Titta inte på chokladen!

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2242
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Efter allt tjafsande om insulinproduktion eller ej bara man såg eller kände smaken av något sött gjorde att jag mailade till Martin Ingvar o frågade om hans synpunkt. Så här svarar han:

  Resonemanget bygger på att hunger och mättnadsreglering inte bara beror av fysiologisk påverkan i matsystemet (utspänning av magen, ökande blodsocker, insulin och sedan fallande blodsocker). Hjärnan använder inlärning och kan därför allt bättre förutsäga de vanor som man har och därmed inte behöva vänta på att blodsockret går i taket. Se den jättebra artikeln som alldeles nyss kommit ut:

  http://download.cell.com/neuron/pdf/PIIS0896627311001140.pdf?intermediate=true

  Systemet börjar spraka redan när du ser en möjlighet till en positiv upplevelse, dvs belöning. CocaColas policy att ha högst en minut mellan reklam och säljställe är skräddarsydd för den mekanismen. (Scully &Byrne, 1987). Deras policy fanns för därmed upprätthåller man mekanismen som är inlärd.
  Personer med en viss genuppsättning är ett särskilt lätt byte när söt mat överexponeras (Davis et al., 2009). Den genetiska skillnaden kan ligga både inom anticipationen* men också inom känsligheten för ett fluktuerande blodsocker. Du behöver alltså inte ens känna chokladen smälta på tungan. Det räcker med att du ser chokladasken eller rentav butiken där du vet att den finns att köpa (Rolls & McCabe,2007). Samma biologi som ligger bakom nikotinsug, kokainsug och spelsug (Garavan et al., David, 2007, Ko et al., 2009).

  Söta men sockerfria produkter grundlurar hjärnan. Artificiella sötningsmedel förvirrar mättnadssignaleringen hos försöksmöss (Swithers & Davidson, 2008). Det gör att just den söta smaken från sötningsmedel dels gör det normalt att all mat ska vara söt, dels lurar en att tro att man fått socker med alla de belöningsmekanismer som går igång på det.

  * Anticipation är ett begrepp som används om genetiska sjukdomar för att tala om att sjukdomens svårighetsgrad ökar i yngre generationer. Det vill säga förvärras i senare generationer.

  #36020
  Avataralfons
  Deltagare

  Jag tolkar det som att vi ska undvika sötningsmedel så mycket som möjligt

  #36022
  AvatarGohper
  Deltagare

  Men det gäller inte bara sockret!
  Hur många gånger har man inte konstaterat att det borde vara dags för mat men man är inte alls hungrig.
  Plötsligt känner man lukten av mat och som ett brev på posten så börjar magen vråla.
  Full förberedelse för MAT mao! Reptilhjärnan i högform!

  #36023
  AvatarSmogz
  Deltagare

  Detta gör det ganska spännande för de som kanske är värst känsliga. Först äter dom en fet LCHF-måltid. Sen sätter dom sig i soffan och kikar på tv3. Vid första reklamen görs reklam för McDonalds, Coca-Cola och Alladin choklad. Juicerna rinner till, insulinhalten går upp och allt fett från måltiden lagras upp i kroppen…kul scenario.

  Säkert väldigt överdrivet, men ändå inte helt osannolikt. Detta kanske också visar på varför viktnedgång när man äter LCHF kan variera från person till person, vissa har inte så jämn insulinhalt även om dom äter vår kost.

  Jag undrar om dessa pryskosomatiska mekanismer över tid kan förändras efter att ha avprogrammerat kroppen från sockersug?

  #36021
  AvatarGohper
  Deltagare

  Tur att tv:n inte förmedlar lukterna!

  #36019
  AvatarAily
  Deltagare

  Spännande, det där med inlärningen också… Rent teoretiskt måste ju det även innebära att om man äter sötningsmedel varje dag, så borde hjärnan lära sig att inget händer med blodsockret? Sen är ju frågan om det är särskilt nyttigt… 😉

  #36018
  Avataragnetasch
  Deltagare

  När man sitter i TV-soffan o ser reklam för coka-cola o känner ”förinsulinet” porla får man trösta sig med att det hade varit tusen gånger värre om man rest sig o gått o hämtat en lightcola i kylen ;D
  Undrar om man någonsin kan bli avprogramerad från sötsuget. Det är ju något vi föds med, inte förvärvat som andra droger, sockret är ju så oerhört viktigt för hjärnan. Jag skulle tro att man får leva som en nykter alkoholist resten av livet o lika lite som alkoholisten ”unna” sig det minsta lilla av den gamla drogen.
  Fast det måste ju bli lättare med tiden, man hittar väl andra glädjeämnen än en sliskig chokladkaka 😉

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.