Vad är ok att äta…och hur tacklar man omgivningen?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4611
  scrapparlotta
  Deltagare

  Är ju helt ny på detta så jag undrar lite vad som är ok att äta…..

  gul lök och vitlök…är det ok? Vitlök innehåller väl mycket kolhydrater?
  Tacos? Inte bra va?
  Köttbullar och hamburgare….har man väl ströbröd eller mjöl i?
  Göra sås som måste redas…..vad använder ni då?

  Sen en helt annan fråga…….på jobbet, jag VET att alla (i alla fall i min grupp) typ är helt emot denna metod. Har varit nån som har testat den där och dom nästan idiotförklarar denna människa. Jag har inte berättat för dom än att jag har börjat med lchf (började nu i helgen) så nu kommer dom ju få reda på detta imorgon. Hur ska jag tackla deras snack om att det är helt idiotiskt? Tycker det är jättejobbigt att stå och förklara sig och försvara sig så….

  #70070

  Jag äter både vitlök och gullök i måttliga mängder ( dvs aldrig mer än en matsked)

  Tacos äter jag en gång i veckan och använder då egen kryddblandning ( googla bara på lchftaco) med grönsaker, ost och creame fraice.

  Köttbullar gör jag med har ägg som bindemedel, likaså vid hamburgare.

  Redning av sås går att göra med ägggula och fibrex( tror jag) Jag använder ägggula.

  Säg att det bara är ditt val och skit i alla andra?

  #70068
  Ami
  Deltagare

  Du kanske förstår att tacoskalen inte är LCHF?
  Majs finns i väldigt många sammanhang, så se upp.
  Jag äter också lök o vitlök i små mängder, purjolök gillar jag med.
  Det funkar rätt bra att inte säga så mkt om kosten, när man inte måste. Alla är upptagna av att vräka i sig sin egen mat och intresserar sig ofta ganska lite för hur man gör om man inte talar om det.
  Jag kör med att jag blir så kass i magen av potatis, ris o pasta. Om jag blir tvungen att avböja trugare tex. Som vuxen gör man som man vill.

  #70073
  poppiloppan
  Deltagare

  Jag sa ingenting på mitt jobb till att börja med, och det var inte många som frågade heller. Jag hade eget bröd när vi hade gemensam frukost och de flesta trodde nog att jag var allergisk. Däremot kom min chef och hajade till när hon kollade min tallrik. Hon funderade nämligen på hur hon själv ska tackla sin överflödskilon och hade väl spanarläget på. När jag berättade hade jag alltså kört lchf i två månader och det var snarare nyfikna och lite imponerade kollegor som konstaterade att der verkar funka bra eftersom jag krymper och känner mig piggare än förut. Först sa jag att jag drar in på kolhydraterna, men när de ville veta mer berättade jag lite om grunderna i lchf.

  Så mitt tips – säg inget alls, frågar nån som berätta om du vill. Det är ditt liv och ditt beslut.

  #70067
  scrapparlotta
  Deltagare

  Jag jobbar på ett jobb där vi är indelade i olika grupper och grupperna sitter på sina ställen och äter. Så vi är 4 st, 5 med mig som äter vid vårat bord. Att jag är alergisk….det vet dom att jag inte är. Vi har jobbat många år ihop. Dom vet att jag vill gå ner i vikt och dom kommer reagera direkt när jag tar upp min lilla burk med ägg som jag tänkte äta imorgon.

  Sen det klart att jag är vuxen och gör som jag vill…..men jag tycker i alla fall det är jobbigt när dom talar om hur dumt detta är.

  #70072
  poppiloppan
  Deltagare
  Quote:
  Jag jobbar på ett jobb där vi är indelade i olika grupper och grupperna sitter på sina ställen och äter. Så vi är 4 st, 5 med mig som äter vid vårat bord. Att jag är alergisk….det vet dom att jag inte är. Vi har jobbat många år ihop. Dom vet att jag vill gå ner i vikt och dom kommer reagera direkt när jag tar upp min lilla burk med ägg som jag tänkte äta imorgon.

  Sen det klart att jag är vuxen och gör som jag vill…..men jag tycker i alla fall det är jobbigt när dom talar om hur dumt detta är.

  Låter faktiskt som en jäkligt störig grupp du jobbar i om de kommer hålla på och tjata om din mat. Hitta på nåt om att du känner någon som det funkar helt fantastiskt för (typ en hel drös med ”kompisar” här ;-)) och vill testa själv. Jag tror att folk oftast förmanar ihärdigt om man själv är påstridig, typ ska omvända alla vid bordet. Säg att du vill ge det en chans och försök byta ämne om du inte känner för att prata om det. Lycka till och stå på dig.

  #70071
  poppiloppan
  Deltagare

  Alltså, för att förtydliga så sa jag aldrig nåt om att jag skulle vara allergisk, det var bara något som antogs av några och som de berättade när de väl fick höra att det är lchf jag kör.

  #70066
  toru
  Deltagare

  Lök och vitlök innehåller mycket kolhydrater men då man väldigt sällan äter några mängder så är det ingen fara. Väg upp 100g vitlök som du pressar och lägger på en tallrik. Det blir ganska mycket. Att ha lite lök eller vitlök i mat som krydda är alltså inget problem alls skulle jag säga.

  När jag gör köttfärsbiffar och köttbullar så gör jag det helt utan tillsatser. Kryddar när jag steker. Om jag kör köttfärslimpa har jag ägg, grädde och riven ost i färsen. Men inget annat som ”ersättning” för ströbröd eller potatis.

  Tacosskal kan man göra med riven ost på plåt i ugnen. Ta ut dem innan de fått för mycket färg och lägg dem över en kavel och låt ”stelna”. Vill du sedan ha ytterligare färg och krispighet kör dem några minuter till efter att du format skalen. Alternativt använder du salladsblad som skal…

  Jag har fått ett och annat mail där folk berättar för mig att man använder min blogg för att ”motbevisa” alla som säger att det inte funkar med LCHF. Lite kul att man gått och blivit ett vandrande bevis…

  #70069
  war
  Deltagare

  Jo, just din minskning har nog varit uppe några gånger när vi pratat LCHF med omgivningen, dock utan att nämna dig vid namn Toru.

  Och vid min ålder så skiter jag faktiskt i vad folk tycker om min kost, det är inte deras liv eller kropp.

  #70074

  Jag tycker absolut inte att du ska skämmas för vad du äter! Du äter vad du vill för att du vill! Och om du inte känner dig bekväm med att berätta om lchf säg att du håller på att minska på kolhydrater som är något du mår dåligt över. Eller så står du upp och säger så här äter jag. Punkt! För det ligger i människans natur att lägga sig i. Det är många i min omgivning som tycker att jag är töntig som
  Äter såhär för att jag bara är 20 år men åldern spelar ingen roll, jag tänker på min kropp (böt till det här då jag blev kass i magen av fel kolhydrater men har inte så många kilon att förlora). Du klarar det och du har oss som stöd 🙂

  #70075
  Nickelback
  Deltagare

  mitt tips när det kommer till att hantera folk som tycker att deras åsikt skall vara lag för alla är denna:

  1. överraska dem när de säger ngt drypigt ex. någon säger ”men hur kan du gå på sådan lurendrejerier?!” går du då i försvarställning så är det som att öppna en påse blod framför en vampyr utan säg något i stil med ” ja visst måste jag vara naiv tycker du inte det” eller ”ja kan du tänka att jag som vuxen människa kan ha en helt anna uppfattning en dig i detta” eller ” Vänta tills du ser vad jag skall äta till lunch då kommer du få spader”

  Alltså man måste lite taktiskt snällt men bestämt visa sådana här människor att det är ok o fråga på ett trevlig sätt men att spydiga åsikter utan mening kan de tala om när du inte är med eller behålla för sig själva.

  Känner du att du kan vara ännu rakare så var det o man behöver inte vara otrevlig för att vara tydlig. Utan säger någon något som du tycker är orättvist eller fel så säg det till dem ”du behöver inte tycka om det jag gör men du måste respektera mig som person, jag är en vuxen person som kan ta egna beslut för mig o när jag vill ha din åsikt ber jag om den”.

  Stå på dig (det är svårt jag vet, jag är sådan som alltid vill att alla skall gilla mig o tycka att det jag gör är bra) men ibland måste man på ett eller annat säga till personer när de beter sig som idioter. 🙂

  #70065
  toru
  Deltagare

  Jag har märkt att jag börjar se matdiskussioner som en ”sport”. Jag lurar in ”motståndaren” i en diskussion om olika metoder hit och dit. När sedan det vanliga snacket om farliga ”extrema modedieter” som LCHF poppar upp brukar jag avsluta diskussionerna med min vikthistoria. Är faktiskt ganska kul…

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.