Totalt hel ny!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #586
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  ??? Hur gör man ? Nä men skämt och sido ska jag äta en frukost en lunch och en middag av valfri LCHF sort? Eller ska man äta en viss mängd mat totalt eller med mellan mål?
  Kan man blanda hejvilt med recepten?

  Prövade en bacon ägg frukost och vart helt såld! Kanske fett gillaren i mig som fick en kick men ett paket bacon i ugn och två ägg är det verkligen sant? Får inte hjärtat en chock? Ska man eller bör man kolla kolesterolvärden före eller efter ett tag?
  Min hjärna hoppar till när det äre ett paket bacon!! För bra för att va sant.

  #10078
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  😉 Är detta ett stillastående forum? Jag skulle bli så glad om jag fick lite info det är en djungel där ute om vad hur och när man ska lchf äta. Ska jag bara äta 3 mål mat om dagen? Eller ska man äta mellan mål?

  #10058
  AvatarKajsa73
  Deltagare

  Hejsan!
  Jag är ingen expert, men jag har förstått det som att om du håller dig till produkter med 5g kolhydrater/100g och äter dig mätt på fett i stället för pasta/potatis/ris (vitt mjöl och kolhydrater i största allmänhet) så kommer du att äta mindre men faktiskt hålla dig mättare än du någonsin gjort. Ät när du är hungrig och inte när du känner sug. Kan rekomendera Skaldemans bok ”GI-noll” Där får man en bra förståelse för hur LCHF fungerar. Fett funkar faktiskt, men utan kolhydrater. Själv mår jag förträffligt, medicinerar dagligen pga en ledsjukdom och har kunnat dra ner tabletterna till hälften….Men nu under helgerna, då det blivit lite för många kolisar känner jag genast hur kroppen reagerar negativt. Jag märker inte så mycket på vågen men desto mer på spegelbild och kläder… Ät proteiner och fett så kommer du att märka stor skillnad om ett tag. De första dagarna kan du må lite mysko, men det beror på att kroppen rensar ur glykogendepåerna i kroppen och går över till att ta sin energi från sk ketoner, det är de som gör att du bränner fett med hjälp av fett….Jag kan även rekomendera dig att Googla på LCHF, det finns hur mycket info och matrecept som helst!
  Lycka till!

  #10063
  Avatarkraftling
  Deltagare

  Hejsan! Vill du gå ner i vikt eller ej? Vill du det måste du hålla lite koll på kalorierna. Själv håller jag mig under 1200 kcal/dag och äter aldrig mer än 20 g kolhydrater, oftast under 15g. Av kcal låter jag ca.75% komma från fett. Jag registrerar min mat varje dag på Cal-control som jag hann ladda ner innan det försvann men det finns en annan sida nu som heter minmat.net tror jag som du kan använda i alla fall i början när du känner dig osäker. Lycka till!

  #10057
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Ska man eller bör man kolla kolesterolvärden före eller efter ett tag?

  Klart du ska kolla dina kolestrerolvärden om du är orolig för dom, vem skulle avråda dig från det? Det är DU som äter LCHF o det är DU som bestämmer över din kropp. Därför bestämmer du också hur mycket du ska äta. Tycker du det är lagom att äta tre mål om dagen är det ju inte nödvändigt att du trycker i dig mellanmål också. Känn efter, det finns inga bestämda regler.
  Får ditt hjärta en chock av att äta ett paket bacon känner du nog det ;D

  #10077
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  😉 Nja jag tänkte det därmed kolesterolet mest för att veta om det blir sämre eller bättre, men jag är ju inte sjuk eller läkare så det kan ju va svårt för mig att bara kanta upp till vårdcentralen ta upp deras tid och säga att jag vill göra ett test för jag ska LCHF:a 🙂

  Jo ”kraftling” är inte poängen att man inte ska hålla på att räkna? Jag tänkte om jag kör LHCF så är det ju en jäddra massa kcal även om jag inte äter så himmla mycket alltså normalt.
  Du vet som en gammal testare av allt specielt WW och liknande så är min hjärna ”sönder räknad” 🙂

  Är 174 och vägde in på 83 så lite har jag att ta av 🙂

  #10062
  Avatarkraftling
  Deltagare

  Hej igen”totalt helt ny”
  Jo det är ju sant att man inte vill hålla på och räkna (been there – done that) men kolhydraterna måste du kolla iaf. Själv började jag med att läsa Doktordahlqvist.se och sedan Hennes bok och Lars-erik Litsfeldts. Där får du bra grund för hur du ska äta. Massor med recept finns på LCHFrecept.com.

  #10061
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Hej.

  Om du vill undvika att räkna tycker jag att du ska följa Kajsas råd. Titta snabbt på innehållsförteckningen av varor du ska äta, är det under 5 kolhydrater/100g/dl el liknande så går det oftast bra att äta (undantaget kan vara mjölk som ju kan bli rätt mycket när du slår ihop det.. men vill du ha en liten skvätt mjölk i ditt kaffe/te borde det ju inte vara så farligt) ju mer du räknar dina kolhydrater och minskar på dem, desto snabbare sker ju viktnedgången. Jag räknar inte men har helt uteslutit pasta/potatis/ris/bröd (det finns många bra substitut) och minskar i vikt.. Att leva på bara 1200 kcal en längre tid kan ju kanske vara lite jobbigt eftersom kroppen behöver mer för att fungera normalt. Svältkost är INTE bra i längden (eller ens alls, de första kg är då bara vatten du tappar).
  Det finns många bra recept här som kan vara bra i början. Av vad jag har förstått så verkar tumregeln till middag vara kött med nån smarrig sås (MUMS!!!) och sallad/grönsaker till det.(inte särskilt svårt att leva efter… 😉
  Jag har också fått många frågor om kolestrolvärdet, vet inte hur allt fett påverkar kroppen. Men har för mig att ”riktigt” fett inte är så skadligt. väl? Börjar du känna dig dålig efter ett tag så ska du ju självklart gå till vårdcentralen och kolla upp det, annars borde det väl inte vara någon fara? Kroppen säger väl oftast till när den mår dåligt?
  Lycka till 🙂

  #10076
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  ::) Jo jag tänkte naturligtvis kolla kolhydrater och försöka ka lite koll på dom jag får väll komma hit och rådfråga vartefter funderingarna dyker upp.

  Men jag menar om jag ska kcal räkna fettig mat då är det ju ridå på en gång. Smör och grädde är ju mycket goda kalorier och många.

  Nu ska jag iväg och handla. Har haft främman så jag har inte kommit iväg ännu.

  #10060
  AvatarSusanna
  Deltagare

  Hej.

  Jag räknar då inte kalorier.. Har hållit på med det förut och går ju bara upp i vikt då känns det som.. (låhkaloriprodukter, träning osv.. ) de flesta råden om LCHF är ju MYCKET fett så strunta i kaloriräkningen ett tag du.. (Ett bra tips är att testa lågkolhydrat i 3-4 veckor och sen utvärdera. Funkar det så grattis, bara att fortsätta, är det inte till fullbelåtenhet är det kanske någon detalj som behöver ändras, tex att ta bort mejeriprodukter.) Det är lätt att stirra sig blind på alla fantastiska reslutat man läser här och inte tro att det funkar om du inte har gått ner flera kg efter en vecka. Kom ihåg att det går olika snabbt för alla!!
  Bacon, ägg, youghurt, keso, skinka, ost… Det finns många frukostalternativ

  #10075
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  ;D 😛 Oj vad gott! Har gjort eget musli med pysilum, solrosfrö, linfrö och valnötskärnor neutrala samma mängd av varje. Oj jag ljuger inte när jag tänkte ”I kväljes om i sko itta heijna” men det var gott!
  Tog cirka en dl youghurt 10% + 2 msk cremefraiche och cirka 1 dl musli mumma!

  Dom hära valnötterna var ju drömgoda och lite kolhydrater och så.

  Men är det 5-15 kolhydrat gram per dag man ska äta eller 5-15 (vad man nu väljerkolhydratgram per måltid eller per vad??

  #10074
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  En sak som jag tycker verkar positivt är att recepten ofta är ”rena” enkla matlaggnings recept. Inga konstiga tillsatta ingridienser utan rent kött oxch ja ren mat helt enkelt. Jag har ofta beklagat mig över alla dessa krånglia ingresdienser som finns i all sköns trensdiga maträtter.

  #10056
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Jag har också fått många frågor om kolestrolvärdet, vet inte hur allt fett påverkar kroppen. Men har för mig att ”riktigt” fett inte är så skadligt. väl? Börjar du känna dig dålig efter ett tag så ska du ju självklart gå till vårdcentralen och kolla upp det, annars borde det väl inte vara någon fara? Kroppen säger väl oftast till när den mår dåligt?

  Det spelar nog ingen större roll om man äter ”riktigt” eller ”oriktigt” fett. Efter all forskning tycker jag det låter som om det har ungefär samma inverkan på kroppen. Tyvärr är högt kolesterol inget man i god tid känner på sig att man har utan kroppens protest kommer rätt hastigt i form av en hjärtinfarkt. Men det är ju inte alla som har anlag för att få vare sig höga kolesterolvärden eller hjärtinfarkt så har man det inte i släkten kanske man kan strunta i att kolla upp blodfetterna.
  Det finns dom som inte går ner på att bara äta LCHF, dom måste räkna kalorier också. Så räknandet kommer man aldrig ifrån varken vad det gäller kolhydrater eller kalorier :-

  #10073
  AvatarLocmariachis
  Deltagare

  Ja mig veterligen så har jag inte anlag för det. Men som sagt man blir ju lite skrämd genom åren att man får fett runt hjärtat, fettet ligger och guppar i ådrorna etc etc!
  Men undra hur bra sockret är egentligen dessa frosserier i kolhydrataer etc om en par år kanske vi tänker ”så tokiga dom var med LCHF eller så smarta”.

  Men jag prövar funkar det så gör det det om nite så ja då får jag pröva en annan av alla vägar.

  Men jag tänkte inte räkna till en början i alla fall och inte stress väga mig har gjort det så ofta att min tanke verksamhet är ”skadad” efter alla kurer etc etc.

  agnetasch en fråga för du verkar ju ha lite koll hur har det gått för dig?

  #10049
  Avataratenga48
  Deltagare

  ”Jo ”kraftling” är inte poängen att man inte ska hålla på att räkna? Jag tänkte om jag kör LHCF så är det ju en jäddra massa kcal även om jag inte äter så himmla mycket alltså normalt.
  Du vet som en gammal testare av allt specielt WW och liknande så är min hjärna ”sönder räknad” :-)”

  Losmariachis: Likadant här, jag tycker det är det bästa av allt, jag behöver inte räkna eller väga. (Jag gör det i alla fall inte). Jag började med LCHF i mitten av juli, har gått ner 7,5 kg, och det känns så himla bra eftersom jag under hela tiden har ätit gott och med gott samvete. Nu för tiden äter jag två rejäla mål om dagen, frukost och middag, och lunchen blir som ett mellanmål. Jag klarar mig på det, vet också att för mycket mejeriprodukter stoppar upp viktminskningen, men detta är hur jag reagerar. Alla är vi ju olika. Det bästa är att prova sig fram och vara medveten om att det tar olika lång tid för alla att gå ner i vikt.
  Jag har aldrig kollat upp mig kolesterol förut, men nu gjorde jag det. Det var lite, lite för högt, men inget att oroa sig för sa sköterskan.
  Titta gärna i receptbanken här och googla på LCHF, det finns jättegoda recept. Jag som har varit ”mackoman” har hittat bra brödrecept. Lembas är jättegoda och LCHF-knäckebröd en höjdare. Bra att ta till om suget kommer eller när man har bråttom.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.