-are är det som bekant två olika saker.

   Dagens ketoner blev 2,3.

  • #88498
   Jimmy_Flessa
   Deltagare

   @Slacktivisten 393907 wrote:

   Idag fyllde jag i enkäten Sverige Nu 2012 från SIFO. Jag hade blivit utvald. Undrar vad de kommer att säga om den, kanske kontaktar de mig och frågar om jag fyllt i den korrekt. Det fanns nämligen hundratals frågor om vad jag köpte för livsmedel och valen var Aldrig, Ibland och Ofta. Jag svarade Aldrig på mer än 95% av produkterna. Det mesta var halv- och helfabrikat och massor av lättprodukter. SIFO gör annars samma misstag som SLV och slår ihop frukt med grönsaker, för en LCHF-are är det som bekant två olika saker.

   Dagens ketoner blev 2,3.

   Det är egentligen helt absurt att den större allmänheten ser med samma ögon på en banan och en vitkål. Helt jävla galet att svenska folket lever på bröd, pasta och lättprodukter egentligen.

   Nej, hejja oss och mer kött till folket! 😀

  • #88537
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jo det är rätt bedrövligt egentligen. Varför finns lättprodukter egentligen? Varför modifiera naturlig föda?

   Hur som haver, det blev lite dåligt ätet igår. Satte i mig kaffe med c:a 2 msk kokosolja på morgonen. Glömde sedan äta så vid tvåtiden åt jag en bit fet ädelost. På kvällen en 3-äggsomelett med grädde och c:a 50g salami. En ölkorv som snack senare. Ett par gas rött under kvällen på detta. Dagens ketoner blev 3,4. Det verkar som om det inte är särskilt svårt att höja ketonerna när man legat i ketos ett bra tag. Det är bara att äta lite mindre protein.

  • #88499
   Jimmy_Flessa
   Deltagare

   Jag, faktiskt. Det är helt sjukt. Hur mycket av det som finns i dagens matvaruhandlar är egentligen natrulig och bra mat? Ganska tragiskt när man tänker på det så och ännu mer tragiskt att SLV envist för sin propaganda vidare i lönechakarnas tecken..

   Ursäkta off topic men jag tycker nog att det är topic på något sätt trots allt ^^

  • #88538
   Slacktivisten
   Deltagare

   Denna helgen kommer att gå åt h-e. Det började redan igår med en tårtbit på eftermiddagen :blushing-smiley: och lite potatiskroketter till oxfilén på kvällen :blushing-smiley: Idag började jag med en macka :blushing-smiley: men tog ändå ett par ostskivor med skinka och smör :drool-smiley: Resten av helgen får jag väl försöka hålla nere kolhydraterna så gott det går. Jag är 30 mil hemifrån och glömde förstås min mätare hemma, lika bra det :rolleyes-smiley:

   Jag får se det positiva, en test med kolhydratrik mat och se hur fort jag tar mig tillbaka till ketosens paradis :thumbup-smiley:

  • #88539
   Slacktivisten
   Deltagare

   Så, kolhydratfrossarhelgen över och tillbaka till vardagen. För att göra en skadekontroll mätte jag ketonerna nyss och det blidde 0,5. Jag blev förvånad då jag räknat med noll eller bara spår. Nu blir det mätningar framöver för att se hur lång tid det tar att återvända till mitt snitt på c:a 2,5. Vikten glömmer vi bort att titta på ett tag :blushing-smiley:

  • #88486
   Marcus
   Deltagare

   Jag tror att du kommer nå ditt snitt redan imorgon, iallafall om du i princip inte äter några kolhydrater. Ska bli spännande att se! Att du bundit upp lite extra muskelglykogen och vätska pga helgens bravader är inget att bekymra sig över! 🙂

  • #88540
   Slacktivisten
   Deltagare

   Morgonens keton hamnade på 0,2. Tar nog en stund att fjutta på fettbrasan igen. Antagligen måste glukogenet ur kroppen innan ketoner bildas igen.

  • #88541
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det verkar vara något vajsing med redigera inlägg.

   Skulle lagt till att gårdagens lunch nog var den fettfattigaste på länge, persisk kolgrill. Noll fett, fanns inte ens bregott. Köttet var väldigt magert.

  • #88616
   Limp
   Deltagare

   Det blir intressant och få höra hur lång tid återställningen tar.

  • #88487
   Marcus
   Deltagare

   @Slacktivisten 394203 wrote:

   Morgonens keton hamnade på 0,2. Tar nog en stund att fjutta på fettbrasan igen. Antagligen måste glukogenet ur kroppen innan ketoner bildas igen.

   Jag måste säga att jag finner det här lite underligt. Glykogen bundet i musklerna brukar inte direkt överföras till blodet för att före hjärnan med bränsle vad jag läst. Nåväl, vi får väll hålla oss till tåls till morgondagens mätning! 🙂

  • #88542
   Slacktivisten
   Deltagare

   0,3 idag. Det är nog det som är lagrat i levern jag tänker på. Idag minifrukost med 3 ostskivor rullade med ordentligt med bregott.

   Sedan tidigare vet jag att det tar minst 3 dagar och upp till en vecka innan metallsmaken kom. Jag fick för mig att det skulle vara lättare om man tidigare legat i ketos en längre tid men det verkar inte stämma. Kolhydratslarv kostar nog mer än man tror.

  • #88488
   Marcus
   Deltagare

   Man brukar säga att levern kan lagra drygt 100 g glukos, vilket råkar sammanfalla ungefärligt med hjärnans dagsbehov. Man kan tycka att man således borde få mer ketoner tidigare. Men, det är ett komplext system, och det finns säkert individuella variationer.

  • #88543
   Slacktivisten
   Deltagare

   0,6 idag. Ormet kruper sakta uppåt. Lagret sinar 🙂 Blev en rätt fet dag igår, grekisk färsbiff (troligen med lite ströbröd i) med 4 småpack bregott till lunch och en 230g entrecôte med smörfräst babyspenat och kryddsmör + steksmöret till middag. Snacks en tredjedels halvmåne bavaria blu och en ölkorv samt c:a 30cl vitt vin. Det kallas ju njutningsmetoden :biggrin-smiley:

  • #88617
   Limp
   Deltagare

   Välkommen tillbaka :thumbup-smiley:

  • #88544
   Slacktivisten
   Deltagare

   0,6 även idag. Kanske blev lite mycket protein igår.

  • #88545
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det blev inget mätt igår men dagens blev 0,8. Det verkar alltså ta mer än en vecka att komma tillbaka till ”optimal” ketos. Det kostade ett kg upp dessutom men verkar vända ner igen nu.

   Nu mäter jag inte igen förrän på lördag. Konstaterar bara faktum att en enda kolhydrathelg leder till en ny tvåveckors inkörning igen. Däremot en pubrunda med hamburgare och ett par öl påverkar inte alls lika mycket.

  • #88489
   Marcus
   Deltagare

   Frågan är som sagt hur stor skillnad det egentligen gör att vara i ”optimal ketos”. Personligen tror jag att bara faktumet att vara i ketos är typ 99 %.

   Om man kör pubrunda med tillhörande hamburgare och öl både fredag kväll, och lördag kväll, kan det klassificeras som ”kolhydrathelg” då? 🙂

  • #88546
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ja jag skulle nog klassa det som ”kolhydrathelg” baserat på mina nyvunna erfarenheter.

   En gång är ingen gång. Två gånger är totalkrasch 🙂

   Värt att veta; förr åkte alla pommes i mig som serverades. Numera får jag bara i mig en fjärdedel av dem innan jag är tokmätt. Något fungerar som inte har fungerat innan.

  • #88547
   Slacktivisten
   Deltagare

   Nu är det alltså två veckor sedan jag körde kolhydrathelgen. Dagens ketoner blev 2,2. Detta trots en lunchpizza i torsdags men i övrigt så strikt som möjligt. Igår var det årets semesterdag där vi lyfter upp ungefär hälften av segelklubbens båtar så det blev en del lätt kroppsarbete vilket troligen hjälper. 8 timmar lätt motion.

   Jag börjar tro så här om ketonerna, det räcker om man på morgonen mäter c:a 0,5 för att påvisa fettförbränning för att sjunka i vikt men om man ska orka röra på sig en längre tid behövs mer än 1,5. Detta för att glukogendepåerna är tomma så ketoner används som huvudbränsle och de glukogener som behövs fixas via glukoneogenes. Jag tror det är detta man menar med ”optimal ketos”, man blir mer uthållig.

   Vidare verkar det åtminstone på mig inte göra så mycket om jag intar kolhydratrik måltid ett par gånger i månaden men gör jag det med flera måltider ett par dagar i rad så rasar allt och det är 2 veckor inkörning igen.

  • #88618
   Limp
   Deltagare

   Jag köper ditt antagande om att det räcker med 0,5 på morgonen för att gå ner. Men jag är litet mer fundersam beträffande orket. Svält får ju ketonerna dra iväg ordentligt och då borde man kunna ha hur mycket ork som helst, liksom att påfrestning av kroppen gynnar också produktionen. Men till vilken nytta… det är kanske överproduktionen man ser i mätningar.

   Var finns det egentligen fakta hur ketonerna fungerar och vad som sker i kroppen… jag hittar inget ?

  • #88548
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jag vet inte riktigt. Det verkar vara lite ont om fakta här. Vissa menar på att ketoner är kroppens reservbränsle medan andra anser att det är huvudbränslet. En biokemist kan nog förklara varför ketoner fungerar. Klart är väl att kroppen tillverkar ketoner och glukos om vi inte äter kolhydrater och lagrar det fett vi äter om vi samtidigt äter kolhydrater.

  • #88549
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag är det söndagen omkring månadsskiftet och då mäter jag inte bara ketoner utan även fastesocker. Detta var den fjärde månadsmätningen och serie är 6,8 6,1 6,6 och idag 5,8. Kanske har jag börjat få ner insulinresistensen lite. Typ 2 får man slängd på sig om man mäter över 7,0 medan normalt är mellan 4,0 och 6,0. Därmed kan vi lägga ännu en anekdot i högen av positiva sådana till stöd för LCHF. Kanske. Några fler mätningar under 6 vore betryggande.

   Dagens ketoner blev 2,6. Som vanligt är värdet högre på söndagen än lördagen men det är kanske inte så konstigt då jag har full kontroll på maten då. Veckorna består av restaurangluncher där jag försöker fixa så lågkolydrater som möjligt men har då inte full koll. Vad jag har gjort de här två veckorna efter kolhydrathelgen var att öka på fettintaget en del.

   Vikten kryper lite sakta nedåt igen. Vägningen kommer om ett par timmar när jag rensat ur mig 🙂

  • #88619
   Limp
   Deltagare

   Gott :thumbsup-smiley:

  • #88490
   Marcus
   Deltagare

   Jag har uppfattningen om att det är såhär:

   Ketoner tillverkas när mängden glukos i systemet är så lågt att hjärnans behov inte kan tillgodoses. Ketonerna kan användas som bränsle i hjärnan istället för glukos. Musklerna kan däremot inte använda ketoner som bränsle, utan är istället beroende av ATP, vilket produceras av kreatinfosfat, glykogen (typ lagrat glukos) och fett.

   Levern producerar kontinuerligt glukos, bland annat från flera sockerarter (tex fruktos) som inte tas upp som glukos direkt i blodet. I glukoneogenesen produceras glukos med hjälp av aminosyror(proteiner) och till viss del även av fett. När det gäller fett är det dock bara glycerol som kan omvandlas till glukos i levern, och det står för dryga 10 % av normalt fett.

   Däremot kan kroppens muskler ta tillvara på fettsyror direkt i blodomloppet och använda som energi.

   Med andra ord så skulle en högre nivå av ketoner inte direkt leda till att man får mer ork. Möjligtvis indirekt om hjärnan skulle välja att endast förbränna ketoner, och den ”sparade” glukosen skulle kunna användas av musklerna.

  • #88550
   Slacktivisten
   Deltagare

   Eller så finns det en mekanism vi inte känner till fullt ut och ketonnivåerna är en indikation på denna. Exempelvis att musklerna tar fett direkt för att glukosen inte räcker och kroppen vill hålla glukosnivån konstant i blodet.Funderar man lite på det att vi kan lagra ett kalvkilo glukos men betydligt mer fett så motsvarar det c:a 2000 kcal glukos och kanske 100000 kcal fett. Vilket är då huvudbränslet? (Med reservation för fel siffror).

   Dagens ketoner 1,6 så jag har nog fått i mig någon dold kolhydrat i veckan, dock inte kanelbullen 🙂

  • #88491
   Marcus
   Deltagare

   Mycket riktigt, fett är huvudbränslet, däremot behövs glukos (och även kreatinfosfat) för att vi ska kunna prestera maximalt under hög belastning/intensitet. Jag håller det inte omöjligt att det finns någon process i kroppen kopplat till energiiomsättningen i musklerna vi inte har full koll på, men att vi har missat en hel mekanism är jag inte lika säker på. 🙂 Framtiden får utvisa. 🙂

  • #88551
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag har jag gått på fett. 11 segelbåtar vägandes ett par ton styck upp ur vattnet och rulla på järnvägsspår till uppställning. Tungt jobb. Förra året gick jag på kolhydrater och musklerna var bra trötta på kvällen. Idag är de inte särskilt trötta alls, har bara lite ont i fötterna. Det tog 9 timmar att dra upp båtarna. Åtminstone jag blir alltså uthålligare på fettdrift. Laddade på morgonen med ett par stora ägg och en tredjedels tub majonnäs samt en skaplig klick kokosolja i kaffet. Söndagens ketoner blir intressant.

  • #88620
   Limp
   Deltagare

   Kroppsarbtetet borde höjt ketonerna, men de kanske dalar ändå under natten. Appropå ketoner så känns de mer som att de skulle vara kroppens ordinarie och ursprungliga energikälla. Glukos är väl egentligen och betrakta som ”gift” eftersom det behöver sänkas med insulin. Men vad är det som reglerar ketoner ?

  • #88552
   Slacktivisten
   Deltagare

   2,4. Jag gissade på 2,5. Då blev det ändå gräddsås till rostbiffskivan igår. Tilläggas kan den ostmackan på en polarbrödrundel som blev gårdagens lunch. En ung kille driver ett litet fik på klubben ock man vill gärna sponsra honom.

   Blodsockret hamnade på 5,9. Mäter det nu varje vecka nu när mina tyska stickor anlänt. Vikten lite ner, jag har nog en del vätska i mig idag.

  • #88492
   Marcus
   Deltagare

   @Limp 394652 wrote:

   Kroppsarbtetet borde höjt ketonerna, men de kanske dalar ändå under natten. Appropå ketoner så känns de mer som att de skulle vara kroppens ordinarie och ursprungliga energikälla. Glukos är väl egentligen och betrakta som ”gift” eftersom det behöver sänkas med insulin. Men vad är det som reglerar ketoner ?

   Jag tror att du är ute på djupt vatten. Kroppen behöver hålla en vis nivå av glukos i blodet, annars dör vi. Varför skulle kroppen själv producera detta ”gift” av fett och protein vid brist på kolhydrater i kosten? Stora mängder kolhydrater är inte bra, speciellt om man är fysiskt inaktiv, men kroppen är konstruerad för att delvis använda glukos som bränsle, och vi behöver det som sagt för att leva överhuvudtaget.

  • #88621
   Limp
   Deltagare

   Nog är det knädjupt åtminstone ! Kroppen producerar en massa andra ”gifter” också, men det är klart att en del kroppsfunktioner b.la. röda blodkroppar måste ha glukos. Annars skulle vi dö, som du säger. Att det verkar inte finnas information att hitta kring ketoner, retar mig. De produceras av kroppen, men vad reglerar dem utöver utandningsluften samt urinet ? Reservsystem säger man… vet då fan…

  • #88493
   Marcus
   Deltagare

   Ledsen, jag glömde skriva det i mitt förra inlägg också. Mängden ketoner regleras precis som blodsockret av insulin. Det är därför individer som lider av diabets typ 1, och även i långt gångna fall av typ 2 diabetes vid utebliven insulinproduktion kan få farligt höga nivåer av ketoner i blodet vilket leder till ketoacidosis, jag vet faktiskt inte den svenska termen. Med andra ord är ketonerna liksom glukos skadligt i för höga doser.

   Läs nedan om du är intresserad:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Diabetic_ketoacidosis

  • #88553
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ketoacidos är väl det gängse svengelska ordet. Ett allvarligt tillstånd. Det jag inte förstår är varför inte kroppen förbrukar ketonkropparna vid detta tillstånd. Behövs insulin även för transport av ketoner in i cellerna?

  • #88622
   Limp
   Deltagare

   Om jag förstått det rätt, kan följande tillstånd förekomma:

   En frisk person:
   a) glukos i blodet som insulin reglerar när kolhydratbaserat kost
   b) när insulinet inte behöver reglera glukoset, dvs. vid lågt kolhydratintag produceras ketoner och även glukos i den mängd som behövs av fett och proteiner genom glukoneogenesis

   Vid typ-1 diabetes i ketoacidos:
   c) glukos i blodet som insulinet inte räcker till att reglera samtidigt som stresshormonerna ser till att levern producerar ketoner. Ketonerna kan inte nyttjas p.g.a att kroppen bränner glukos

   Alltså, jag hittar ingen info att insulinet skulle reglera ketoner… indirekt via glukos, ja. Men inte direkt. Rätta mig gärna om jag har fel…

  • #88494
   Marcus
   Deltagare

   Jag vet inte hur processen fungerar, men det är insulinet som reglerar nivåerna på ketoner också. Jag återkommer när jag listat ut det, men det blir kanske inte idag. 🙂

  • #88554
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ketonerna hamnade på 1,6 idag. Pizza till lunch i onsdags men åt bara 3/4 av botten och lämnade kanten. :blushing-smiley: Taco till lunch i torsdags utan salsa och bröd men det är nog lite socker i kryddorna. :mellow-smiley: Chop suey utan ris till lunch igår som smakade redning. :huh-smiley: Svår lunchvecka således men kom tydligen undan med blotta förskräckelsen. Middagarna har varit kött och fett eller omelett med bacontärningar. Köttet i bästa kvalitet http://www.ydrekott.mu/ Rätt dyrt men fin smak. :drool-smiley:

   Har glömt köpa kaffe :cursing-smiley:

  • #88555
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ketoner 1,2 och blodsocker 6,5. De dolda kolhydraterna från veckan ger sig tillkänna. Ingen viktuppgång dock vilket måste få ses positivt. Jag äter nog fortfarande lite för mycket protein.

  • #88623
   Limp
   Deltagare

   Jag har legat runt 0,7 proteinviktkilo i snitt i veckan de tre senaste veckorna och viktnedgången är något brantare än innan. Dock anar jag att det sker nog litet på bekostnad av muskelmassan. Jag har iofs anpassat mig till ett dagligt kaloriunderskott på ca. 1000 kcal per dag… som kan också spela in. Veckorna innan låg jag på ca. 700 under mitt beräknade energibehov.

  • #88556
   Slacktivisten
   Deltagare

   Uppdaterade tickern idag hade tydligen kvar en halvliter vätska i kroppen igår. Lustigt det där, jag samlar på mig 1-2 liter under vardagarna som rinner bort på helgen. Kanske kan göra något åt det, typ inte sitta på kontorsstolen för länge.

   Byter vägningsdag till måndag i fortsättningen.

  • #88624
   Limp
   Deltagare

   Samma sak med mig. Går ner mest under helgerna och gissar att det har med kosten att göra. Striktare kontroll under helgen.

  • #88557
   Slacktivisten
   Deltagare

   Efter en nära 3 månader lång platå börjar det röra sig så smått nedåt igen. Mätte ketonerna endast i lördags som blev 1,1. Misstänker att den asiatiska lunhrestaurangen börjat hälla socker i maten.

   Noterar att jag nu är halvvägs till första målet.

  • #88558
   Slacktivisten
   Deltagare

   Efter en relativt kolhydratrik vecka mäter jag 1,4 i ketoner idag. Då bestod tisdagskvällen av en pubburgare och ett par indian pale ale. Åt bara några enstaka pommes men brödet åkte ner. Jag blev helt enkelt mätt utan pommes och det är ju egentligen ett gott tecken. Onsdag och torsdag kväll blev det chili gjord på nötfärs från gräsbetande kossor samt vita bönor i tomatsås med socker. En burk tomatslafs, en burk vita bönor och 700g färs och räknar jag på slutresultatet så är det mindre än 5% kolhydrater i den. En portion på 300g ger då mindre än 15%. Räknat med luncherna bör dagsintagen de två dagarna ha legat över 20g. På fredagskvällen blev det 220g rostas med babyspenatgräddsås :drool-smiley: Måndagsmorgonens vägning blir intressant.

   Summarum denna vecka är att jag tror proteinerna påverkar ketonhalten i blodet mer än kolhydraterna så länge man inte överdriver. Fakir känns inte nödvändigt men vill man öka ketonerna så verkar det som att man ska höja skaldemanratio, dvs öka fettets andel i totalen. Jag börjar fundera på en ny teori att om man äter lite lagom med kolhydrater så behöver inte levern köra så mycket glukoneogenes och får mer kapacitet över för att göra ketoner. Kanske. Se det som en hypotes.

  • #88625
   Limp
   Deltagare

   Det ligger något i vad du säger om glukoneogenesis och ketoner. Litet i linje med mina egna tankar, ty jag verkar gå ner i vikt oavsett hur mycket/litet ketoner jag än har i blodet. Det kanske är trots allt bara en överproduktion som syns.

  • #88495
   Marcus
   Deltagare

   Jag får bara vatten på kvarn. Jag har som alltid trott att nivån på ketonerna inte har någon större inverkan på viktnedgången. Ni har nog båda en poäng i att om man ligger lite högre i kolhydratintag så producerar kroppen mindre glukos genom glukoneogenesen.

  • #88626
   Limp
   Deltagare

   Om teorin stämmer, är frågan var den optimala gränsen går… 20 gram… 50 gram ?

  • #88559
   Slacktivisten
   Deltagare

   Baserat på mina tidigare erfarenheter så runt 20g.

   Jag skulle tro att optimal ketos är för prestanda snarare än viktnedgång. Det verkar räcka med 0,5 för att vikten ska sjunka. Däremot har jag märkt att jag är mycket mer skärpt på jobbet när jag ligger över 2. Rätt kul att vara mentalt på topp utan den där chokladkakan mellan målen. Vikten verkar skunka snabbast medan ketonerna stiger. Inte när de ligger still på någon nivå. Stämmer detta kanske det lönar sig att låta ketonerna falla för att sedan få upp dem igen. Jag läste på annat håll om en deffmetod dör man kör lågkolhydrat 5 dagar, äter kolhydrater sjätte dagen och fastar sjunde. Upprepa veckan efter. Det kanske ligger något i den metoden?

  • #88627
   Limp
   Deltagare

   Jag tror att jag personligen avstår från ev försök till deff med kolhydrater för att inte väcka det förhatliga suget som jag sluppit sedan jag ”nollade” kolisarna. Men i princip borde man väl kunna deffa med proteiner också ? Höja proteinerna så att ketonerna sjunker och dumpa dem sedan samtidigt som man ökar fettet drastiskt ?

  • #88560
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ja det tror jag man kan pröva. Har man haft problem med kolhydrater ska man nog inte utmana ödet.

  • #88496
   Marcus
   Deltagare

   Jag tror att den ”farligaste” gränsen för den som idrottar är att äta så pass mycket kolhydrater att levern inte producerar ketoner i någon större utsträckning, och att hjärnan då slukar allt tillgångligt glukos. Då kommer man gå in i väggen snabbt som attans vid träning. Bättre då att kliva in ordentligt i ketos, men att ändå stötta med kolhydratintag när det krävs. Och den gränsen ligger garanterat över 20 gram, och förmodligen över 50 gram också för de som tränar en del.

   Deffmodellen du beskriver Slacktivisten är relativt vanligt bland kroppsbyggare. Syftet är att ha hög fettförbränning under veckan, men att ladda upp glykogendepåerna rejält under den dagen man äter kolhydrater så att man får bra tryck i träningen under de kommande 5 dagarnas lågkolhydratintag. Jag har faktiskt inte provat den metoden än. Ska bli spännande!

   Limp: I de flesta fall när folk kör seriös deff ligger de lågt i kolhydrater räknat. Det viktigaste under deff är att inte ha ett för lågt intag av proteiner, då kommer man garanterat tappa mer än önskvärt i muskelmassa. Att öka fettet drastiskt tror jag inte heller är någon bra ide då man förmodligen isåfall inte längre ligger på energiunderskott, och då blir det definitionsmässigt inte någon deff. 🙂

  • #88628
   Limp
   Deltagare

   Egentligen borde jag väl inte prata om deff över huvudtaget, ty jag vet ju egentligen inte ens vad det handlar om. Jag menade snarare att det borde gå och använda proteinernas, ketonernas och fettets ev samverkan för att sparka igång viktnedgång vid stillestånd. Men det kanske inte fungerar så alls… ketonerna verkar leva sitt eget liv.

  • #88497
   Marcus
   Deltagare

   Ja, du har en poäng i att man kan trixa med fördelningen av näringsämnena för att uppnå olika effekter. I gymkretsar där deffning är vanligast brukar dock en ökad viktreducering i princip enbart åstadkommas med större energiunderskott.

  • #88561
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ännu en svår vecka med ett par luncher där det inte gick att undvika kolhydraterna helt. Märks på blodsockret som landade på 6,8 medan ketonerna sa 1,2. Viktförändring nolla. Värst var nog en persisk kolgrill till lunch, noll fett, inte ens något att bre på bröd.

   Väldigt vad det har blivit tyst på forumet.

  • #88562
   Slacktivisten
   Deltagare

   Måndagsketoner 1,0. Gårdagens socker 6.6. Ny våg som visar mer än den gamla men verkar mer pålitlig för vikt. Den mäter även fåntrattdata om jag vill roa mig med vad mitt skelett väger (13,3kg). En köttgryta där jag råkade koka ner tomatslafset lite väl mycket gjorde en relativt kolhydratrik helg. Annars en hygglig vecka. Jeansen jag har på mig nu var ovanligt lätta att dra på mig.

  • #88629
   Limp
   Deltagare

   Här har vi en fåntratt till med analysvåg… vad köpte du för något ?

  • #88563
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det blev någon Andersson från netonnet.

  • #88564
   Slacktivisten
   Deltagare

   Mäter fasteblodsocker till 6,0 idag så trots en lunchpizza i fredags så är det på rätt väg efter förra veckans inte så bra siffra. Nya vågen visar nära kilot mer än gamla som kunde visa +-0,5kg- Denna verkar mer bestämd med siffrorna.

   I morrn bitti blir det vägning och ketoner.

  • #88565
   Slacktivisten
   Deltagare

   Måndagsmorgon :thumbdn-smiley: och mäter ketoner till 1,6 trots fredagspizzan. Vikten ner lite till 100,7 med nya vågen. Uppdaterar tickern ikväll då jag inte har min PIN i skallen.

   Vid kontrollräkning finner jag att jag fortfarande får i mig lite mycket proteiner och för lite fett. Svårt det där trots 9 månader LCHF 🙂

  • #88566
   Slacktivisten
   Deltagare

   Sitter med en MBC och njuter för första gången. Maskinen kommer från Ellos och ska vara en kopia av Magic Bullet. Dagen efter jag hade beställt den gick jag in på stadens nyöppnade MediaMarkt och där finns en maskin som heter C3 som är likadan.

   Det smakar faktiskt helt okej. Nu hade jag bara normalsaltat smör hemma men det funkar.

  • #88630
   Limp
   Deltagare

   Här hittar du Sveriges billigast kokosfett http://www.crearome.se/ Gå in i Webbutiken och sök på kokos, så hittar du fett i storpack med eller utan smak från 78 kronor kilot.

  • #88567
   Slacktivisten
   Deltagare

   Tackar för tipset. Den kung markatta jag köper är oftare och oftare slut, undrar varför? :rolleyes-smiley:

   Dagens fastesocker 5,6 så det ser lugnt ut på den sidan. Vägning i morgon.

  • #88568
   Slacktivisten
   Deltagare

   Måndag igen. Ketonerna hamnade på 3,3. Helgen bestod av en del lättare kroppsarbete vilket säkert hjälpt till. Vikt 0,4 kg ner.

  • #88569
   Slacktivisten
   Deltagare

   Dagens fastesocker steg till 6,2. Då var det en lunchpizza i tisdags och en tårtbit i fredags. Börjar bli många utsvävningar nu, får skärpa mig lite 🙂

  • #88570
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ketoner 1,5 vilket inte är så illa med tanke på intaget i veckan. Dock bara ett ynka hekto ner.

  • #88631
   Limp
   Deltagare

   Struntar du i pizzan och gosakerna denna veckan och ersätter dem med ölkorv, så väger du tvåsiffrigt på söndag 🙂

  • #88571
   Slacktivisten
   Deltagare

   Blev lockad med pizza idag men avstod.

   Det kan vara så att jag redan är tvåsiffrig då jag varit ovanligt törstig i helgen. 🙂

  • #88572
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ticker factory har slutat fungera för mig. Hursomhelst var det en skitvecka med mycket dolda kolhydrater och en pizza och en utekväll. :blushing-smiley: Vikten +1kg men det mesta är vätska. Jag har ovanligt lätt för att ta mig tillbaka till ”optimal” ketos som landade på 1,7 idag.

   Får bli lite rättning i ledet denna veckan.

  • #88573
   Slacktivisten
   Deltagare

   Socker 6,4 och ketoner 0,9 och jag vet varför :blushing-smiley: Ganska stabilt ändå för vikt landade på 100,0 heh. Stort julbord med massor av olika sillinläggningar, diverse pepparkakor och till och med lite potatisgratäng i veckan. En hel del kolisar med andra ord. Det lär bli lite liberalt året ut nu.

  • #88632
   Limp
   Deltagare

   Jag är snart ikapp dig, om du inte skärper till det 🙂

  • #88574
   Slacktivisten
   Deltagare

   Hehe ja, fast jag kör lite liberalare nu tills efter helgerna. Undviker bara de värsta kolhydratfällorna. Jag går i alla fall inte upp. Kanske mellan 20 och 50g kolisar per dag samt lite mindre fett.

  • #88575
   Slacktivisten
   Deltagare

   Liberal vecka så jag har dragit på mig en del vätska. Inga mängder av kolhydrater men det har slunkit ner lite ris och potatisgratäng samt en och annan pepparkaka. På kvällen har jag dock kört lika strikt som vanligt. Jag väntade mig högre fastesocker men dagens mätning stannade på 5,8 vilket gör mig lite konfunderad. Jag förväntade mig högre. Kan det vara så att det inte är helt bra att köra mycket strikt?

   Vi får se, i morrn mäter jag ketonerna och därefter blir det liberalt till efter nyår då jag tänker köra lite mer strikt igen.

   PS för nya läsare. Fasteblodsocker ska ligga mellan 4,0 och 6,0 och mäts på morgonen efter 10 timmars fasta. Ligger man över men inte högre än 7,0 (7,5 enligt vissa) anses man ha prediabetes. Det tråkiga är att om man ligger ännu högre skriver läkarna per automatik ut statiner även om man i övrigt är frisk. Att blodsocker kan ligga lite högt trots LCHF beror på kroppens förmåga att tillverka det av fett och protein (glukoneogenes).

  • #88633
   Limp
   Deltagare

   Jag har märkt att blodsockret kan ibland vara tvärtemot vad man förväntar sig. Jag kör ju mycket strikt utan avvikelser och har inte haft över 6.0 på bra tag. Men ibland, utan och ha ätit ett enda gram kolhydrater, har jag ändå haft 5.8 i fastesocker för att en annan dag… som i idag hamna på 4.4. Frågan är om glukoneogenesisen är ryckig i en sockerskadat kropp ?

  • #88506
   krysopras
   Deltagare

   @Slacktivisten 395394 wrote:

   Vi får se, i morrn mäter jag ketonerna och därefter blir det liberalt till efter nyår då jag tänker köra lite mer strikt igen.

   PS för nya läsare. Fasteblodsocker ska ligga mellan 4,0 och 6,0 och mäts på morgonen efter 10 timmars fasta. Ligger man över men inte högre än 7,0 (7,5 enligt vissa) anses man ha prediabetes. Det tråkiga är att om man ligger ännu högre skriver läkarna per automatik ut statiner även om man i övrigt är frisk. Att blodsocker kan ligga lite högt trots LCHF beror på kroppens förmåga att tillverka det av fett och protein (glukoneogenes).

   Det är ju inte så att läkarna skriver ut statiner för att jävlas, det finns vetenskapliga studier som visar på signifikant minskning av risken för allvarliga kärlrelaterade problem för diabetiker som tar statiner även vid normala blodfetter.

   Många tål dock inte statiner, biverkningarna är många och ofta så svåra att man måste sluta med medicinen.

   Men det är alltså inte ”tråkigt” av läkarna att förskriva som de gör. De gör det för att rädda liv. Att det sedan kanske inte alltid är det bästa alternativet är inte deras fel, en läkare ska utgå från modern vetenskap och beprövad erfarenhet, det är inte en läkares uppgift att experimentera efter eget gottfinnande med patienter.

   Jag tror att läkare skulle vara glada att slippa skriva ut mediciner om det fanns något annat vetenskapligt prövat sätt att bespara diabetiker och pre-diabetiker hjärt- och kärlsjukdom. Men deras etik ska givetvis förbjuda dem att rekommendera experimentella, eventuellt hälsovådliga, metoder som de bara ”tycker verkar rätt bra” ”efter vad man har hört” och vad ”folk säger”. En sån läkare skulle då inte jag vilja gå till. Då kan man lika gärna anlita kloka gummor och spåmän.

  • #88576
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det fick nog bli sista julen med ”normal” mat. Glöggen är nog den stora boven. Dagens socker och ketoner 7,5 resp 0,3 och vikten upp en bit. Nu är det tillbaka till LCHF igen för att reparera. Det blev mycket värre än jag trodde och 10 månader LCHF räcker inte för att få ner insulinresistensen, tydligen.

   Förresten, 0,3 tror jag är det minsta min ketonmätare kan visa.

  • #88634
   Limp
   Deltagare

   Undra om man någonsin får ner insulinresistensen ? Eller om det sker, så kanske den har med cellernas förnyelsetakt att göra… 7 år.

  • #88577
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jadu, det tar rätt lång tid att få reda på. Funderar på att ta upp lite träning, nybildade muskelceller borde ju i alla fall minska resistensen.

  • #88578
   Slacktivisten
   Deltagare

   @krysopras 395397 wrote:

   Det är ju inte så att läkarna skriver ut statiner för att jävlas, det finns vetenskapliga studier som visar på signifikant minskning av risken för allvarliga kärlrelaterade problem för diabetiker som tar statiner även vid normala blodfetter.

   Nej de är inte elaka men ibland ouppdaterade. Jag tror mycket väl att statiner kan hindra CVD hos diabetiker som fortsätter äta kolhydratrik kost. Om jag klarar att ta ner mitt fasteblodsocker till normalvärden ser jag ingen anledning till att knapra statiner även om jag ligger lite högt i kolesterol. Socialstyrelsen har trots allt godkänt lågkolhydratkost för behandling av diabetes och övervikt.

   Nåväl, efter den sockerrika julen har jag mätt fastesocker varje morgon från onsdagen. Sifffrorna är 7,5 8,2 7,2 7,0 och idag 5,6. Det var återgång till LCHF på tisdagskvällen. Vikten har hoppat ner från 102,4 till 100,8 under samma tid. Definitiv vikt blir i morgon, kunde bara inte låta bli att ställa mig på vågen idag.

   I början av februari blir det en dryg veckas semester i Abu Dhabi där lillebror bor. Där blir det inte fett så jag får göra vad jag kan för att hålla nere kolhydraterna.

  • #88579
   Slacktivisten
   Deltagare

   Inte helt stabilt ännu, ketonerna har börjat dra sig uppåt igen till 0,7 men socker landade på 7,4 trots fakir i helgen så faran är inte riktigt över. Däremot kröp vikten ner till tvåsiffrigt för första gången på 4 år till 99.9 från 102.4 i tisdags. En vecka till så kanske socker etablerar sig under 7 igen, annars får jag fixa metformin.

  • #88635
   Limp
   Deltagare

   Så där ja… tvåsiffrigt… gratulerar :thumbsup-smiley:

  • #88580
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jag hann före dig :flapper-smiley:

  • #88636
   Limp
   Deltagare

   Jag slår vad om att jag är först till 90 :cool-smiley: Förlorarn bjuder på pilsnerkorv ?

  • #88581
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jo det kan vi väl toppa på men vid 90 är jag normalviktig om än i övre delen av intervallet så det är inte säkert att jag kan komma under.

   Nåväl, dagens blodsocker landade på 6,0 efter rekordnoteringen på 8,2 den tredje januari. Sedan om fastesocker verkligen allena är en indikator på typ 2 börjar jag bli tveksam till. Man bör nog göra kompletterande tester innan man ropar varg. I fredags gjorde jag en test och mätte både på morgonen och kvällen innan mat. 7,6 på morgonen och 5,3 på kvällen 6 timmar efter lunch. Min hypotes är att man har större gryningseffekt på LCHF vilket kan göra mätning av fastesocker vanskligt. Kan jag dessutom få ner detta värde på så pass kort tid efter en kolhydratorgie så kan knappast metabolismen vara helt åt skogen men inte heller helt friskt.

   Vi får se i början av mars då det är dax för tester. Börjar min läkare jiddra då så kommer jag nog att begära en second opinion på annan VC efter att först ha frågat om det finns en läkare som är positivt inställd till lågkolhydrat.

  • #88582
   Slacktivisten
   Deltagare

   Upp en aning men så har jag druckit mer vatten än vanligt. Ketoner 1,0. Får snart undvika lunchrestaurangerna då det blir allt svårare att undvika dolda kolhydrater och ingen av dem har hoppat på LCHF-tåget.

  • #88583
   Slacktivisten
   Deltagare

   Ner igen till tvåsiffrigt med minsta marginal. Ketoner 1,4. Gårdagens socker 6,4 vilket får anses vara okej då det sjunker under dagen.

   I fredags blev jag lite sned på en av lunchrestaurangerna. De har två priser, ett med bara sallad och vatten och ett med sallad, smör, bröd och dryck. Jag struntar förstås i bröd och dryck ochtar några bregottaskar i stället för potatis och liknande. Det har alltid funkat med det lägre priset ända tills i fredags då damen krävde det högre. Lite ogint kan man tycka. Det finns vägar runt det, bara att låta någon kollega ta bregott åt mig. :sneaky-smiley:

  • #88637
   Limp
   Deltagare

   Kan inte lösningen vara och anpassa ätandet till att kunna hoppa över lunchen ? Jag gjorde det och ångrar det inte. Det blir iofs en och annan jobblunch, men kvittar sedan lite både mot frukost och kvällsmat.

  • #88584
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jo i och för sig skulle jag kunna göra så men jag är inte frukostmänniska, tyvärr. Överväger matlåda istället.

  • #88585
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det går åt rätt håll. Kanske behövdes julens kolhydrater för att sparka igång igen? Gårdagens fastesocker 5,9, dagens keton 1,3 och vikten ner rätt ordentligt med nästan kilot. Då var det ändå lunchpizza i fredags där jag åt en tredjedel av botten och skrapade resten :cool-smiley:

   Idag blir det faktiskt en matlåda till lunch.

  • #88586
   Slacktivisten
   Deltagare

   Minimalt ner men ändå ner. Inte så mycket att säga om veckan mer än att jag varit lite gladare i proteiner än vanligt. Blodsocker 6,0 och keton 1,4.

  • #88638
   Limp
   Deltagare

   Bra jobbat med blodsockret :thumbsup-smiley:

  • #88587
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag är jag tillbaka från semestern i Förenade Arabemiraten. Hur det påverkade mig får vi se dagarna som kommer men jag kan direkt säga att maken till fettskrämt folk får man leta efter. Under veckan jag var där hade jag tillgång till engelskspråkiga nyhetstidningar och i en av dem fanns en artikel om federationens oro över de skenande läkemedelskostnader för diabetes, högt blodtryck och statiner. Go figure som jänkarna säger.

   Ingen idé mäta idag då 7 timmar flygresa sväller upp mina ben så jag knappt får på mig skorna. Speciellt idag när de gärna klättrar till 12000 meter i slutet för att spara bränsle.

  • #88588
   Slacktivisten
   Deltagare

   Lyckades bli av med dryga 2kg vätska bara sedan lördagsmorgonen. Förhoppningen var att stanna under 100kg efter semestern och det gick. +0,6kg sedan 4/2. Gårdagens blodsocker lite väl högt på 7,0 och dagens ketoner 0,4 vilket överraskade mig lite då jag förväntade mig i princip noll. Helgens mat var i stort enbart kött, fisk och fett :biggrin-smiley:

  • #88589
   Slacktivisten
   Deltagare

   Dax igen. Vikten ner 0,4kg, Gårdagens blodsocker 6,4 och dagens ketoner 0,7. Detta trots att omständigheter ledde till en påtvingad kolhydratlunch i fredags. Med endast 0,2kg från bottennoteringen sist (98,9kg) får jag väl anse mig som tillbaka på banan.

  • #88590
   Slacktivisten
   Deltagare

   Inget dramatiskt denna veckan. Ett ynka hekto ner, gårdagens socker 6,1 och dagens ketoner 0,6. Gjorde en köttfärsgryta igår som var en aning för god tror jag :drool-smiley: :blushing-smiley: Jag är fortfarande mätt nu på morgonen. Det blir officiell provtagning på onsdag, kanske skulle begära ut resultaten denna gång.

  • #88591
   Slacktivisten
   Deltagare

   En vecka till gick, denna gången med bra resultat, 1,3kg ner. Låter mycket och det är det men drygt hälften av det bör vara vätska som jag tidigare kände av i form av svullnad i benen. Hur som haver så drar sig vikten nedåt och en del i det ligger i en översyn av proteinmängden. Lätt hänt att det blir för mycket men även lätt hänt att det blir för lite så muskler ryker. Blodsocker igår 5,8 och dagens ketoner 0,8.

   Nu Limp får du gasa på lite om du ska hinna ifatt :vinka:

  • #88592
   Slacktivisten
   Deltagare

   EN vecka till och lyckades dumpa ett helt kilo till. Så -1,0kg, blodsocker 6,4 och min sista ketonsticka gick åt skogen så den nivån vet jag inte denna gång. Jag har bekämpat vätskeansamling genom att försöka ställa mig upp en gång i halvtimmen och det verkar funka. Har ännu inte fått svar på blodproverna som gjordes för en dryg vecka sedan. Sölar de kommer jag att begära ut hela journalen.

  • #88639
   Limp
   Deltagare

   Kul… du börjar springa ifrån mig :thumbup-smiley:

  • #88593
   Slacktivisten
   Deltagare

   Lite bakslag denna veckan. +0,8kg varav allt är bunden vätska på grund av rejält krånglande mage. Gårdagens fastesocker 6,2. Idag får jag nog tvinga mig till apoteket och skaffa Immodium då linfrön och rent av knäckebröd inte har hjälpt. Måste ha fått i mig något rejält dåligt i fredags.

  • #88643
   kemilararen
   Deltagare

   Kämpa på. Jag började med lchf 4/3 pga högt blodsocker samt övervikt. Det låg på 14 på morgonen. Inte bra. Nu ligger jag på 4 på morgonen och max 7 2h efter jag ätit. Gör som du ligger runt 20g kolh och har tappat 8, 2kg.

   Skickat från min GT-N8020 via Tapatalk 2

  • #88594
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det blir 98,1 vilket blir +0,6 sedan sist jag mätte officiellt måndagen före påsk. Man kan säga att jag slapp undan nästan med blotta förskräckelsen. Fastesocker igår landade på 6,4 med den lilla lustigheten att första stickan gick åt skogen då batteriet tog slut mitt i mätningen. Plockade batteriet från ett trasigt datormoderkort och gjorde om mätningen. Tur det inte var en dyr ketonsticka.

  • #88595
   Slacktivisten
   Deltagare

   Glömde visst krafsa i morse. Endast ett hekto ner men skam den som ger sig och detta trots lite mycket kolhydrater i veckan. Fastesocker 5,9 trots detta. Nya stickor är på väg så jag kan kolla ketoner igen.

  • #88596
   Slacktivisten
   Deltagare

   Har nu ett årskort hos Friskis&Svettis kraftigt subventionerat av jobbet. Styrketräning är målet vilket blir intressant, har aldrig gjort det förut. Mest nyfiken är jag på om det påverkar blodsockret positivt.

  • #88485
   djudjie
   Deltagare

   gött 🙂 kötta på då 🙂 be om gyminstruktion eller om de har en typ pt timme för nybörjare..
   det är faktiskt himla kul o styrketräna.. helst när man ser en muskel ta form 🙂

   hoppas du gillar det

  • #88597
   Slacktivisten
   Deltagare

   Jag vet att jag har bundit lite vätska då det var sjösättning av båtar i lördags vilket är en hel del kroppsarbete men vikten är ändå -0,3kg. Gårdagens blodsocker landade på 5,6 och dagens ketoner (har laddat med nya stickor) ligger på 1,4 som är alldeles under ”optimal” ketos. Lite kul i och med att jag inte mätt ketonerna på ett tag och ändå ligger bra till. 15 månaders LCHF och man lär sig vad som funkar och inte utan att räkna.

   Det där med proteinerna är jag inte riktigt lika säker på längre, veckan har varit ganska proteinrik med vissa dagar uppåt 1,5g/kg utan att det slår fel. Nu hann jag inte till F&S för styrketräning igår vilket var planen men det kommer.

  • #88598
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det blev en mellanvecka där jag tror jag varit lite för matglad. +0,2kg medan blodsocker höll sig nere på 5,7 och ketoner på 1,3. Det blev nog lite mycket proteiner i veckan, jag har inte räknat alls men känslan säger så. Lägg till att jag testade göra såser på creme fraiche 🙂 Styrketräningen har jag inte kommit igång med ännu och det skulle nog behövas.

   Jag har ännu inte fått reda på senaste blodproven så jag får väl ringa VC och begära dem. Vad gäller mina egna mätningar hände något konstigt igår vid blodsockermätningen. Först mätte jag 7,6 så jag tänkte vad i h-e nu då. Gryningseffekten? Jag väntade en timme, fortfarande fastande, och mätte igen och då blev det 5,7. Kan det vara så att gryningseffekten är mer påtaglig hos oss LCHF-are? Eller är det tecken på latent typ 2? Är jag en typ 0 utan att ha fått diagnosen typ 2?

   Frågor, frågor…

  • #88483
   fiaia
   Deltagare

   Hoppas på dåligt batteri i mätaren eller att det var något på fingret där du stack?

  • #88599
   Slacktivisten
   Deltagare

   Batteriet kommer från moderkortet till en två år gammal dator som havererade så det är rätt färskt. Kanske var det kontamination men jag mätte inom en halvtimme efter jag klev upp så det kan ju vara gryningseffekten i alla fall. Den i kombination med insulinresistens kanske gör att den hänger kvar lite längre?

  • #88600
   Slacktivisten
   Deltagare

   Hoppade tillbaka de 2 hekto jag hoppade upp förra veckan. Åt buffé på en golfklubb i lördags där det fanns en broccolisoppa som var vansinnigt god så det slank ner en del. Frågan är bara hur mycket vetemjöl det blev vilket inte slog mig förrän efteråt. Lätt hänt. Blodsocker 6,0 och ketoner 0,9 skvallrar lite.

   Kommer att testa en mejerifri vecka så långt det går. Förutom smör då :biggrin-smiley:

  • #88601
   Slacktivisten
   Deltagare

   Såja, ner 8 hg trots inte så där bra mätvärden men det kan ju vara tillfälligheter. Socker 6,0 och keton 0,6. En teori börjar formas i skallen att ketonerna inte blir så höga när kroppen fettanpassat sig helt. De var som högst på eftersommaren förra året, c:a 6 månader efter start.

  • #88602
   Slacktivisten
   Deltagare

   Oförändrat denna gång. Socker 6,4 och keton 0,6. Får ta en titt på vad som orsakar det.

  • #88603
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det blir inte så mycket uppdateringar nu då jag kör ett experiment denna veckan. Har alltid undrat varför jag har i genomsnitt 6,4 mmol/l blodsocker på morgonen men nedåt 5 på sena eftermiddagen. Denna veckan kör jag liberal LCHF där jag intar c:a en femtedel av ”normal” mängd kolhydrater på lunchen medan kvällen är vanlig LCHF. I 2 dagar har nu mätvärdena varit 7,5 på morgonen och 5,1 på seneftermiddagen. Det här går inte ihop sig. Det är inte typiskt för typ 2 eller dess förstadium men skulle jag gå till vårdcentralen med dessa värden skulle de kalla det för typ 2 och skriva ut halva apotekets lager av medikamenter. Så jag tänker inte ringa dem.

   Jag har en teori om detta. Vi som går på LCHF producerar glukos i levern under natten men musklerna som går på fett tar inte emot det förrän vi börjar röra oss på dagen. Varför det stiger lite extra på morgonen bara för att jag åt lite kolhydrater till lunch dagen innan har jag ingen teori om däremot. Det jag inte gjort denna veckan är att motionera. I morgon blir det en långpromenad för att se vad som händer på fredagsmorgonen. I morgon vill jag se om 7,5 håller i sig eller om det bara var en reaktion på den ökade mängden kolhydrater. Det sägs att det behövs 3 dagar för att vänja sig. Igår fick jag syn på kommentaren till detta blogginlägg som styrker min teori lite.

   http://ettsotareblod.se/karlskador-orsakade-av-hoga-blodsocker-bromsade-hos-moss/

   Nu är det 28 grader i min lägenhet, puh.

  • #88604
   Slacktivisten
   Deltagare

   Idag den tredje dagen blev blodsockret 5,9. Det skulle kunna tolkas som att jag vant mig vid den lilla kolhydratökningen men då jag inte motionerat väcker det en fråga, är det så bra att ligga så lågt i kolhydrater som många av oss LCHF-are gör? När jag körde Atkins för 9 år sedan var regeln att man inte skulle gå under 20g om dagen, fanns det en orsak bakom detta som Atkins inte berättade om?

   Jag har läst någonstans att man utvecklar tillfällig insulinresistens om man ligger mycket lågt i kolhydrater och även om jag bara är ett exempel verkar mina mätningar dessa dagar bekräfta det. Resistensen varar 2-3 dagar. Vissa säger att man ska öka kolhydrater 3 dagar innan man gör ett kolhydratbelastningstest för att undvika falskt resultat och det verkar stämma.

   Mitt nästa försök idag är proteinrik frukost, jag äter annars inte frukost alls.

  • #88605
   Slacktivisten
   Deltagare

   Nu är Limp i hasorna så nu gäller det. 🙂

   Efter en vecka med 4 dagar liberalt är jag åter strikt. De knappa 2 kg jag drog på mig är redan borta med råge. Gårdagens socker 5,1 och dagens keton 0,9. Tog socker även idag och landade på 8,6 ?? Mycket underligt. Får mäta ikväll innan maten så får vi se. Det blev lite mycket protein igår så det kanske kan förklara det.

  • #88606
   Slacktivisten
   Deltagare

   Semestern är lång och tokigt varm och solig. En vecka kvar men dax att återvända till verkligheten. Vikten -0,7kg denna vecka, blodsocker var igår 5,1 och dagens ketoner 2,0. Det krävdes lite justeringar i form av fakir för att lämna platån vid 97kg. Jag skaffade mig en blodtrycksmätare förra veckan, en Omron M6 från apotea.se där jag hade en rabattkod som gav -15%. Mätte nyss 113/76 men det är högre på morgonen innan dagens dos av medicin börjar verka. Lägst var det en eftermiddag förra veckan med 109/64 vilket är för lågt så en revision av dosen behöver göras. Innan medicinerna var trycket 170/115 mätt på VC vilket med dagens dos sjönk till c:a 130/80. Därefter har LCHF sänkt det ytterligare.

   Nu under semestern har maten mest bestått av brunch och middag, vissa dagar blandfärsbiff med smör enbart, ibland ett par ägg till, ibland rostbiffskivor med sås av vispgrädde och smetana. Jag har inte räknat utan utgår från c:a 400-600g proteinkälla som kött eller fågel om dagen. Lite tomat, gurka och vitkål kan följa med ner ibland.

  • #88607
   Slacktivisten
   Deltagare

   Slut på semestern men inte vädret. Halvkilot ner senaste veckan, 5,9 blodsocker och 1,2 ketoner. Det rullar på men dagens lunch blev svår då det bara serverades panerade saker vart man än gick. Morr…

  • #88640
   Limp
   Deltagare

   Vad ska du göra om 3.6kg när du kommit i mål ?

  • #88608
   Slacktivisten
   Deltagare

   Det vet jag inte riktigt men jag har inga planer på att förändra något så det kan hända att jag skjuter över green 🙂

  • #88609
   Slacktivisten
   Deltagare

   Två veckor sedan sist. Två första veckorna med lunchrestaurangerna vid jobbet efter semestern. +1,3kg. Blodsocker 5,6 i lördags och 7,7 idag. Ketoner 0,8. Jag vet inte vad som händer. Jag misstänker smygsocker i lunchmaten då en del saker smakat lite sötare än vanligt. Eller så har jag blivit känsligare för kolhydrater.

   Får försöka återta kontrollen. Det är fortfarande bara en av restaurangerna som serverar LCHF men det är även den minsta och ofta full, tyvärr.

  • #88610
   Slacktivisten
   Deltagare

   Efter ett par veckor till i diket är jag tillbaka igen. Glömde vägningen i morse så det får jag ta en annan gång. Förra söndagen var blodsockret uppe i 8,1 vilket definitivt inte är bra. Igår var det nere i 5,9 och dagens ketoner 1,4.

  • #88611
   Slacktivisten
   Deltagare

   Känns som lite omstart. Efter allt dolt socker fick jag rätsida på det hela igen. Vikten har stigit ganska snabbt och var stundtals över 98kg men idag landar den på 97,2kg i snabbt fallande trend, dvs en del vätska håller på att försvinna. Gårdagens socker 6,1 och BT 118/78 samt dagens ketoner 2,0 så det är inne i ”optimala” intervallet.

   Igår fixade jag en gryta på köttfärs jag hittade i frysen som var dryga året gammal. 700g färs, ett par gula lökar, tomatpuré, Bongs oxfond, Rene Voltaire tamari, kryddor. Ingen extra vätska förutom lite rödvin. Kokt ett par timmar. Jag är fortfarande mätt och hälften är kvar till ikväll.

Visar 166 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.