Slutkörd – Cykelträning + nystartad LCHF

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Slutkörd – Cykelträning + nystartad LCHF

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3762
  AvatarNyfralst
  Deltagare

  Hej, här är en nystartad LCHF:are, som är inne på min tredje dag med kosten. Levde i princip bara på kolhydrater i min tidigare ”diet” 😉
  Har börjat känna av de vanligaste övergångsåkommorna som t ex huvudvärk, illamående, metallsmak i munnen samt en lindrig trötthet.

  Jag har som vana att alltid cykla till och från jobbet, vilket ger ca 3 mil t.o.r i gratis motion, varje vardag.
  Imorse när jag trampade på så fick jag efter ca en mils cyklande en rejäl dipp. Jag orkade knappt trampa runt, det kändes som att kroppen var helt utpumpad på energi och jag började känna mig yr och helt darrhänt. Detta höll i sig resten av resan och när jag kom fram så hade jag svettats mycket mer än normalt…

  Nu, på eftermiddagen, är jag relativt ok igen så länge jag sitter ner vid min arbetsplats men så fort jag rör på mig kommer darrningarna tillbaka, dock mycket mer lindriga sådana…
  Min fråga är, är det dumt att ge sig på att träna vid den här övergångsperioden? Eller ska jag köra på och tvinga kroppen att gilla läget?
  Är det någon som känner igen sig och har några tips/erfarenheter att bjuda på?

  Mvh
  Johan

  #57778
  AvatarFranke
  Deltagare

  Själv skulle jag ta det lite lugnare medan kroppen vänjer sig, alternativt äta lite kolhydrater innan cycklingen (en frukt tex) för en liten extra boost. Insulinpåverkan av kolhydrater precis innan träning är väldigt liten, och du gör av med alla kolhydraterna medan du cyklar.

  #57784
  AvatarNyfralst
  Deltagare

  Tack för svar, Franke!

  Så om jag trycker i mig lite kolhydrater strax innan träning så kommer inte dessa påverka min dagliga dosering á < 50g kollis? (Under förutsättning att jag förbrukar dem alla) Finns det någon ungefärlig tidpunkt då man kan börja träna ”hårt” igen eller är detta helt individuellt?
  Även här är det roligt att få höra andras erfarenheter…

  #57782
  AvatarHampe92
  Deltagare

  Kolhyderaterna kommer du ju få räkna med i vilket fall(tyvärr) eftersom du äter dem ;P
  Men av egen erfarenhet så tycker jag inte en frukt behövdes när jag gav mig iväg på mina löprundor/cykelrundor. Men därimot vatten i STORA mängder. Drack även lite kaffe för att få lite extra energi. (Mer kaffe = mer vatten)
  Jag styrketränade dagen jag började (igen) med lchf, och jag körde på hårt direkt både med träningen och kosten. Åt inte över 5 gram kolhyderater om dagen.
  Så det är väldigt olika när man kan börja träna hårt igen, jag gjorde det samma dag, visst jag var lite seg men det var inte första gången jag var med om övergångsbesvären så jag visste att jag skulle vara det.
  Men känner du dig för darrig osv så kan det ju nästan vara lite farligt att sitta uppe på en cykel, speciellt vid vägen där det kör bilar….men så länge du känner att du inte kommer tuppa av en liten sekund så tycker jag att du ska köra på. 🙂

  #57777
  AvatarFranke
  Deltagare

  Man kan inte räkna kolhydrater innan träning på samma sätt som man räknar andra kolhydrater på LCHF. Att käka 20g kh (en banan) innan träning motsvarar nog < 5kh utan träning. De hinner helt enkelt inte göra någon skada eftersom du förbrukar dem på direkten. Har läst om muskelbyggare på ketosdiet (typ lchf) som brukar käka lite snabba kolhydrater precis innan träning för att det ökar prestanda. Om man över huvud taget tas ur ketos så åker man direkt in igen på nolltid. Prova tycker jag, se vad du mår bäst av. Tänk på att kroppen lär sig nyttja en energiresurs den knappt haft tillgång till innan, och det tar alltid tid för kroppen att lära sig utnyttja nya saker till fullo.

  #57781
  AvatarHampe92
  Deltagare

  Det är ju stor skillnad på träning och träning, tror inte man kan räkna undan kolhyderater på det sättet. Kanske bättre att äta kolhyderater tillsammans med träning ja. Men att räkna bort dem, som om den inte gills är ju en annan sak ;P
  Fast annars så ja, du får testa och se vad som känns bäst 🙂

  #57783
  AvatarNyfralst
  Deltagare

  Hej och tack för alla svar och åsikter.

  Jag lät bli att cykla hem igår, då kroppen kändes lite märklig.
  På kvällen kändes det som att något släppte efter i kroppen och jag återfick min energi.

  När jag vaknade så kändes det som att kroppen var med igen, så jag laddade upp med en kolhydratfri frukost idag också, med tillägget extra vatten i stora mängder, och det gick mycket bättre.
  Kände en dipp igen efter strax en mil och blev lite darrig men det släppte efter lite återhämtning. Jag orkade till och med ett gympass innan jobbet.
  Nu känner jag mig lite trött men det är inte värre än innan kostomläggningen, det enda tråkiga är att man lättare känner sig illamående…

  Så jag kommer att fortsätta utan kolhydrat-boost ett tag till, så får vi se 🙂

  #57779
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Tror jag du gör rätt i… att tillföra kh i början kan bara få kroppen att vänja sej långsammare… stå ut=)

  #57780
  AvatarGohper
  Deltagare

  Det är inte alls konstigt att det är trögt efter några dagar med lchf.
  Keton-produktionen är inte på topp än, men det kommer. Det kommer tom vara överskott, fast det stillar sig efter ett tag.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.