Traditionsbunden högtidsmat

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2978
  AvatarSoderbonan
  Deltagare

  Högtiderna under året vet jag inte hur jag ska göra med. Det är svårt att kasta av sig mattraditionerna som ibland t.o.m. har gått i arv i generationer. Ska prova med en godisfri påsk nu, undrar hur det kommer att kännas? Fastlagen utan semlor gick väl an, vårfrudagen utan våfflor var inte mycket kvar av. Ni som har hållit på i flera år, hur kändes det första gången? Som om man smet undan?

  #46467
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  lchf är perfekt till påsk… ägg lax majjo skinka lamm, ofta buffe… samma med jul… vårfrudagen gör man lchf våfflor och fastlagen lchf semlor=))

  #46468
  Avatarlousiie
  Deltagare

  För mig blir nog påsken osv ganska lätt. Jag bor ensam så jag kommer inte att köpa hem något godis osv, så enkelt är det med det. När jag bodde hemma hade vi alltid massa godis framme under påsken, då blir det svårare. Det är enbart påskafton som kommer innehålla massa godis å annan mat som inte är lchf-vänlig, och då kommer jag att stå emot. Kanske äter ngn prinskorv;)

  Men förstår att det absolut inte är lika enkelt för alla andra, ex. om man har någon sambo eller barn. Man skall ju inte missunna dom att äta allt det goda som hör påsken till!

  Men du, tänk hur skönt det känns om du klarar en hel påsk utan att äta mycket kolhydrater! Man behöver ju faktiskt inte äta massa socker för att få påskfira, finns massa bra saker som är lchf-vänliga! Ägghalvor med majonäs å räkor på, laxtårta, sill osv…

  #46477
  AvatarSoderbonan
  Deltagare

  Jo, påsken blir min lilla ”test-högtid”. Jag är inte så orolig för att inte klara det, snarare är jag rädd att det inte ska gå att få rätta högtidskänslan. Julen blir nog det svåra. Pepparkaksbaket och lussekattknådandet till Lucia, kolakoket, vörtbrödet… :-[
  Lika bra att fundera på nya traditioner redan nu.
  Nåja, om nyktra alkoholister klarar midsommar så ska det här väl också gå.

  #46466
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Nåja, om nyktra alkoholister klarar midsommar så ska det här väl också gå

  Hahaha, huvudet på spiken! 😀

  #46473
  AvatarMynlen
  Deltagare

  baka pepparkakor och sånt är väl inte svårt. Men att sen inte äta, det är nog det värsta. Men, jag tror man kan ta en liten smakbit ändå om man vill men då främst när man kommit på målvikten. Jag har aldrig varit mycket för påskfirande, och godis fick vi inte heller annars än chokladägg. Påsken är nog mindre högtidsfylld här i holland, ganska bra tycker jag haha. Så påsken blir nog inget svårt för min del. Kanske jag lagar någon sill, senapssill borde gå ju. Litet mindre söt än vad jag är van vid men det vänjer man sig nog vid.

  #46476
  AvatarSoderbonan
  Deltagare

  Och jag som var legendarisk i släkten för mina hemlagade julkonfektkorgar. Suck.
  Kanske man ska lära sig göra korv? Egen ost är nog lite över min förmåga. ;D

  #46472
  AvatarMynlen
  Deltagare

  men du kan ju fortsätta med korgarna. Bara inte äta upp dom själva… Fast jag tror jag vet hur svårt det är att inte smaka haha.

  Å andra sidan, jag är pepparkakebakaren och vörtbrödsbakaren och sillinläggaren och janssonslagaren, så något får jag väl laga till julen…

  #46475
  AvatarSoderbonan
  Deltagare

  Ja, man kanske kan fortsätta göra konfekt ändå. Fast det känns nästan lite fel, nu när jag förstått (Jag har skådat ljuset! ;)) att såna sockerbomber inte är bra för mottagarna heller.

  #46471
  AvatarMynlen
  Deltagare

  DET har du helt rätt i men glöm inte att socker och godis och mjöl osv är så förankrad i vår kultur. Man kan bara bli frälst om man själv är övertygat om att det är så dåligt. Och dina egna gjorda godisar är klart bättre än köpesakerna. Så länge folk självmant inte slutar med socker kan du hellre förse dom med ”nyttigare” socker än med förmaningar som gör att dom blir irriterad på dig.

  En av orsakerna med min övervikt är just för att för många tjatade på mig att inte äta godis osv. Just DÅ blev jag trött på tjatet och började smygäta. Hos min farmor, som aldrig tjatade men ibland gav mig en hembakad kaka eller så om JAG ville, var jag aldrig så sockersugen.

  (har just laddat ner en bok som heter sockerdöden. Kanske jag ändrar min mening efter den boken?? 🙂 nä det är ingen faktabok)

  #46470
  AvatarGohper
  Deltagare

  Å andra sidan kan ju när dessa högtider infaller vara dags för en liten kh-chock… .

  Det beror kanske hur grön man är på lchf och beroende hur man är reagerar. Nu räknar jag bara påsk, midsommar och jul som högtid. Och då bara aftnarna.
  De infaller ju inte så många gånger om året, så med lite justering så tror jag inte att det har så stor inverkan med den traditionella maten.
  Man kan ju undvika de största söthögarna med kh (godiset) och äta på lchf-vis (hungrig->mätt) och inte frossa.

  #46469
  Avataralfons
  Deltagare

  Det är ju inte det du äter mellan jul och nyår som gör dig tjock utan det mellan nyår och jul

  #46474
  AvatarSkold29
  Deltagare
  Quote:
  Det är ju inte det du äter mellan jul och nyår som gör dig tjock utan det mellan nyår och jul

  HAHAHA så sant så sant

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.