Startkultur vad är det???

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #634
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  ??? Har googlat och letat men hitta inget vettigt svar. Har ätit Grilstad Jubelsami vilket var den innehållsmässigt bästa av deras salami korvar men den innehöll dock startkultur och vad är det??

  #10890
  Avatarimported_Richard
  Deltagare

  Har inte det med jäsning att göra? :-

  #10891
  Avatarimported_Richard
  Deltagare

  Jag tror jag hittade lite info om ”startkultur”:

  startkultur, kultur av levende mikroorganismer som tilsettes under produksjon av ulike produkter som yoghurt og kulturmelk, brød og spekepølse, for å sette i gang en fermenterings- eller gjæringsprosess. En startkultur som inneholder en bestemt mikroorganisme vil gi denne mikroorganismen et fortrinn slik at den konkurrerer ut andre mikroorganismer. Ved å tilsette mikroorganismer med kjente egenskaper kan man styre produksjonen og oppnå ønsket kvalitet på sluttproduktet. Smak, surhetsgrad, konsistens m.m. kan påvirkes av valget av mikroorganismer.

  Begrepet benyttes vanligvis om bakteriekulturer av melkesyrebakterier (Lactobacillus-stammer), men også brødgjær og vingjær er en form for startkultur.[/i]

  Översatt av Google:
  starter kultur, att kultur av levande mikroorganismer tillsätts vid tillverkningen av olika produkter såsom yoghurt och kultur mjölk, bröd och saltad korv, att inleda en jäsning eller jäsningsprocessen. En förrätt kultur som innehåller en viss mikroorganism ger denna mikroorganism en fördel för de konkurrerande ut andra mikroorganismer. Lägga mikroorganismer med kända egenskaper, kan man kontrollera produktionen och uppnå den önskade kvaliteten på slutprodukten. Smak, syra, konsistens m.m. kan påverkas av valet av mikroorganismer.

  Termen används vanligtvis för bakteriekulturer av mjölksyrabakterier (Lactobacillus stammar), men även bröd jäst och vingjær är en form av förrätt kultur.

  Källa:http://www.snl.no/startkultur

  #10892
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  He det låter ganska riskfritt då. Jag älskar salt fett och korv he he så det blir perfekt för mig.

  #10893
  Avatarbertil
  Deltagare

  Startkulturer är namnet på de bakteriestammar som tillsätts livsmedel som ska konserveras genom torkning och/eller fermentering. Exempel är olika lactobacillus som bla. används för att göra jogurt av mjölk. Gemensamt för alla är att de syrar, dvs minskar pH-värdet i produkten. Starkultulturen konkurrerar ut andra skadliga bakterier, sänker pH och smaksätter. Används också som tillsats för att göra lufttorkad korv, av typ Salami. Läs vidare på http://www.carnivor.se

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.