Vad är fakta?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2954
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Hej! Jag har hållit på med LCHF i ett par veckor nu, hängt på forum, googlat mig halvt medvetslös osv. En sak som jag reflekterat över är att det ibland är svårt att veta vilka av alla kunskaper som man stöter på som är vetenskapligt grundade, vilka som är erfarenhetsbaserade och vilka som egentligen inte är underbyggda av något alls men som ”blivit” kunskap eftersom det är info som man stöter på så ofta i LCHF-sammanhang att man till sist accepterar dem som ”sanning”.

  Det är absolut ingen kritik mot LCHF:are i allmänhet utan det brukar ju utvecklas normer, värderingar och sanningar inom alla grupper efter hand. Jag är med på ett scrapbookingforum där det tex. är lätt hänt att ”alla” lotsas in i att tycka att ett visst lim är bäst, att man inte ska handla från en viss butik, att vissa dekorationer är fula/otrendiga, osv. Man reflekterar knappt till slut över varför man tycker så, det bara är så. 🙂

  Jag försöker bli klok på det här med sötningsmedel, tex. Jag är ingen kostexpert men har grävt i databaserna Medline och Cinahl de senaste dagarna. De forskningsrapporter jag finner om Aspartam och Acesulfam-K (finns i lightläsk) tycks alla peka på att dessa inte triggar någon insulinproduktion. Ändå läser jag på många ställen, forum etc. att dessa visst påverkar insulinet. Jag tycker det är jätteintressant med påståendet att vissas insulinproduktion faktiskt påverkas ändå av dessa sötningsmedel, och att vissa kan vara så känsliga att rentav förväntningen att man snart ska få äta/dricka något som smakar sött kan trigga igång insulinproduktion hos vissa! Jag är nyfiken på om detta underbyggs av forskning, för det hade varit intressant att läsa om det.

  Vad säger ni, vet ni något om det? Jag är som sagt bara nyfiken, är inte ute efter att ”sätta dit” någon eller nedvärdera någons erfarenheter. Är i nybörjarstadiet med LCHF själv och vill bara veta vad som gäller liksom. 🙂

  #45845
  AvatarMynlen
  Deltagare

  Om du kan engelska, kolla då under näringsfysiologi och medicin. Någon här hade en kompis eller något sånt som är mycket insatt och det kom interessanta svar.

  http://www.lchf-forum.se/index.php?topic=2825.0

  sen är det ju så att även om ”vetenskapen” inte alltid hittar bevis så kan det vara för individen så. Det är kanske inte så att medled själv ger insulinutsöndringar MEN om man är mycket känslig för sötningsmedel kan kroppen förvänta sig vissa saker och hjärnan sätter kroppen ett spratt och den utsöndrar insulin ändå. alla är vi olika, vad gäller för den enas kropp behöver inte vara så för den andras. Annars hade alla männsikor varit överviktiga pga alla kh folk äter. Men så är det inte det är olika för olika människor!

  #45842
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag kör på egen erfarenhet framför vetenskap när det gäller mathållningen och LCHF. De enda sockerersättningarna jag får i mig är en och annan Cola Zero och senaste veckan halstabletter… Annars håller jag mig borta men det är mer för att jag aldrig är sugen på sötsaker än att jag tror det förstör för mig…

  #45844
  AvatarLillnettan
  Deltagare

  Tack för er input! :-*

  #45843
  AvatarFranke
  Deltagare

  Det mesta som skrivs här är precis som du säger sällan vetenskapligt grundat (det finns trotsallt inte så många undersökningar än som säger bu eller bä), så det är gott att ta det med en nypa salt.

  Förövrigt har jag sett undersökningar som visar att iallafall vissa (aspartam) sötningsmedel inte påverkar insulinutsöndringen mer än försumbart. Däremot är det praxis inom LCHF att inte äta kemikalier, och det tror jag är positivt i vilket fall :).

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.