Vad får man egentligen äta??

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1022
  AvatarTess
  Deltagare

  ??? Ju mer man läser på forumet om vad man får/inte får äta desto mer förvirrad blir jag. VAD får man egentligen äta?
  Jag menar, det man tror är ju att grädde, smör, ovanjord grönsaker,bär är sånt som man ska/får äta. Men sen när man läser lite mer så visar det sig att det egentligen inte finns nånting som e ”helt okej” att äta, som du i stort sett kan frossa i. När jag började med detta tänkte jag; lätt match. Men nu e jag så förvirrad så de finns inte… Avokado tex. Nu e inte de helt okej heller???
  Kan inte nån ge mej lite tips på vad som e riktigt bra att äta, som man kan äta ofta och mycke av utan att nån petig tant här på forumet kommenterar. 😛

  Tack för mej! //Tess 8)

  #14790
  AvatarMaya
  Deltagare

  Jag måste hålla med dig, jag är lika förvirrad när det gäller detta, men jag äter det jag tror är rätt och det har funkat på mig. Har bara hållt på i drygt 2 v, har gått ner 2 kg och minskat en hel del i omfång på denna korta tiden, så det jag gör verkar ju funka på mig iaf. Jag undrar faktiskt också vad som anses vara rätt att äta, för vart ska man få allt fett ifrån om inte från grädde, smör, turkisk fet yoghurt, ost mm??

  #14787
  AvatarKarla
  Deltagare

  Man behöver inte dränka allting i fett. Låt bli pasta, ris, potatis och alla sädesslag. Undvik underjordsgrönsaker. Ät vanlig mat och lägg till t ex lite kryddsmör, en gräddsås etc, och ät gärna grönsaker till.

  En bra lathund hittar du om du googlar ”lchf-folder”. 8) Börja med den. En del äter mycket striktare än så, av olika orsaker, men bry dig inte om det till att börja med. Det är inget fel med avokado, den innehåller rätt mycket fett och bara ca 4 g kolhydrater per 100 g.

  Leta efter lchf-recept; det finns mängder på nätet.

  Det är inte fråga om att äta så mycket fett som möjligt, utan att byta ut den energi man får från kolhydrater mot energi från fett. Sikta mot att äta max 20 g kolhydrater per dag, om du vill ta dig tid och energi att detaljplanera. Själv gör jag inte det, och det går så bra ändå. 😉

  #14786
  AvatarFranke
  Deltagare

  Det lättaste är att räkna ut själv hur många % av energin i matten som kommer från fett. Är det ~80% eller mer så kan du frossa i det. Detta gäller exempelvis rent kött, bacon, ägg, grädde etc. Sen finns grejerna med över ~50% från fett, detta kan man äta med gott samvete men inte frossa i. Detta kan vara tex. avokado. Sen finns det saker med låg % energi från fett men ett lågt värde kolhydrater i ren vikt, tex grönsaker. Dessa kan man äta med måtta, men absolut inte frossa.

  #14793
  AvatarTess
  Deltagare

  Franke,
  Du skriver att man kan frossa i grädde, men det e ju mejerivara, kan man verkligen äta sånt i massor? Tycker jag har läst att man inte kan de… ???

  #14789
  AvatarMaya
  Deltagare

  Jag har nog ockå fattat det så vad gäller mejerivarorna… Själv äter jag en del turkisk Meze yoghurt 10% och har fattat det som att det inte är det bästa… Klurigt att få riktig klarhet i detta. Jag kollar mycket på recepten här på forumet och försöker följa de tips o idéer man får här, men det hade ju vart intressant att få mer klara fakta av dem som kan mer om detta, själv är jag ganska grön på området 🙂

  #14788
  AvatarEwalena
  Deltagare

  Ett ganska lätt sätt att få reda på vad maten innehåller är att gå in på http://www.minmat.net/. Där kan man lägga in de livsmedel man äter och sedan få reda på vad de har för näringsinnehåll. Man får reda på andelen fett protein och kolhydrater och sedan får man reda på kaloriinnehåll och sammansättning vad gäller vitaminer och sådant. Jag har också simulerat olika scenarior vad gäller sammansättning för att se altenativen. Lycka till Tess och ni andra.

  #14781
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Du skriver att man kan frossa i grädde, men det e ju mejerivara, kan man verkligen äta sånt i massor? Tycker jag har läst att man inte kan de…

  Det är nog bara nån petig tant som skrivit det. Bry dig inte om det utan ös i dig så mycket grädde du orkar ;D

  #14783
  Avatartoru
  Deltagare

  En av anledningarna till att jag fastnade för LCHF var att det är så enkelt… Man behöver bara hålla reda på två saker… Kolhydrater och fett…

  Innehåller något livsmedel för mycket kolhydrater så går det bort.

  Sen beror mycket på hur ”hårt” man vill köra. Jag har som jag skrivit på flera ställen tidigare försökt legat nära noll, eller i alla fall udner 3g per dag. Då blir det trixigare vad det gäller variation, men enklare på vad man begränsas av. Det är svårare om man ska ligga och balansera på 20g om dagen, då kan det vara lätt att det drar iväg.

  Jag har nu hållit på ett tag så jag skulle tro att jag skulle kunna gå upp i kolhydratsnivå (över 5-10g per dag) utan att riskera att få i mig för mycket kolhydrater. Jag blir mätt så mycket snabbare nu än tidigare så jag får nog inte i mig så mycket grädde ens om jag skulle vilja. Någon dl i sås då och då, men att äta vispgrädde lockar mig inte alls längre.

  Om man får chansen att ”nolla” några veckor då och då så tror jag det är bra. Det är en utmaning att laa varierad mat samtidigt som man med lite tur ger viktnedgången en ”nystart”.

  Någor som hjälpt mig massor är kostverktyget på lchf.se. Ruskigt enkelt att ha koll på dagsintaget och efter ett tag behöver man knappt registrera något för man vet ungefär var det ligger. Enormt lärorikt. Tyvärr kostar det pengar (99kr per månad tror jag). Men för mig är det värt varje krona.

  /Tommy

  #14780
  Avataragnetasch
  Deltagare
  Quote:
  Kan inte nån ge mej lite tips på vad som e riktigt bra att äta

  Men egentligen är det väl du som ska kunna råda oss vad vi ska äta? Du är ju utbildad kallskänka! Då kan du väl allt om råvaror o hur man tillagar o varierar dom?
  Allt du behöver göra är ju som Tommy säger; håll koll på kolhydrater o fett.

  #14792
  AvatarTess
  Deltagare

  Oj toru, du e duktig som håller en så låg kolhydratnivå, av med hatten för dej

  Agnetasch, haha ja om de vore så lätt, har såå dålig fantasi tyvärr. (och jag som ska bli kock…)

  Men tack för tips och råd!!! 🙂

  #14782
  Avatartoru
  Deltagare

  Jag har börjat skissa på en receptsamling för att ligga under 5g per dag. Får se om jag får ork att realisera den framåt sensommaren. Den kommer innehålla inspirerande (nåja) recept med hög fetthalt och riktigt låga nivåer kolhydrater.

  Som blivande kock är det ju perfekt att (ä)egga fantasin och försöka få till bra vLCHF-recept. Själv övergav jag kockyrket för 20 år sedan…

  /Tommy

  #14785
  AvatarFranke
  Deltagare
  Quote:
  Franke,
  Du skriver att man kan frossa i grädde, men det e ju mejerivara, kan man verkligen äta sånt i massor? Tycker jag har läst att man inte kan de… ???

  Det är stor skillnad på mejerivaror:

  Standardmjölk innehåller 3g fett, 5g socker, 3.4g protein per 100g. 18 kcal från fett, 20 kcal från socker, ~14kcal från protein : 35% av energin kommer fårn fett.Inget vidare bra, bör undvikas i större mängder.

  Grädde innehåller 40g fett, 3g socker, 2g protein per 100g. 360kcal från fett, 15kcal från socker, 8 kcal från protein: 94% av energin kommer från fett. Utmärkt LCHF-föda och kan ätas fritt av alla förutom de som ”nollar” och endast äter kött i princip.

  Turkisk yoghurt: 10g fett, 5g kh, 4g protein. 90kcal från fett, 20kcal från kh, 16kcal från protein. 71% av energin kommer från fett. Bra LCHFföda, men inget man bör ösa i sig litervis.

  Bara att räkna vidare själv i denna anda 🙂 Men glöm inte att titta på den faktiska vikten kh det ger också, det är ju meningslöst att undvika tex. kryddor som råkar innehålla lite kh.

  #14791
  AvatarTess
  Deltagare

  Toru, jag ser framemot din receptsamling, hoppas den kommer snart 🙂

  Franke, det där med matte har ju aldrig varit min grej, men jag fattar hur/vad du menar. När jag kollar på ett livsmedel så ser jag antalet gram per 100g och helst då att de ligger under 5g, men ser beror det ju på hur mycket man kommer äta av livsmedlet med, jag antar att det e de du menar med kryddorna. Och hur många personer som ska äta av rätten liksom.
  Man lär sig något nytt varje dag!

  Tack!

  #14784
  Avatarqwe
  Deltagare

  Du får äta allt som har under 5 kolh/100g.
  Du får frossa i allt med 0 kolh.
  Gör det inte svårare än vad det är.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.