Stark mat och LCHF?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5641
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  Ofta har man ju hört myten om att stark och kryddig mat skulle få fart på fettförbränningen. Men jag har aldrig hört det utanför den kontexten, det vill säga som mer än en myt.

  Nu är jag född och uppvuxen i en asiatisk familj, så stark mat och ris är ju inte precis någon nyhet för mig. Nu för tiden så är det mycket mindre av det (och inget alls utav riset), men det slog mig nyligen att det mesta av LCHF-kost verkar vara väldigt… Svenskt.

  Det är mycket kött, fisk, ägg och såser. Det är väldigt lite krydda och spice i de flesta recept man finner.

  Hur kommer det sig, tro? Hur ser LCHF ut i länder utanför norden?

  Jag undrar om där finns någon sanning till myten bakom att stark mat skulle öka fettförbränning för överviktiga människor, och jag undrar också om någon här på forumet experimenterat med stark/spicy/asiatisk LCHF-mat.

  #87365
  AvatarJannebananen
  Deltagare

  Tror nog att tex chili ökar förbränningen, men att det är väldigt marginellt. Var en tjej på fb forumet som hänvisade till en thailändsk studie som visade att chile höjde förbränningen markant. Själv är jag som sagt benägen att tro att det kan förändra förbränningen med tusendelar eller nån procent kankse (tveksamt, eftersom det då skulle ingå i alla bantar/dieter).

  #87362
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Det är så extremt marginellt när det kommer till att heta kryddor ökar värmen och därmed förbränningen att du i stort sett skulle behöva äta 2 träd chillifrukter för att det ska spela någon roll så gör det enkelt: Krydda med de kryddor du tycker om (dock ej färdiga kryddmixar med massor tillsatser och socker i).

  #87368
  AvatarHantverkarn
  Deltagare

  Utslaget på ett år äter ja nog 2 träd chilifrukter 😉 älskar det..

  #87363
  AvatarJimmy_Flessa
  Deltagare

  Haha! Det är fan bra jobbat 😉

  #87367
  AvatarSolen
  Deltagare

  Jag har lagat inte så jätte stark Thailand gryta, men ändå starkare än den vanliga svenska maten. Kyckling, wokgrönsaker, rödcurrypasta och koriander. Funkar jätte bra som lchf mat och gott är det också, så det blir lite variation mot den vanliga svenska maten inom lchf.

  #87364
  Avatarwar
  Deltagare

  Jag inbillar mig att det gör stor skillnad och äter chilii minst ett mål om dan

  #87361
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Håller med Jimmy, krydda med det du tycker om (som inte innehåller ”skit”) 😉

  #87366
  AvatarLord Marcus
  Deltagare

  Har testat att laga lite mer ”traditionell” asiatisk mat. Problemet är att många smaker och kryddor skär sig med grädde och smör, så jag steker gärna i kokosfett.

  Och när jag lagar gryta (vilket är ofta, tycker det känns mer mättande) så använder vi kokosmjölk istället för grädde.

  Problemet är att kokosmjölk inte är lika mättande. Trots att man fyller curryn och de asiatiska grytorna brytbönor, äter linser vid sidan om (i måttliga mängder) och har sallad till det hela.

  Någon annan som lagar mycket mat med kokosmjölk? Lider ni av samma problem?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.