sockerersättning- bov eller bra?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1240
  Tritina
  Deltagare

  Fick lära mig för länge sen att om man ätersaker osm är söta så uppfattar hjärnan det och ser till att man släpper ut insulin i blodet (om man inte är typ-1 diabetiker för de kan ju inte producera kroppseget insulin) och då sänker man blodsckret som då blir för lågt eftersom man inte fick i sig något socker. S¨å signalerar hjärnan att man måste få in socker – sockersug. Om man då äter mer skaer mer sötningsmedel i, ja då är man inne i ett ekorrhjul som snurrar nedåt. Det var det här som var hela tanken för företagen som tillverkar sockerfria grejor. För dom är det ju guld- ju mer man får i sig av deras produkter ju mer skriker ju kroppen att de villha. OM de då dessutom tillsätter koffein så fattar ju inte folk hur illa det är eftersom de blir pigga och inte trötta som de skulle bli om de hade lågt socker utan uppiggande medel.

  Rätt eller fel?

  Nån som vet?

  #16646
  Karla
  Deltagare

  Rätt för en del och fel för andra. Fullt så enkelt är det inte. Jag, t ex, har diabetes typ 2. Använder sötningsmedel kanske någon gång varannan månad. Dricker läsk och saft med sötningsmedel emellanåt. Det triggar inget som helst sötsug hos mig. Dessutom blir jag inte trött när jag har för lågt blodsocker. Om jag ligger för högt, däremot, kan jag i princip somna stående…

  Om hjärnan tycker att det är för litet socker, skickar den signaler till levern att producera dylikt. Sånt sköter kroppen alldeles själv utan att man behöver stoppa in det via munnen.

  #16647
  Tritina
  Deltagare

  Hm, så hur är det att använda sockerersättning då, ok eller dåligt?

  Jag tänker närmast på det här sukrinet. Jag älskar att baka (visserligen nästan bara matbröd utan socker men ändå) och reagerade när jag såg boken baka med LCHF, som bara är en massa kakor och muffins och sånt med jättemängder av detta sukrin.

  Är det ok? Lurar man inte kroppen att få sötsug menar du?

  #16645
  Karla
  Deltagare

  Som jag sa, det är olika. En del blir jättetriggade av sötningsmedel, andra reagerar som jag, dvs inte alls. Du måste pröva på din egen kropp. Om du tycker det är värt det.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.