Underlätta för experterna

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3718
  AvatarDavild
  Deltagare

  Jag läser ofta inlägg av människor som är missnöjda med sin utveckling när det gäller LCHF. Och (ca) åtta gånger av tio ber de experterna om hjälp. De vanligaste är att de blir uppmanade att redovisa sina dagliga matvanor, men väldigt sällan inkluderar de sin vikt och längd. Vilket jag personligen skulle tro spelar väldigt stor roll.

  Exempelvis. Om en person uttrycker missnöje över att hon/ han ”endast” gått ner 5 kg på ett halvår, så är väl det ”normal” framgång för en person som är ~170 lång och väger 70 kilo? I alla fall i jämförelse med en person som kanske väger +120kg.

  Eller är det helt enkelt en oförskämd fråga att ställa någon, trots att det är ett forum? Eller är det bara orelevant? Jag bygger det här mest på att i början när jag läste om folks viktnedgång så kunde jag läsa om folk som gått ner 20-30 kilo på 7-8 månader, och folk som gått ner 3kg och stannat på en platå som varat i flera, flera månader. Vilket var lite oroväckande eftersom att jag utgick från att alla var lika överviktiga som jag. Vilket inte stämmer.

  Hur som helst, vad tycker ni experter? Eller alla ni som är kunniga och hjälpsamma när det gäller att utvärdera folks LCHF-planering; bör fler människor inkludera sin vikt och längd ifall de har frågor om varför saker och ting inte blev som planerat?

  #56908
  Avatarstpe006
  Deltagare

  Det är väl upp till var och en vad man vill dela med sig av, men jag förstår din tanke och kan hålla med om att det är skillnad om man har mycket eller lite vikt att gå ner. Matvanorna ger dock ganska snabbt en bild av om det handlar om misstag, slarv eller fusk.

  Jag vill dock trycka på att vi alla är olika och har olika förutsättningar. Även om två personer har samma fysiska förutsättnigar och äter detsamma betyder det inte nödvändigtvis att man måste nå samma resultat. Främsta orsaken till både viktuppgång och negång är, som jag ser det, hormonell, och hormonerna i kroppen påverkas av såväl fysiska, psykologiska och kemiska orsaker. Detta betyder att resultatet kan påverkas av t.ex. fysisk hälsa, psykisk hälsa, mediciner och annat som påverkar hormonerna. Detta borde ju isåfall också redogöras för om man ska få en rättvis bild. Men det är kanske inte alla som vill skylta med vilka mediciner man äter eller hur man mår psykiskt.

  Dessutom är min erfarenhet att man kan stå still i vikt men ändå fortsätta att bli smalare på LCHF-kost. Vågen kan därför vara bedräglig och lömsk och passar därför inte för alla som indikator på resultat.

  #56903
  Avatartoru
  Deltagare

  Kan till viss del hålla med (med risk för att återigen bli kallad manisk eller elitistisk (eller vad det nu var…)). Jag tycker dock att det gå lite i vågor vad som frågas men generellt läser folk lite för lite av befintliga trådar innan man ställer sina frågor. Vissa funderingar finns flera trådar per sida om och jag personligen orkar inte svara i alla trådar…

  Jag vet iofs inte om jag tycker att längd och vikt är superintressant i första läget. Det är viktigare vad folk äter och mer än ofta så är man lite ”slirig” med sitt ätande. Dvs man äter mycket mer kolhydrater än man tror och det hjälper ju ingen att få igång fettbrasan.

  Sen har jag skrivit tidigare att det ibland blir lite märkligt när det dyker upp frågor från personer som vill tappa 3-5 kg trots att inlägget ofta börjar med ”jag är egentligen inte överviktigt, men…”. Nu finns det dock en eller ett par trådar med inriktning just mot de som inte ”behöver” gå ner så mycket och det är ju jättebra!

  Men som sagt, mitt bästa råd för att få svar på sina frågor och funderingar är att först läsa igenom lite trådar innan man själv frågar. Ganska oft finns svaret där någonstans. Andra rådet är att skriva tydliga ämnesrubriker… Är det för otydligt kan det hända att man (i alla fall jag) missar intressanta frågeställningar.

  #56907
  Avatarstpe006
  Deltagare
  Quote:
  Andra rådet är att skriva tydliga ämnesrubriker… Är det för otydligt kan det hända att man (i alla fall jag) missar intressanta frågeställningar.

  Håller med till fullo.

  #56909
  AvatarDavild
  Deltagare
  Quote:
  Det är viktigare vad folk äter och mer än ofta så är man lite ”slirig” med sitt ätande. Dvs man äter mycket mer kolhydrater än man tror och det hjälper ju ingen att få igång fettbrasan.

  Absolut, inget tvivel där! Men jag syftar specifikt på de trådar där författaren detaljerat har gått igenom deras dagliga matvanor och ändå inte lyckats komma till en förklaring. Jag kan känna sympati för deras frustration när det inte finns ett svar. Inte för att jag har hamnat på en platå ännu (ta i trä). Så det vore ju synd och skam om författaren i fråga har läst på om kolhydrater, socker och stärkelser, men inte har en rimlig uppfattning om kroppens ”trivselvikt”.

  För att gå vidare på vad stpe006 sa, så kan jag hålla med. Kanske onödigt att förväntas lista upp all intim och personlig info, när det mycket väl kan visa sig att personen i fråga trodde att ris var harmlöst. Men samtidigt, efter man etablerat att kosten är som sig bör, kanske man borde gå in på längd och vikt. Och om det inte är något irreguljärt där så kanske det är dags att forska lite om hormoner och ev. mediciner.

  Det kan hända att jag är cynisk, men jag tror ändå att majoriteten människor har ett skevt kroppsideal.

  #56906
  AvatarGohper
  Deltagare

  Jag har i någon tråd oxå efterlyst vikt och längd. Ålder är även bra. Dock är ålder tillsammans med de individuella variationerna i ämnesomsättningen relativt små när det gäller friska personer.

  Är det utebliven viktnedgång eller tom uppgång och maten är korrekt E% F/P/K, så äter troligen för mycket mat. Orsaken kan vara problem med vad är mätt och vad är hungrig.

  Jo, söka och läsa gamla trådar….

  #56904
  AvatarFranke
  Deltagare

  Kanske göra en ”sticky” tråd i nybörjarforumet? Nåt i stel ”problem med viktnedgång? Läs här!”, iom att nästan alla de trådarna ser likadana ut och de får samma tips varje gång.

  #56902
  AvatarAnonym
  Gäst

  Jag tycker ni alla här har väldigt bra reflektioner och tycker inte alls det är varken cyniskt eller irrellevant med just kroppslängden och att våga ta upp ”skev kroppsuppfattning”

  Man måste våga nämna det som kallas för ”fysiska lagar” det biokemiska går inte och står ensamt utan at själva materian kroppen med sin mekanik ju kräver ren rörelseeniergi så att flytta 1.70 måste ju kräva mer än att flytta 1.50?
  Annars kanske inte ena foten hänger med…
  ((För mig är det iaf större ansträngning att förflytta en liter mjölk, särskilt om min arm är kortare än kompisens arm som kanske når hela vägen in och upp i kylskåpet fram utan att behöva sträcka de sista centimetrarna så jag föreställer mig att jag inte hade haft problem med rörelseenergin om jag var en person på 1,90 eller 1,83))

  Jag tror inte man ska ställa metabolismen/kemin MOT det fysiska, framförallt inte förringa de fysiska lagarna som bl.a säger att 1.70 längd är MER än 1.50
  Kan inte se cynismen i faktum, för en person på 1,50 är lungorna betydligt mer pressade/belastade om denne väger 80 kilo än vad det är för den som är 1,80 lång med samma vikt, det krävs liksom volym för att orka gå

  #56901
  AvatarAnonym
  Gäst

  Hunger är mer mentalt psykologiskt betingat nuförtiden, långt ifrån alltid att det är metaboliskt styrt – så att vi motionerar så mycket nu är inte för att det egentligen är toppen att ge sig hemifrån efter långa arbetsdagar och därtill lämna familjelycka och någorlunda lite harmoni och avkoppling med helt normal samvaro och socialt utbyte… det är mer en försvarsåtgärd och plikt tycks det som, för mig känns det militäriskt MEN är ju väldigt individuellt vad för filosofi man känner..

  jag målar hellre 😛 bränner en del kalorier även med finmotorik plus att hjärnan får sig en omgång 😛
  och i sådant här kvittar det om man är 1,50 eller 1,80.. men vid viktnedgång och träning är det baske mig matematik dag ut o dag in, kan vara det som får många att ledsna och nästan fastna i det avancerade – för de flesta är nu inga matematiker… långt ifrån
  Vi är ju bara flockdjur som vill duga

  #56905
  AvatarGohper
  Deltagare
  Quote:
  men vid viktnedgång och träning är det baske mig matematik dag ut o dag in, kan vara det som får många att ledsna och nästan fastna i det avancerade – för de flesta är nu inga matematiker… långt ifrån
  Vi är ju bara flockdjur som vill duga

  Även om man gillar att räkna så kan det bli tråkigt i längden, men kan vara bra ibland.
  Det är lättare att räkna med ”ät när du är hungrig tills du är ohungrig”. Man måste lära sig vad som är vad, oavsett lchf eller inte.

  #56900
  AvatarAnonym
  Gäst

  instämmer helt! klockrent argument

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.