Vad är egentligen skillnaden mellan GI (kickstartfasen) och LCHF?

Diskussionsforum för LCHF-kost Diskussionsforum för LCHF-kost LCHF Nybörjare Vad är egentligen skillnaden mellan GI (kickstartfasen) och LCHF?

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2285
  Avatarchalle
  Deltagare

  Jag är nykomling i detta forum och har funderingar över vad som egentlligen är skillnaden mellan GI och LCHF? Jag har sökt i forumet, men inte kunnat hitta en bra ”jämförelse” mellan de båda metoderna. Är det någon som kan detta ämne och skulle vilja hjälpa mig så blir jag glad ;D.
  Om jag jämför de båda metoderna så är de, i mitt tycke, ganska snarlika. Åtminstone GI's kickstart-fas verkar inte skilja sig nämnvärt från LCHF. Vad är det jag missar och varför är LCHF bättre? Jag har haft halvsvårt att få en effektiv viktnedgång med GI och därför tröttnat på enformigheten vid tidigare försök och är rädd för att hamna i samma onda cirkel igen. Jag har ingen jättestor övervikt (ca 16 kg), vilket kanske kan vara en orsak till att jag inte nått ett tillfredställande resultat (läs snabbt resultat…) tidigare. Vad bör jag tänka på vid en eventuell övergång till LCHF?

  Tack!!

  #36666
  AvatarCecilia
  Deltagare

  Hejsan 🙂 🙂

  Enligt läkaren Andreas Eenfeldt liknar GI och LCHF varandra, men LCHF är en tuffare variant. Vid GI minskar man främst på de värsta kolhydraterna, som socker och vitt mjöl. Vid LCHF minskar man rejält på alla kolhydrater. Vid GI äter man mer långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter. Vid LCHF äter man sig istället mätt på i första hand kött, fisk, ägg, smör och grönsaker.
  Fördelen med GI är att det är mer tillåtande om man gillar bröd och pasta, samt att man slipper omställningsbesvär som trötthet och huvudvärk första dagarna.
  Fördelen med LCHF är att det ger effektivare viktnedgång, ännu stabilare blodsocker och minskat sötsug 🙂

  Hoppas det var svar på din fråga 🙂 🙂 😀

  Med vänlighet /Cecilia

  #36668
  Avatarchalle
  Deltagare

  Tack för svaret.

  Hur är det med mjölkprodukter? Jag har sett varierande åsikter i forumet, och det verkar som att många utesluter grädde, creme fraiche etc. och istället äter cocosfett för att få i sig tillräckligt. Det låter inte supersmaskigt med cocosfett i kaffet :D…

  #36661
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Smakar ingenting… mejeriprodukter verkar påverka oss väldigt olika=))

  #36662
  Avatarkejsarinna
  Deltagare

  Hej!
  Är oxå en föredetta GI-inspirerad ätare. Jag hade knappt någon övervikt alls (BMI:t var på 26) och har precis gått ned till under 25. Jag hade mest problem med att jag inte var mätt, så det var därför jag gick över till GI. Slutade med det, av olika anledningar, och ville sedan hitta något ”bättre”, för jag var inte heller helt nöjd med GI. Tycker det är svårt, lite krångligt och… inte alltid så gott.

  Med LCHF tog det mig ca 2 veckor, sedan vet jag vad jag ska handla i mataffären. Mycket grädde och ägg trillar ned i min kundkorg! Största skillnaden, som jag upplever det, är väl fettet. Med GI äter du långsamma kolhydrater, men kolhydrater är fortfarande kroppens drivmedel. Med LCHF är det fett. Och man mår så mycket bättre av det! Jag slutade ha uppblåst mage, jag sover bättre och efter omställningsproblemen (lite huvudvärk, lite trötthet och drack en massa vatten) så kommer jag aldrig byta tillbaka. Jag behöver inte längre tänka på att ha med mig mellis överallt, för jag är inte hungrig. Jag äter mindre portioner, för av fett blir man mätt fortare och jag upplever att min kropp är mycket roligare att leva med.

  Läs på, kolla kostdoktorn.se för tips, läs här på forumet. Här finns allt ifrån folk med stora viktproblem som kör stenhårt och provar att 0:a (inga kolhydrater alls) till folk som mig som mer försöker äta detta som en del i mitt liv; jag vet vad som är bra/dåligt för mig nu, men är inte i behov av en massiv viktnedgång. Och så prova! Prova i säg 2 veckor, mät och väg dig innan du börjar och se hur det har gått. Läs folks matdagböcker här på forumet och de tips de får, dels kan du hitta goda recept men du finner oxå tips på vad du kanske trodde inte innehöll kolhydrater, men som faktiskt gör det.

  Sis men inte minst: välkommen!

  #36665
  AvatarCecilia
  Deltagare
  Quote:
  Tack för svaret.

  Hur är det med mjölkprodukter? Jag har sett varierande åsikter i forumet, och det verkar som att många utesluter grädde, creme fraiche etc. och istället äter cocosfett för att få i sig tillräckligt. Det låter inte supersmaskigt med cocosfett i kaffet :D…

  Hejsan 🙂 Som mctrollet säger så påverkar mejeriprodukter oss alla mycket olika.
  Om jag tex äter för mycket ost, grädde så stannar min viktminskning upp eller så går jag tom upp i vikt
  -så personligen får jag vara ”lite” försiktig (detta för att jag gärna överkonsumerar dessa varor).
  Däremot lassar jag glatt i mig kött och fett 😉

  #36664
  AvatarMynlen
  Deltagare

  jag var som du mycket skeptiskt till kokosfett i varm dryck. Jag dricker inte kaffe, däremot te. Men det är inte kokosfettet du köper i vanliga livs som du ska ha i kaffet eller teet men kokosfett från specialaffär. (hjälp, kommer inte på namnen till affärerna! det får någon annan berätta) Det smakar verkligen inte, det käns litet i början i munnen men det är ingen otäckt känsla (som med margarin). Jag tycker nu t.o.m. att teet med fettet är godare 🙂 på köpet får du minska på läppfettningsmedel eftersom dina läppar redan nuddar vid kokosfettet så mycket 🙂

  #36667
  Avatarchalle
  Deltagare

  Tack för alla tips, jag provade kokosfett i kaffet igår kväll och jag blev förvånad över hur rätt ni hade ;). Det smakade faktiskt inte så mycket. Ska prova att få tag på annat kokosfet (hälsokosten?).

  #36659
  AvatarAnonym
  Gäst
  Quote:
  Men det är inte kokosfettet du köper i vanliga livs som du ska ha i kaffet eller teet men kokosfett från specialaffär. (hjälp, kommer inte på namnen till affärerna! det får någon annan berätta)

  Jaa, någon annan som vet får jättegärna berätta! Jag är nämligen på jakt efter det. 🙂

  #36663
  AvatarMynlen
  Deltagare

  NU kom jag på det. Hälsokostaffär :))

  #36660
  Avatarmctrollet
  Deltagare

  Rätt;)

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.