Utlands LCHF-are

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 113 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2100
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Hej,

  jag har nu hållit på med LCHF i öh, 3-4 dagar, det blev litet struligt i början eftersom jag hade litet mycket emotionella saker att hålla reda på. Min 18 åriga dotter har flygit till USA för 11 månader idag, ska gå praktik där. Dagarna innan var rätt så häftiga och på söndag hade vi fest (som jag ordnat) med alla kh saker jag köpt innan jag visste så noga hur det fungerade med lchf.
  Iallafall, idag blev min kostintag så här:

  2 ägg mosad med smör. Att det inte blev mer berodde på den tidiga timmen och att vi skulle iväg för att hinna med tåget till flygplatsen.
  Där var det kanska emotionellt som ni kan förstå.
  Lunch hade jag lovat min yngsta dotter på 10 att gå till MacDonalds så där blev det en quarterpounder, och en side salad , jag åt bara köttet och osten och gurkan. (tyvärr litet ketchup på)
  Sen drog det iväg till ridlektionen (annars hade jag lagat något själv hemma) och när vi kom hem var jag ganska hungrig, då tog jag en bit brieost och några nötter.
  Kvällsmat blev stekt kycklingfile med broccoli och gröna bönor med smör på och litet vårlök. Plus citronsåsen från recepten. Jättegott!

  Jag kommer nog att ha en del problem med att översätta LCHF till holländska vanor, eftersom det är vanligt man äter bröd till lunch. Och när jag (och sambon) jobbar var det vanligt vi hade med oss mackor. Vi måste hitta något som passar oss i matlåda utan att ”utmärka” oss för mycket typ. Inte för att det gör så mycket men jag känner inte för att måste förklara lchf ÄN här i holland. HF tror det flesta nog är det värsta som man kan göra. Så innan jag har bevis på en smalare kropp (är överviktig så det kommer nog att ske) orkar jag inte förklara och med blickarna att jag är helknäpp när jag tar ett rejält lager smör eller så.

  Jag dricker ganska mycket te. Örte och rooibos vill säga, svart te klarar jag inte av så bra i längden. Spicy rooibos är en rooibos med kanel, nypon, ingefära, kardemumma, nejlika och svartpeppar, jag älskar den. Är såna drycker ”dåliga” för LCHF? Mest vatten juh!
  Även Pitta te med Kardemumma, liquorice (lakrits men det är alltså ett träslag med lakritssmak typ, vad heter det hos er??) ingefära, torkade rosblad, kanel.
  Och så vatten förstås.

  Förresten, jag bor i holland där jag är född och uppvuxen men min mamma är svensk.

  #33010
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Hej, välkommen och lycka till=)) Baka opsies (finns recept i brödtråden) och gör mackor. Köp cocosfett att lägga i varma drycker… kul när du sen kan sprida LCHF;)

  #33072
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Tack!

  vad är skillnaden mellan vanliga kokosfettet och den ”rätta” som jag läst här och där om? så jag kan försöka hitta något liknande här i NL…
  Håller OOpsies sig goda tills nästa dag och hur fungerar det med pålägg på några timmar?

  Fiber Husk (med svensk text) hittade jag i naturlivs vi har här (där jag köper mina teer) och även mandelmjöl så här ska bakas kommande helg!
  Oopsies ska jag säkert prova!

  #33009
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Håller nog bättre än bröd skulle jag tro… Bör dock inte ligga i plastpåse… ekologiskt cocosfett är att föredra… fråga på naturlivs…

  #33011
  Avatarlousiie
  Deltagare

  Spännande! Har alltid funderat på hur utbrett det är i världen med lchf egentligen. Eller var det hon kostdoktorn som ”kom på” lchf? Skönt att du hittade mandelmjöl och fiberhusk, det underlättar en hel del när man ska baka…

  Hoppas allt går bra för dig och sambon!

  #33071
  AvatarMynlen
  Deltagare

  inte så värst utbredd. På hollänska sidor har jag inte hittat något alls, men en del engelska (amerikanska) sidor finns. Jag letade dom pga att jag ville förklara för sambon som inte kan svenska. Alla dom sidorna babblar på om ”svenska matundret” typ.
  Men vad jag förstått är det flesta mycket nöjda.

  #33008
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Ja, har jag förstått det rätt är sverige först och störst;)

  #33070
  AvatarMynlen
  Deltagare

  men varför då Low Carb High Fat? eller är det egentligen Lågt Colhydrat Högt Fet? 🙂

  Sverige är mycket bra och störst i många avseenden. Men inte alla 🙂

  #32970
  Avataragnetasch
  Deltagare

  LCHF är nog störst o bäst i Sverige men bara p.g.a att det är en svensk (trots namnet) variant av lågkolhydratkost. Lågkolhydratkost med mer eller mindre fett har funnits i alla tider så det är ingen nyhet.

  Mynlen; du får ”gömma” fettet om du tycker andra tittar snett på dig. Köp så feta ostar du kan (DET har ni väl) man kan ju inte se på osten vilken fetthalt den har. Använd kycklingdelar typ lår o klubbor i stället för den magra kycklingfiéen. Rullar du in kycklingfilé i bacon syns ju fettet jättemycket. Stekta kycklingdelar är dessutom bra att ha i frysen om man kommer hem o är hungrig; fett o protein mättar! Feta fiskar? Äter man inte mycket ål i Holland? Har ni några feta, kolhydratlåga korvar, pastejer eller annat spännande? Jag avundas dig! Tänk att få ut o botanisera i ett annat lands livsmedelsbutiker 😀

  Teerna är det väl ingen fara med så länge inget socker är tillsatt.

  PS Ni har väl Lidl i Holland? Där finns det kh-låga korvar.

  #33069
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Tack Agnetasch. Ost har vi och feta oster också, så det blir inget problem. Feta kycklingdelarna är en bra ide!.
  Ål äts här i NL men jag äter det bara väldigt sällan det är nämligen väldigt dyrt och dom håller på att dö ut PLUS att dom har för höga värden med gifter. Det är mycket smala ålar, inte som dom tjocka svenska härligheterna vi hade när vi semestrade i Blekinge förr.

  vi har Lidl, men det är ganska olikt sortiment ibland. Vilken ölkorv är det som är ok? vi har tre sorter gul, grön och röd förpackning.

  har litet frågor sen jag nyss hållit på med att surfa runt:
  vad är cf? (skulle vara ist för yoghurt)

  hm nu glömt den andra frågan men den tar jag väl senare då! Måste lära mig att planera om vecko menyn PLUS planera och laga matlådor… Det är inte det enklaste!

  #32969
  Avataragnetasch
  Deltagare

  Mmm, rödvinsbräserad ål! Inkokt ål! Jag älskar ål Här finns odlad ål, men jag vet inte hur mycket bättre det är ur miljösynpunkt.
  Jag köper inte ölkorv på Lidl, jag äter liksom aldrig snacks. Men dom har tjock grillkorv med 1g kh/100g Det är nog Dulano som gör den o jag har hittat den på Lidl i Sverige, Tyskland o Grekland. Krakauer, kycklingkorv o frankfurter finns också.

  CF är en förkortning av creme fraiche för folk med stavningssvårigheter 😉 Creme fraiche (typ syrad gräddprodukt) har en fetthalt på 34% o används oftast i matlagning eftersom den är kokbar. God kall i kletiga röror o sallader o som salladssås. Går att äta som yoghurt också, med kanel på är det riktigt gott.

  Laga dubbelt så mycket mat till middagarna o ta med hälften till lunchen dagen efter. Skulle det funka? Här hemma gör vi så men vi har inga uppvärmningssvårigheter heller.

  #33068
  AvatarMynlen
  Deltagare

  både jag och sambon kan inte värma mat på jobbet. Men vissa saker blir nog goda kalla också, man kan ju göra en ”tortilla” med mycket kött och sånt i.
  Att laga dubbelt tänker jag göra men det måste komma i mitt system. Även laga diverse lunchsaker i helgen.

  CF, creme fraiche.. ::) självklart! Här är den 30%. (den från Lidl iallafall). Ska handla i eftermiddag och springa runt och kolla alla korvar och sånt!

  Nu minns jag andra frågan, den handlade om Ketos

  får alla den där ketosandedräkten? och håller man den jämt eller bara när fettet bränns? smakas det något i munnen också eller är det mest andedräkten?

  Jag har sista dagarna typ ”hjärtklappning” i halsgropen, hjärtat själv slår i fast och lugn takt men det käns som om det inte stämmer. Är det kroppen som ställer om sig eller har ingen haft samma? För då kanske det är något helt annat.

  Nu äta två ”äggostbröd” som jag hittade i en tråd här. Med pålägg såklart. Konstig konsistens iallafall 🙂

  #33022
  AvatarSaris
  Deltagare

  Jag har inte fått den där andedräkten asså. Så förhoppningsvis får inte alla det, annars har jag gjort helt fel i snart 4v.

  #33019
  AvatarMIXA
  Deltagare

  Välkommen, det blir intressant att höra hur det går att leva med lchf i Holland! 🙂

  #33067
  AvatarMynlen
  Deltagare
  Quote:
  Välkommen, det blir intressant att höra hur det går att leva med lchf i Holland! 🙂

  Än så länge mår jag ;D

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 113 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.