Vill veta mer om ketos….

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3334
  MissMike
  Deltagare

  Läser om det lite överallt men jag har ännu inte fattat vad det är för något…. Kan någon vänligt själ förklara för mig vad det är, vad det gör, hur man vet osv…=)
  Nyfiken… 🙂

  #52069
  Sonja Bjork
  Deltagare

  Det vill jag med. Har hört om ketosstickor och gick till apoteket och skulle köpa. Expediten tyckte att det ”var en väldigt underlig diet” och avrådde mig att äta på det här viset. Snopen gick jag därifrån utan några stickor…

  #52064
  Lillnettan
  Deltagare

  Så här har jag förstått det:

  Ketos är ett tillstånd som kroppen hamnar i när man äter få kh och använder sig av fett som primär energikälla. Fettet omvandlas till s.k. ketoner som kan användas som bränsle. I praktiken: kroppen börjar förbränna lagrat fett i stället för att utnyttja kolhydrater från maten man äter. När kroppen ställer om sig inför denna förändring kan man tex. känna sig matt, trögtänkt, deppig, lättirriterad, smaka metalliskt i munnen osv. Detta försvinner oftast efter någon vecka eller så och är inget farligt.

  #52066
  Vodo
  Deltagare
  Quote:
  I praktiken: kroppen börjar förbränna lagrat fett i stället för att utnyttja kolhydrater från maten man äter.

  Det är inte säkert att kroppen använder just det lagrade fettet när du är i ketos. Ketos innebär att du använder fett som främsta bränsle. Fettet kan likaväl komma från maten som från kroppen. Dessutom hamnar nästan alla människor i ketos, oavsett kost, efter en tids fasta, tex efter att ha sovit på natten. Det är inte ett farligt tillstånd och ska inte blandas ihop med ketoacidos som kan drabba diabetiker.

  Ang stickor så anser jag att det är bortkastade pengar. Låt diabetiker ha stickorna i fred. Först och främst är det enda säkra sättet att kolla om du är i ketos att ta ett blodprov. Ketosstickorna visar endast överproduktion och efter en tid i ställer kroppen för de flesta in produktionen rätt och ger då inget eller bara ett litet utslag på stickorna. Kroppen kan även göra av med överskott på andra sätt, tex genom svett eller andedräkt.
  Sedan så kan man nästan säkert säga att man är i ketos om man äter under ca 60 gram kolhydrater om dagen, förmodligen hamnar man i ketos redan på någonstans runt 100 g.
  Man ska också komma ihåg att ketos inte garanterar viktnedgång. Får kroppen för mycket mat kommer den fortfarande lagra fettreserver, även om du äter lite kolhydrater.

  #52068
  Sonja Bjork
  Deltagare

  Då struntar jag i att köpa dom. Dyra var dom med…
  Tack för svaret. 🙂

  #52065
  Vodo
  Deltagare

  tycker jag du gör rätt i 😉 lycka till!

  #52067
  Sonja Bjork
  Deltagare

  Tack! 🙂

  #52070
  MissMike
  Deltagare

  tackar..=) då blev min nyfikenhet stillad..=)

  #52063
  Franke
  Deltagare
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.